Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

8 étel az egészséges hasnyálmirigyért

A hasnyálmirigy (pancreas) az emésztőrendszerünk fontos része, külső elválasztású, és belső elválasztású mirigy feladatai is vannak. Külsőként például szabályozza és segíti semlegesíteni az elfogyasztott ételek savasságát, illetve olyan enzimeket választ ki, amelyek szerepet játszanak a szénhidrátok, fehérjék, és a lipidek megemésztésében. Belsőként számos igen fontos hormont termel, mint az inzulin, a glukagon, és a szomatosztatin.

Kiemelten fontos, hogy kifogástalanul működjön. A felsorolt élelmiszerek hatékonyan segítik, hogy egészséges maradjon.

  1. Kurkuma
    A benne lévő kurkumin tartalmának köszönhetően védi a hasnyálmirigyet, plusz serkenti a szervben az inzulin termelődését, ezáltal segít ideális tartományban tartani a vércukorszintet, ami csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét. A kurkuma rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő, ezért a hasnyálmirigyben is gátolja a gyulladásos folyamatok kialakulását.
  2. Fokhagyma – méz mix
    A fokhagyma, és a méz kombinációja rendkívül jót tesz a hasnyálmirigynek, pláne éhgyomorra fogyasztva. A fokhagyma természetes antibiotikum, a méz pedig annyira ráerősít a jótékony hatásaira, hogy együtt eredményesen segítik a belső szervek, így a hasnyálmirigy szöveteinek regenerálódását is.
  3. Spenót
    A spenótnak magas a vas, és a B-vitamin tartalma, ami nagyon jót tesz a hasnyálmirigynek. A vas segít megakadályozni, hogy a hasnyálmirigy begyulladjon, a B-vitamin pedig védi a szöveteit. A spenótban monogalaktozil-diacilglicerid (MGDG) zsírsav is található, amely csökkenti a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélyét.
  4. Brokkoli
    A brokkoli segít megőrizni a hasnyálmirigy sejtállományának egészségét, illetve csökkenti a szerv elrákosodásának esélyét is. Sok benne a könnyen felszívódó tápanyag, és a flavonoid, amik támogatják a szervezet méregtelenítő folyamatait. A többi keresztes virágú zöldségnek, mint a káposzta, a karfiol vagy a kel, is hasonló hatása van.
  5. Szőlő, főleg a vörös
    A vörös szőlőben sok rezveratrol található, ami rendkívül erős antioxidáns, megakadályozhatja a hasnyálmirigy begyulladását, elrákosodását. Lehetőség szerint mindennap érdemes megenni egy kisebb fürttel, mert nyersen a legegészségesebb. A belőle készült vörösbor is megtartja rezveratrol tartalmát, viszont az alkohol kifejezetten károsítja a hasnyálmirigyet.
  6. Édesburgonya
    Kutatások szerint az édesburgonya rendszeres fogyasztása akár 50%-kal is csökkentheti a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélyét, plusz a vércukorszint szabályozásában is segít.
  7. Oregánó (szurokfű)
    Az oregánót, másnéven szurokfüvet is a fokhagymához hasonlóan a természet antibiotikumának tartják. Fenolos antioxidánsokkal van tele, karvakrolt, és erős gyulladáscsökkentő timolt is tartalmaz, ezek hatékonyan gátolják a baktériumok szaporodását. Fertőtleníti az emésztőrendszert, oldja a gyomorgörcsöt, még a máj munkáját is megkönnyíti.
  8. Gyermekláncfű (pitypang)
    A gyermekláncfű tea hatékonyan segíti a hasnyálmirigy méregtelenítését, vizelethajtó, és vértisztító, serkenti a máj, és a vesék aktivitását. Javítja az emésztést (enyhe hashajtó), gyulladáscsökkentő hatása is van, támogatja a sérült hasnyálmirigy-szöveteket helyreállítását, és fokozza az epe termelődését. Csökkenti a vérzsírt, oldja a koleszterint. Vércukorszintet csökkent, cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása.

A hasnyálmirigy egészségének megőrzéséhez kerülni kell az alkoholt, lehetőség szerint a feldolgozott élelmiszereket, és a finomított szénhidrátokat. A legfontosabb a sok víz ivása, amivel akadályozhatjuk a hasnyálmirigy betegségek kialakulását, például a hasnyálmirigy-gyulladást.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Az ételallergia ritkább tünetei (szerencsére)

Az ételallergia az immunrendszer túlérzékenységét jelenti, ami általában gyermekkorban jelentkezik, de nem ritka, hogy felnőttek olyan ételre lesznek túlérzékenyek, amivel addig nem volt problémájuk. Az immunrendszer bizonyos fehérjéket támadónak ítél meg, ezért reakcióra készteti a szervezetet. Hogy milyenekre?​ Lássuk!

Vélemény, hozzászólás?