Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Ismerd fel időben a veszélyt! Mutatjuk a méhnyakrák legjellemzőbb tüneteit

A nők körében a méhnyakrák az egyik vezető halálok. Legnagyobb buktatója, hogy csak nehezen fedezhetők fel a tünetei időben, mert képes éveken át észrevétlen dolgozni a szervezetben. Ezért különösen fontos a testtudatos odafigyelés, hogy már korai stádiumban észlelhetők legyenek a vészjelek, és orvosolható legyen az egyébként végzetes kór. Segítünk, hogy felismerhesd.

Azonnal lépj, ha felmerül a gyanú

Azontúl, hogy kezdetben szinte semmilyen panaszt nem okoz ez a daganat típus, azért is nehéz időben észrevenni, mert a tünetei más betegségek illúzióját is kelthetik. Ha valamiért méhnyakráktól tartasz, és észlelsz is intő jeleket magadon, mindenképpen fordulj orvoshoz.

A tünetek, amikre érdemes odafigyelni

 • A ciklustól független, rendszertelen és élénk piros vérrel járó vérzések.
 • Fájdalmas intim együttlét, ami kellemetlen szagú, sárga színű hüvelyi folyással jár.
 • Fájdalom az alhas és a derék környékén. Ez a már előrehaladott daganat tünete, amit a méhnyakban növekedő csomó okoz azáltal, hogy elzárja a méhüreget.
 • Inkontinencia, vizelettartási problémák akkor jelentkezhetnek, ha a daganat a húgyhólyagra is átterjed, ami a veséket is megterheli. Utóbbi probléma is jelentkezhet derék- és hátfájás kíséretében.
 • Mivel a végbélnyílás meglehetősen közel helyezkedik el az érintett területhez, a tünetek székelési problémákban, székrekedésben, szorulásban is megnyilvánulhatnak.
 • A lábak dagadása, a lábfájdalom, a hirtelen és indokolatlan fogyás, a kimerültségérzet szintén kapcsolatba hozható a betegséggel.

Veled is megtörténhet

Ahelyett, hogy elhessegetnénk a rizikóját, érdemes tudatosabban figyelnünk magunkra, mert sajnos MINDEN NŐNÉL FENNÁLL A MÉHNYAKRÁK KIALAKULÁSÁNAK LEHETŐSÉGE.

A legtöbb diagnosztizált méhnyak daganat a 25-40 év közötti korosztályt érinti. Ebben az esetben a fiatalság sem biztosít védelmet alóla.

A méhnyakrák kialakulásának rizikóját növelik a következők:

 • tablettaként, szájon át szedhető fogamzásgátlók,
 • védekezésmentes szex, sűrűn váltott partnerekkel,
 • gyengülő immunitás,
 • családi halmozódás, ha a családban előfordult már a betegség,
 • ikerterhesség,

Mit tehetsz a megelőzés érdekében

Megelőzés szempontjából a tudatos odafigyelés mellett a rendszeres szűrővizsgálatok nyújtják a legjobb lehetőséget arra, hogy időben kiszűrhető legyen a betegség. Már csak azért is, mert szinte minden esetben a HPV (humán papilloma vírus) tehető felelőssé a méhnyakrákért. Jó hír, hogy az esetek 80 százalékában az immunrendszer felülkerekedik a HPV víruson. Az évente egyszeri nőgyógyászati szűrővizsgálat segíthet idejében kiszűrni a bajt. Ha az eredmények alapján a nőgyógyász indokoltnak tartja, ajánlott egy Full Spectrum HPV vizsgálatot is elvégezni.

Hogyan történik a vizsgálat

A szűrés során a doktor a méhnyak hámfelületéből vesz kenetet, ebből kimutathatók a HPV kórokozói. A megelőzésben a HPV elleni védőoltás is kulcsszerepet játszhat, korai stádiumban pedig a betegség hatékonyan kezelhető. A védőoltást 12-13 éves korban, a szexuális élet megkezdése előtt ajánlott beadatni, mert akkor fejti ki a leginkább a hatását. Napjainkban felnőttek számára is ajánlott az oltás, így a szűréssel együtt ezzel is megvédhetjük magunkat a méhnyakrák ellen.

Forrás: Nlc

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ezek miatt is érdemes napi 30 percet sétálnod

Életkortól, edzettségi állapottól, testsúlytól függetlenül lehet sétákat végezni, és már napi 30 perc is komoly pozitív egészségügyi változásokat okozhat, ha beépíted a hétköznapjaidba.

Vélemény, hozzászólás?