Ismerd fel időben a veszélyt! Mutatjuk a méhnyakrák legjellemzőbb tüneteit

A nők körében a méhnyakrák az egyik vezető halálok. Legnagyobb buktatója, hogy csak nehezen fedezhetők fel a tünetei időben, mert képes éveken át észrevétlen dolgozni a szervezetben. Ezért különösen fontos a testtudatos odafigyelés, hogy már korai stádiumban észlelhetők legyenek a vészjelek, és orvosolható legyen az egyébként végzetes kór. Segítünk, hogy felismerhesd.

Azonnal lépj, ha felmerül a gyanú

Azontúl, hogy kezdetben szinte semmilyen panaszt nem okoz ez a daganat típus, azért is nehéz időben észrevenni, mert a tünetei más betegségek illúzióját is kelthetik. Ha valamiért méhnyakráktól tartasz, és észlelsz is intő jeleket magadon, mindenképpen fordulj orvoshoz.

A tünetek, amikre érdemes odafigyelni

 • A ciklustól független, rendszertelen és élénk piros vérrel járó vérzések.
 • Fájdalmas intim együttlét, ami kellemetlen szagú, sárga színű hüvelyi folyással jár.
 • Fájdalom az alhas és a derék környékén. Ez a már előrehaladott daganat tünete, amit a méhnyakban növekedő csomó okoz azáltal, hogy elzárja a méhüreget.
 • Inkontinencia, vizelettartási problémák akkor jelentkezhetnek, ha a daganat a húgyhólyagra is átterjed, ami a veséket is megterheli. Utóbbi probléma is jelentkezhet derék- és hátfájás kíséretében.
 • Mivel a végbélnyílás meglehetősen közel helyezkedik el az érintett területhez, a tünetek székelési problémákban, székrekedésben, szorulásban is megnyilvánulhatnak.
 • A lábak dagadása, a lábfájdalom, a hirtelen és indokolatlan fogyás, a kimerültségérzet szintén kapcsolatba hozható a betegséggel.

Veled is megtörténhet

Ahelyett, hogy elhessegetnénk a rizikóját, érdemes tudatosabban figyelnünk magunkra, mert sajnos MINDEN NŐNÉL FENNÁLL A MÉHNYAKRÁK KIALAKULÁSÁNAK LEHETŐSÉGE.

A legtöbb diagnosztizált méhnyak daganat a 25-40 év közötti korosztályt érinti. Ebben az esetben a fiatalság sem biztosít védelmet alóla.

A méhnyakrák kialakulásának rizikóját növelik a következők:

 • tablettaként, szájon át szedhető fogamzásgátlók,
 • védekezésmentes szex, sűrűn váltott partnerekkel,
 • gyengülő immunitás,
 • családi halmozódás, ha a családban előfordult már a betegség,
 • ikerterhesség,

Mit tehetsz a megelőzés érdekében

Megelőzés szempontjából a tudatos odafigyelés mellett a rendszeres szűrővizsgálatok nyújtják a legjobb lehetőséget arra, hogy időben kiszűrhető legyen a betegség. Már csak azért is, mert szinte minden esetben a HPV (humán papilloma vírus) tehető felelőssé a méhnyakrákért. Jó hír, hogy az esetek 80 százalékában az immunrendszer felülkerekedik a HPV víruson. Az évente egyszeri nőgyógyászati szűrővizsgálat segíthet idejében kiszűrni a bajt. Ha az eredmények alapján a nőgyógyász indokoltnak tartja, ajánlott egy Full Spectrum HPV vizsgálatot is elvégezni.

Hogyan történik a vizsgálat

A szűrés során a doktor a méhnyak hámfelületéből vesz kenetet, ebből kimutathatók a HPV kórokozói. A megelőzésben a HPV elleni védőoltás is kulcsszerepet játszhat, korai stádiumban pedig a betegség hatékonyan kezelhető. A védőoltást 12-13 éves korban, a szexuális élet megkezdése előtt ajánlott beadatni, mert akkor fejti ki a leginkább a hatását. Napjainkban felnőttek számára is ajánlott az oltás, így a szűréssel együtt ezzel is megvédhetjük magunkat a méhnyakrák ellen.

Forrás: Nlc

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

13 élemiszer az egészséges szívért

A táplálkozás a szívünk egészségének megőrzése szempontjából is roppant fontos. Vannak olyan élelmiszerek amelyek szívünknek különösen előnyös, kedves tulajdonságokkal bírnak. Lássuk!

Vélemény, hozzászólás?