13 élemiszer az egészséges szívért

A táplálkozás a szívünk egészségének megőrzése szempontjából is roppant fontos. Vannak olyan élelmiszerek amelyek szívünknek különösen előnyös, kedves tulajdonságokkal bírnak. Lássuk!

Zöldfűszerek

Az, hogy a normál konyhasó egészséges-e vagy sem, hogy jobb-e a parajdi, a himalájai, vagy a tengeri só, máig vitatott, viszont az tény, hogy nélkülözhetetlen, mert tisztítja a szervezetet, a vérereket anélkül, hogy vegyi anyagokkal terhelné a májat. Hazánkban a fő probléma viszont nem is elsősorban a minősége, hanem a mennyisége, mert a napi 5 gramm ajánlott mennyiséget a lakosság nagy része átlagban több mint a 3 szorosával lépi túl. Ez már rendkívül egészségtelen a szervezetnek, a szívnek, ezért javasolt csökkenteni a sóbevitelt.

Tökéletes megoldás só helyett zöldfűszerezni az ételeket ízesítéséhez. Petrezselyem, oregánó, zeller, de megoldás lehet a vasfű alkalmazása is, amely kiváltképpen sós ízt kölcsönöz az ételnek. Ezzel napi szinten tehetünk rendkívül sokat azért, hogy ne legyen probléma a vérnyomásunkkal.

Alacsony zsírtartalmú joghurt

A tejtermékekről általában a „jót tesz a csontoknak” jut eszünkbe, ám az alacsony zsírtartalmú joghurtok magas kalcium-, és kálium tartalma segít a magas vérnyomás szabályozásában is.

Fekete bab

A fekete bab számos olyan tápanyagot tartalmaz, amely jót tesz a szívnek. Antioxidánsok, folsav, magnézium mind segítenek a vérnyomás szabályozásában. A jelentős rost tartalma pedig hozzájárul, hogy a vércukorszint is rendben legyen.

Narancs

Az édes, és lédús narancsok nagy mennyiségben tartalmaznak pektint. A pektin nagyszerű koleszterinszint-csökkentő, jól alkalmazható a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a vastagbélrák megelőzésére is, és nem mellékesen hatékony természetes méregtelenítő. Egy kutatás résztvevőinél, akik napi két csésze 100%-os narancslevet ittak a véredények egészségesebbé váltak, és csökkent a vérnyomásuk is. A benne lévő kálium segít a vérnyomás szabályozásában.

Vörösbor, vörös szőlő

Az alkoholfogyasztás alapvetően káros, ám ha valaki mégis mértékkel fogyasztana valamelyik típusából, akkor a szívre nézve a vörösbor a legegészségesebb választás. A vörösborban található rezveratrol és katekinek védik az érrendszert, jót tesznek a koleszterinszintnek. Azért inkább vörös szőlővel, vagy kapszulában ajánljuk a rezveratrol bevitelét, az alkohol helyett.

Tengeri halak (Lazac, tonhal,…)

A tengeri halak omega-3 zsírsavat tartalmaznak, ami segít egészséges szinten tartani a vérnyomást, valamint csökkenteni a szívritmuszavarok kockázatát. A gyulladáscsökkentő hatásuk is jelentős, ezért ha tehetjük, heti 1-2 alkalommal fogyasszunk ezekből az egészséges halfélékből. Érdemes tudni: a konzerv tonhalból a sós vízben eltett változata egészségesebb, mint az olajban tárolt.

Olívaolaj

Telis-tele van egészséges antioxidánssal, plusz érvédő hatású is. A hidegen sajtolt változat a legegészségesebb. Az olivaolajnál különösen fontos, hogy az üveg tartalmát legkésőbb fél éven belül fel kell használni.

Cseresznye

Édes cseresznye, meggy, szárított cseresznye, cseresznyelé, vagy meggylé formájában is jó hatással van a szívre. Úgynevezett antocián nevű antioxidánsokkal van tele, amelyek hatékonyan védik az érrendszert.

Dió

Csupán napi egy maréknyi dió segíthet egészségesen tartani a koleszterinszintet, ezzel pedig védi a szívet. A rosttartalma is magas, viszont sok benne a kalória, ezért mértékletesen kell fogyasztani.

Mandula

Növényi szterineket, rostokat, és a szív egészségre jó hatással lévő zsírokat tartalmaz. A mandulák segíthetnek csökkenteni a „rossz” LDL koleszterinszintet. A darált mandula jól megy a zöldséges ételekhez, halételekhez, csirkés ételekhez, és természetesen a desszertekhez is.

Zabpehely, zabkása

A zab is a rossz koleszterinszint (LDL) csökkentésével segíti a szívet. Egy tál zabpehely, vagy zabkása segít fenntartani a vércukorszintet, ami miatt hasznos a cukorbetegeknek is.

Édesburgonya

Az édesburgonya rostban gazdag, ami lassítja a glükóz felszabadulását, így segít megelőzni a vércukorszint leesését. Jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, és B6-vitamint: mindkettő lényegesen hozzájárul a szív egészségéhez. A kálium a magas vérnyomás kezelésében segít, a B6-vitamin pedig a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

A brilliáns áfonya

Rost-, kálium-, folsav-, C-vitamin-, B6-vitamin és fitotápanyag-tartalma mind segíti a szív- és érrendszer egészségének megőrzését. A rostok például csökkentik a vér rossz koleszterin tartalmát, és ezzel a szívproblémák kialakulásának esélyét is. A B6 és folsav gátolják a homociszteinek megjelenését a szervezetben, amikből ha nagyobb mennyiség halmozódik fel, az károsítja a véredényeket, hosszú távon károsítja a szívet. Az áfonya csökkenti a vérnyomást, jót tesz a csontoknak, javítja a mentális egészséget, a rák megelőzésében is hasznos, továbbá a már kialakult tumor terjedését is lassítja.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Az ősz se szegje fittséged

Amilyen színes és szép az ősz, a hűvösebb, borongósabb novemberi napok, annyira tudnak lehangolóak lenni. Ha mindez megfázással, köhögéssel, náthával társul, még rosszabb. Mutatunk néhány tippet, hogy ősszel és télen is egészségesebb és fittebb lehess.

Vélemény, hozzászólás?