Kevésbé ismert bőrrák tünetek

A melanoma remélhetőleg már közismert főbb tünetei, egy meglévő anyajegy színének, alakjának, méretének megváltozása, korábban lapos anyajegy kidudorodása, új anyajegyek megjelenése a testen. Ezek mellett érdemes tisztában lenni a ritkább tünetekkel is.

Hámló barna, vörös foltok

Olyan barnás vagy vöröses, durva felületű foltok jelenhetnek meg a bőrön, amik régi szemölcsre, vagy varas sebre emlékeztetnek. Akkor adhatnak aggodalomra okot, ha ezek a sebszerűségek nem múlnak néhány nap, maximum egy hét alatt, ahogy azt a normál sebek teszik. Általánosan is javasolt, hogy amennyiben olyasmi jelenik meg a bőrön, ami tartósan nem múlik el, akkor mindenképpen érdemes megnézetni egy bőrgyógyásszal.

Vörös foltok

A bazális sejtkarcinóma vörös foltok formájában bőrirritációként is jelentkezhet. Ennek a foltnak a fő jellemzője, hogy viszkethet, ám ennél is tapasztalhatunk hámlást, és nagyon hasonlíthat egy hámló bőrfolthoz. Rákos bőrkinövés esetén az immunrendszer reagál az abnormális sejtekre, ez az immunválasz okozza a kivörösödés az irritációt, és a hámlást is. Ennél is az áll, hogy ha sokáig nem javul az adott rész, olyan ütemben mint egy normál leégés, akkor szakorvoshoz kell fordulni.

Nyílt sebek

Vérző, nyílt vagy varasodó sebek formájában is jelentkezhet a bazális sejtkarcinóma. Ez ahhoz hasonlítható, mint amilyen a bőr állapota egy nagyon súlyos napégés után. Kevés az esély rá, hogy ez átterjed más testrészekre, ám meg kell mutatni bőrgyógyásznak, mert nagyon káros lehet, pláne, ha a szemek vagy a száj környékén jelenik meg.

Kráterek

A pici, véres közepű, vulkánszerű kinövések is jelezhetnek problémát. Ezek maradandó hegeket okozhatnak, de általában nem halálosak. Amennyiben nem gyógyulnak, esetleg romlik az állapotuk, akkor szükséges a bőrgyógyászati vizsgálat.

Forrás: HáziPatika

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A leégés gyógyítása gyógynövényekkel

Van, akinek munkájából vagy hobbijából kifolyólag már most is aktuális, de hamarosan többeknek is jól jöhet ez a tudás. Nézzük a gyógynövényeket, amelyek segítenek, hogy a bőr minél hamarabb regenerálódjon. Kitérünk néhány tévhitre is a leégés gyógyításával kapcsolatban.

Vélemény, hozzászólás?