Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Amit az allergiás kötőhártya-gyulladásról tudni érdemes

Az allergia több területen is támadhatja a szervezetünket, jelentkezhet kiütések formájában, orrfolyással, tüsszentésmaratonnal, vagy komolyabb esetben mellkasi fájdalommal, és akár hányással is. Az allergiások nagyrésze szemproblémáktól is szenved. A viszkető, vörös szemek, duzzadt szemhéj az allergiás kötőhártya-gyulladás tünetei.

Jó hír: Számos kezelési lehetőség kínálkozik azok számára, akiknél az említett szemtüneteket allergia okozza. Az alábbiakban ismertetjük az allergiás kötőhártya-gyulladás okait és kezelési lehetőségeit, illetve azt, mikor ajánlott orvoshoz fordulni vele.

Az allergiás kötőhártya-gyulladás okai

Különböző allergének okozhatnak allergiás kötőhártya-gyulladást, beleértve az állati szőrt, penészt és poratkákat. Ha allergizáló anyag kerül a szembe, a szervezetben hisztamin szabadul fel.
Amikor ez megtörténik, a kötőhártyáján lévő erek, valamint a szemhéj duzzadttá válnak. Ennél a jelenségnél sokszor nehéz pontosan megállapítani, hogy a szem melyik része irritált, előfordul, hogy az egész szemgolyót érinti. Utóbbi eset mindenképpen orvosi kivizsgálást igényel!

Az allergiás-kötőhártyagyulladás társulhat egyéb allergiás állapotok mellé, úgymint ekcéma, asztma, szezonális allergiák. A szem ilyen típusú irritációja fokozottan jelentkezhet azoknál, akik eleve száraz szem szindrómában szenvednek.

Az allergiás kötőhártya-gyulladás tünetei

  • véreres szemek,
  • duzzadt szemhéj,
  • szemvörösség,
  • szemégés,
  • szemviszketés,
  • vizenyős tekintet,
  • az az érzés, hogy szemekben porszem vagy szennyeződés van

A felsorolt tünetek mellett egyéb tünetek is jelentkezhetnek: tüsszögés, köhögés, viszketés vagy orrfolyás és orrmelléküreg- és/vagy fejfájás

Az allergiás kötőhártya-gyulladás kezelése

Mindennemű allergia esetében az a legkézenfekvőbb megoldás, ha elkerülöd az allergiát kiváltó eseteket, például, ha macskaallergiától szenvedsz, kerüld a macskákat. A lényeg, hogy lehetőleg ne kockáztass. Ugyanez igaz az allergiás kötőhártya-gyulladás esetében is.

Ha ez a probléma gyakran visszatér, érdemes allergológussal is egyeztetni, hogy kiderülhessen, mi áll az irritáció hátterében. Ilyenkor jó eséllyel azt is meg tudja mondani a szakorvos, mit érdemes kerülnöd, hogy enyhüljenek, megszűnjenek a kellemetlen tünetek.

Súlyos esetben, amikor nem csak a szemhéj duzzadt, hanem maga a szemgolyó is, erős fejfájás jelentkezik, fájdalmat érzel a szemed körül, mindenképpen sürgősen fordulj orvoshoz a látássérülés elkerülése miatt.

Forrás: Health.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Az ételallergia ritkább tünetei (szerencsére)

Az ételallergia az immunrendszer túlérzékenységét jelenti, ami általában gyermekkorban jelentkezik, de nem ritka, hogy felnőttek olyan ételre lesznek túlérzékenyek, amivel addig nem volt problémájuk. Az immunrendszer bizonyos fehérjéket támadónak ítél meg, ezért reakcióra készteti a szervezetet. Hogy milyenekre?​ Lássuk!

Vélemény, hozzászólás?