Amit az allergiás kötőhártya-gyulladásról tudni érdemes

Az allergia több területen is támadhatja a szervezetünket, jelentkezhet kiütések formájában, orrfolyással, tüsszentésmaratonnal, vagy komolyabb esetben mellkasi fájdalommal, és akár hányással is. Az allergiások nagyrésze szemproblémáktól is szenved. A viszkető, vörös szemek, duzzadt szemhéj az allergiás kötőhártya-gyulladás tünetei.

Jó hír: Számos kezelési lehetőség kínálkozik azok számára, akiknél az említett szemtüneteket allergia okozza. Az alábbiakban ismertetjük az allergiás kötőhártya-gyulladás okait és kezelési lehetőségeit, illetve azt, mikor ajánlott orvoshoz fordulni vele.

Az allergiás kötőhártya-gyulladás okai

Különböző allergének okozhatnak allergiás kötőhártya-gyulladást, beleértve az állati szőrt, penészt és poratkákat. Ha allergizáló anyag kerül a szembe, a szervezetben hisztamin szabadul fel.
Amikor ez megtörténik, a kötőhártyáján lévő erek, valamint a szemhéj duzzadttá válnak. Ennél a jelenségnél sokszor nehéz pontosan megállapítani, hogy a szem melyik része irritált, előfordul, hogy az egész szemgolyót érinti. Utóbbi eset mindenképpen orvosi kivizsgálást igényel!

Az allergiás-kötőhártyagyulladás társulhat egyéb allergiás állapotok mellé, úgymint ekcéma, asztma, szezonális allergiák. A szem ilyen típusú irritációja fokozottan jelentkezhet azoknál, akik eleve száraz szem szindrómában szenvednek.

Az allergiás kötőhártya-gyulladás tünetei

  • véreres szemek,
  • duzzadt szemhéj,
  • szemvörösség,
  • szemégés,
  • szemviszketés,
  • vizenyős tekintet,
  • az az érzés, hogy szemekben porszem vagy szennyeződés van

A felsorolt tünetek mellett egyéb tünetek is jelentkezhetnek: tüsszögés, köhögés, viszketés vagy orrfolyás és orrmelléküreg- és/vagy fejfájás

Az allergiás kötőhártya-gyulladás kezelése

Mindennemű allergia esetében az a legkézenfekvőbb megoldás, ha elkerülöd az allergiát kiváltó eseteket, például, ha macskaallergiától szenvedsz, kerüld a macskákat. A lényeg, hogy lehetőleg ne kockáztass. Ugyanez igaz az allergiás kötőhártya-gyulladás esetében is.

Ha ez a probléma gyakran visszatér, érdemes allergológussal is egyeztetni, hogy kiderülhessen, mi áll az irritáció hátterében. Ilyenkor jó eséllyel azt is meg tudja mondani a szakorvos, mit érdemes kerülnöd, hogy enyhüljenek, megszűnjenek a kellemetlen tünetek.

Súlyos esetben, amikor nem csak a szemhéj duzzadt, hanem maga a szemgolyó is, erős fejfájás jelentkezik, fájdalmat érzel a szemed körül, mindenképpen sürgősen fordulj orvoshoz a látássérülés elkerülése miatt.

Forrás: Health.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Sok a méreganyag a májadban? Ezek jelezhetik

A máj közel 500 testi folyamatban vesz részt, így szerepet játszik a méregtelenítésben is, nem csoda, hogy az egyik legfontosabb szerv. Lássuk, milyen tünetekkel jelzi a májunk, ha a megtelik méreganyagokkal.

Vélemény, hozzászólás?