Kipusztulhat a tömeges halálozást okozó parazita

„Megcsípett a cecelégy?”. A közszájon forgó kérdés egy létező betegségből származik, amelyet valóban a cecelégy terjeszt. Ez a súlyos nyavalya, amely akár végzetes is lehet: az álomkór.

Az álomkórért egy egysejtű parazita a felelős, amely az emberi testben agyhártya-, agyvelő-gyulladást okoz, és a cecelégy csípésén keresztül lehet elkapni. Naponta körülbelül 100-120 halálos áldozata van. Az Afrikában honos cecelégy az ottani lakosság mintegy harmadát veszélyezteti, valamint a turistáknak is fokozott elővigyázatosságra van szükségük.

Az álomkórt okozó parazita kipusztulhat.

Maga a csípés fájdalommentes, néhány nap múlva helyén duzzanat keletkezik, de a kórokozók a véráramba kerülve elárasztják a szervezetet és magas lázat, fejfájást, izzadást okoznak. A betegség második fázisában megtámadják a központi idegrendszert, és elkezdődnek az álomkórt oly veszélyessé tevő tünetek: személyiségzavar, közöny, aluszékonyság, étvágytalanság.

A gyulladások révén szívizomgyulladás is kialakulhat, általánosan a kezeletlen álomkór 6 hónapon belül halált okoz.

Az időben diagnosztizált fertőzés egyszerűen gyógyszerrel kezelhető, a második fázisban elkapott kór a későbbiekben újonnan kialakulhat, az előrehaladott álomkór pedig maradandó agykárosodáshoz is vezethet, ha csak nem okoz rögtön halált.

Megelőzéséhez az érintett területeken rendszeres és módszeres rovarirtás történik, mivel az emberek által használatos riasztószerek nem hatásosak, a védőoltást pedig mellékhatásai miatt csak különösen indokolt esetben adják.

Friss kutatások viszont arról számolnak be, hogy a felelős parazita kihalófélben van, ugyanis évezredek óta nem szaporodik, csupán osztódik. Természetesen hosszú idő mire teljesen eltűnik, de a tudósok szerint az evolúció folyamatában ez egy balul elsült folyamat.

Ez a felfedezés addig is segíthet új gyógymódok, hatékonyabb módszerek kidolgozásában. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) célkitűzése, hogy 2020-ra teljesen leszámolnak az álomkórral, amely nem azt jelenti, hogy a parazita kipusztul, csupán az emberre már nem jelent majd veszélyt.

Forrás: Index

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Vélemény, hozzászólás?