Több ezer nőt hívnak méhnyakrák-szűrésre

Magyarországon évente közel 400 nő hal bele méhnyakrákba, amely az európai átlag háromszorosa. A női szervezetben a mellrák után a legrosszabb indulatú daganattípus, de rendszeres szűréssel megelőzhető, vagy időben felfedezhető és kezelhető. Most zajlik az Európai Méhnyakrák Megelőzési hét, amely mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet az éves szűrés fontosságára.

Méhnyakrák-szűrés egész héten.

Hazánkban az eseménnyel egy időben, több mint száz településen 121 védőnő ingyenes szűrővizsgálatokba kezd, és fokozatosan egyre több településen megjelenik a szolgáltatás. Februárra körülbelül tízezer fiatal és középkorú nő kap meghívót az ÁNTSZ-től az ingyenes szűrésekre.

A méhnyakrák azért különösen veszélyes daganattípus, mert sokáig tünetmentes. A HPV vírus következménye, amely fertőzési veszélye a gyakori szexuális partnerváltással egyenesen arányosan növekszik.

A nők körülbelül 80 %-a, és a férfiak fele legalább egyszer elkapja a HPV vírust, és minden tizedik fertőzöttnél alakul ki valamilyen daganatos elváltozás is, de ez akár 10-20 évig is eltarthat.

A méhnyakrák-szűrés ingyenes a héten.

Időnként azonban megjelennek olyan tünetek, amelyek a méhnyakrákra is utalhatnak, ha ezeket tapasztalod magadon, azonnal keresd fel orvosodat:

  • Szokatlan hüvelyi vérzés. Legtöbb esetben nem magától jelentkezik, hanem nemi aktust követően tapasztalható.
  • Megeshet azonban, hogy csak úgy előfordul, ami főleg akkor gyanús, ha éppen nem menstruációs időszakunk van.
  • Hüvelyi, hüvely körüli fájdalom közösülés közben szintén utalhat daganatos elváltozásra.
  • Fájdalmas vizelés, kellemetlen szagú, sárgás hüvelyi folyás szintén tünet lehet. 

Ezek elsősorban korai stádiumban jelentkező panaszok, az előrehaladott méhnyakrák már olyan kellemetlenségeket is okozhat, amelyek arra utalnak, hogy a daganat átterjedt más szervekre is. Sokszor előfordul, hogy a méhnyak izomállománya esik áldozatul, amely székrekedést, véres vizeletet, nehéz vizelettartást, csontfájdalmat, hát-, deréktáji fájdalmat okozhat.

Figyelembe kell venni azonban, hogy ezek a tünetek más betegségekre is utalhatnak, például a hüvelyi vérzés rengeteg más kórt is takarhat, ugyanakkor mindegyik esetében orvoshoz kell fordulni. Szóval rögtön pánikolni nem érdemes, de azonnal fel kell keresni nőgyógyászunkat.

A méhnyakrák-szűrés fájdalommentes eljárás, és a héten meghívottaknak ingyenes. Az ÁNTSZ közleményében arra kéri a hölgyeket, hogy éljenek a lehetőséggel és végeztessék el az egyszerű szűrést.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A leggyakoribb bőrrák típusok 5 fontos jele

A bőrrák kapcsán a legtöbben a melanomára asszociálnak, pedig a betegségnek több különböző fajtája van. A 3 leggyakoribb a bazális karcinóma, az elszarusodó laphám, és a melanoma.

Vélemény, hozzászólás?