Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Lábfájdalom: visszeresség okozza, vagy trombózis?

A keringési problémák egyik sajnálatosan elterjedt fajtája a lábak vénás megbetegedése. Honnan lehet tudni, hogy a visszértágulat okozza-e a panaszokat , vagy inkább mélyvénás trombózis?

A fájdalmat visszeresség, vagy mélyvénás trombózis okozza?

A mélyvénás trombózis főbb ismertetőjelei az adott végtag dagadása, kékes, lilás elszíneződése, fájdalma, amely mozgás hatására fokozódhat (ilyenkor tilos is mozogni, mert vérrög szakadhat le, és a véráramba kerülhet).

Ezeket a tüneteket roppant könnyű összekeverni a visszeresség okozta panaszokkal, pláne a felületi visszérgyulladással, ezért a szakorvosok óva intenek mindenkit az öndiagnosztizálástól!

Különbség köztük a fájdalom mértékében van, de mivel a fájdalom tűrőképesség egyénenként változik, emiatt nem lehet konkrét szabályt megalkotni rá. Vannak, akik nagyon fájdalomérzékenyek, ám vannak olyanok is, akik képesek lábon kihordani egy mélyvénás trombózist.

A téma orvos specialistái azt kérik, hogy mivel a tünetek igen hasonlóak, ezért fontos, hogy ha a legkisebb mértékben is felmerül a mélyvénás trombózis gyanúja, mindenképp forduljunk orvoshoz!

Gyulladás esetén komolyabb rizikófaktor nélkül elég gyulladáscsökkentők alkalmazása, ám ha vérrögök alakultak ki, akkor sürgősen alvadásgátló terápiára van szükség!

A felületi visszérgyulladás is eredményezhet mélyvénás trombózist, merthogy a probléma átterjedhet a mélyen fekvő gyűjtőerekre is, és itt vérrögök alakulhatnak ki. Ha pedig a betegnek még egyéb rizikófaktorai is vannak a trombózisra, mint például a trombofília (genetikai eredetű véralvadási zavar, hajlamosít a trombózis kialakulására), ez esetekben az orvos egyből véralvadásgátló kezelést is javasolhat megelőzésként.

A felületi vénatágulatok kezelése egyébként kivitelezhető nem receptköteles gyógyszerekkel, borogatással, ám ha ÓRÁKON BELÜL nem enyhülnek a panaszok, orvoshoz kell fordulni.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

7 dolog, amit a kezed jelezhet az egészségedről

A kezek az első testrészek, amelyeken az öregedés jelei megmutatkoznak, és jelezhetnek enyhébb, és súlyosabb egészségügyi problémákat is. Összegyűjtöttünk 7 tünetet, amelyek ha megjelennek, cselekedned kell az egészséged megőrzése érdekében

Vélemény, hozzászólás?