Lábfájdalom: visszeresség okozza, vagy trombózis?

A keringési problémák egyik sajnálatosan elterjedt fajtája a lábak vénás megbetegedése. Honnan lehet tudni, hogy a visszértágulat okozza-e a panaszokat , vagy inkább mélyvénás trombózis?

A fájdalmat visszeresség, vagy mélyvénás trombózis okozza?

A mélyvénás trombózis főbb ismertetőjelei az adott végtag dagadása, kékes, lilás elszíneződése, fájdalma, amely mozgás hatására fokozódhat (ilyenkor tilos is mozogni, mert vérrög szakadhat le, és a véráramba kerülhet).

Ezeket a tüneteket roppant könnyű összekeverni a visszeresség okozta panaszokkal, pláne a felületi visszérgyulladással, ezért a szakorvosok óva intenek mindenkit az öndiagnosztizálástól!

Különbség köztük a fájdalom mértékében van, de mivel a fájdalom tűrőképesség egyénenként változik, emiatt nem lehet konkrét szabályt megalkotni rá. Vannak, akik nagyon fájdalomérzékenyek, ám vannak olyanok is, akik képesek lábon kihordani egy mélyvénás trombózist.

A téma orvos specialistái azt kérik, hogy mivel a tünetek igen hasonlóak, ezért fontos, hogy ha a legkisebb mértékben is felmerül a mélyvénás trombózis gyanúja, mindenképp forduljunk orvoshoz!

Gyulladás esetén komolyabb rizikófaktor nélkül elég gyulladáscsökkentők alkalmazása, ám ha vérrögök alakultak ki, akkor sürgősen alvadásgátló terápiára van szükség!

A felületi visszérgyulladás is eredményezhet mélyvénás trombózist, merthogy a probléma átterjedhet a mélyen fekvő gyűjtőerekre is, és itt vérrögök alakulhatnak ki. Ha pedig a betegnek még egyéb rizikófaktorai is vannak a trombózisra, mint például a trombofília (genetikai eredetű véralvadási zavar, hajlamosít a trombózis kialakulására), ez esetekben az orvos egyből véralvadásgátló kezelést is javasolhat megelőzésként.

A felületi vénatágulatok kezelése egyébként kivitelezhető nem receptköteles gyógyszerekkel, borogatással, ám ha ÓRÁKON BELÜL nem enyhülnek a panaszok, orvoshoz kell fordulni.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ezt a 7 fájdalomtípust komolyan kell venni

A szervezet a fájdalommal jelzi, ha valami nincs rendben, általában szerencsére enyhébb dolgok okozzák. Általában elmondható, hogy ha nem tudod a pontos kiváltó okát érdemes kivizsgáltatni, de íme 7 fájdalom típus, amelyet komolyan kell venni, és orvosi segítséget kell kérni a diagnózishoz, kezeléshez.

Vélemény, hozzászólás?