Védőoltások segíthetnek a koronavírussal szemben

A Magyarországon kötelező kanyaró, mumpsz és rubeola ellen védő MMR-vakcina, továbbá a diftéria, tetanus, és a pertussis elleni védőoltás (Di-Per-Te) hozzájárulhat a COVID-19 elleni védekezéshez egy friss kutatás szerint. A tanulmány a Medicalxpress tudományos folyóiratban jelent meg, ezek szerint az említett oltások a keresztreaktív memória T-sejtek kialakulásához járulnak hozzá, amelyek a koronavírus-fertőzés során is támadásba lendülnek.

A kutatás azt mutatja, hogy a keresztreaktív T-sejtek olyan antitesteket tudnak gyártani, amik a vírusok felületén található fehérjékre reagálnak, így többek között a SARS-CoV-2 víruson lévőkre is. A tudósok szerint ezek a T-sejtek csökkenthetik a súlyos betegség kockázatát a koronavírus-fertőzés során.

A kutatásról

A Brigham and Women’s Hospital kutatói olyan modern technológiával futtatak le laboratóriumi analízist, amely képes az antigénekre adott T-sejtválaszt mérni. Azt figyelték milyen reakciók jönnek létre a koronavíruson átesettek, a koronavírus ellen beoltottak, és az említett 2 oltást megkapottak között. Ezzel párhuzamosan egy kohorsz kutatást is végeztek, amiben számbavették, hogy milyen tünetekkel estek át a koronavíruson azok, akik be voltak oltva MMR-rel vagy Di-Per-Te-oltással.

Az eredményről

A kettőből legalább az egyik oltást megkapottak között, lényegesen kevesebben szorultak kórházi kezelésre, vagy kerültek intenzívre a koronavírus-fertőzés miatt. A tudósok jelezték, hogy korábban kisebb kutatások is felfedezték már ezt az összefüggést, viszont most már erős bizonyítékok támasztják alá, mert az alapkutatásuk, és az epidemiológiai kutatásuk is erre utal.

A COVID-19 járvány miatt sok helyen visszaesett a gyermekek vakcinázása, de ez a kutatás is azt jelzi, hogy ezt helyre kell állítani, és a gyermekeket világszerte oltani kell az MMR-rel, és a Di-Per-Te-oltással.

Forrás: 24.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Mikor kell orvoshoz menni a köhögéssel?

A köhögés a légúti védelem része, azt jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, idegentest került, amelyet a szervezet ezzel próbál meg onnan eltávolítani.

Vélemény, hozzászólás?