Már 6-szor olyan gyorsan terjed a rák a nőknél

Az egészségtelen életmódok hatásának köszönhetően a rákos megbetegedések száma 6-szor olyan gyorsan nő a hölgyek, mint a férfiak körében. Az elhízás, a dohányzás, és az alkoholfogyasztást a fő okozója ennek.

Mi az oka, annak, hogy a daganatos megbetegedések száma a nők körében gyorsabban növekszik?

A káros életmódok miatt a nőknél egyre gyakrabb a mell-, petefészek-, máj- és tüdőrákos, és az előjelzések szerint a számuk gyorsabban fog nőni a közeljövőben, mint a férfi rákbetegek száma. A rákos megbetegedések elterjedésükkor még a férfiakat sújtották jobban, ennek az az egyik oka, hogy régebben sokkal kevesebb nő dohányzott, fogyasztott alkoholt, vagy élt mozgásszegény életmódot.

Az elhízás tumorkialakulást elősegítő szerepe

A elhízás okozta daganatos megbetegedések szintén egyre gyakoribbak a nők körében, mert a túlsúly jelentősen növeli a mell-, méhnyak- és petefészekrák kialakulásának kockázatát. A felesleges zsír negatív hatással van a nemi hormonokra, péládául az ösztrogénre, ez pedig elősegíti a tumor növekedését.

A női pajzsmirigyrák, amely szorosan kapcsolódik az elhízáshoz, majd közel kétszeresére nőtt egy év alatt.

Fontos, hogy a felesleges testzsír nem feltétlenül csak a külsőre túlsúlyosaknál veszélyes, hanem a cukros üdítők, egészségtelen ételek, vagy a sok ülés következtében a májban kialakuló zsírfelhalmozódás, az úgynevezett zsírmáj formájában is.

A tanulmányok szerint a csak férfiakat érintő rákfajták, mint a prosztata- illetve hererák kialakulását jelentősen kisebb mértékben befolyásolja a testzsírfelesleg.

Gyorsabban terjed a rák a nőknél

Mi tehetünk a megelőzés érdekében?

Az egyik vezető angol rákkutatató, Dr. Richard Berks nyilatkozata: „Egyszerű életmódbeli változások, mint a rendszeres testmozgás, az egészséges testsúly megtartása, a dohányzásról leszokás, és az alkoholfogyasztás mérséklése is már csökkenti a rák kialakulásának esélyét.”

Sarah Toule, a World Cancer Research Fund(Rákkutató Intéze) vezetője, hozzátette: ” Kutatásaink bizonyítottan megmutatták, hogy a leggyakoribb rákos megbetegedések körülbelül egy harmada megelőzhető lenne, ha az emberek tartanák az egészséges testsúlyukat, egészségesebben étkeznének, és aktívabb életet élnének. ”

Természetesen rendkívül fontosak a rákszűrések, és az ezzel kapcsolatos felvilágosításra még nagyobb gondot kellene fordítania az egészségügynek.

Milyen gyakran végeztessünk nőgyógyászati szűrést?

A méhnyakrák gyakorisága miatt évente egyszeri nőgyógyászati szűrővizsgálat (méhnyakrákszűrés, hüvelyi ultrahang) minden nőnek ajánlott a szexuális élet megkezdésétől, vagy 20 éves kortól már mindenképpen. Akkor sem szabad kihagyni a méhnyakrákszűrést, ha korábban részesültek HPV-oltásban, mert az oltóanyag sajnos nem nyújt védelmet minden vírustörzs ellen.

Forrás: dailymail.co.uk, házipatika

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A leggyakoribb bőrrák típusok 5 fontos jele

A bőrrák kapcsán a legtöbben a melanomára asszociálnak, pedig a betegségnek több különböző fajtája van. A 3 leggyakoribb a bazális karcinóma, az elszarusodó laphám, és a melanoma.

Vélemény, hozzászólás?