Nincs ősz allergia nélkül, vagy mégis?

A növények, növényfélék okozta allergiák főleg tavasszal és nyáron kínozzák áldozataikat. Tévedés, hogy a hideg idő beálltával a szénanáthának, és az egyéb fű- és fafélék okozta orrfacsaró érzésnek vége, mert az őszi hűvös levegőben ugyanannyi allergén kering.

Előzd meg az őszi allergiát

A levegőben szállingózó pollenek az allergiások szemébe, légútjaiba, fülébe kerülve okoznak irritációt, allergiás reakciókat. Téves gondolat, hogy a nyár végével a parlagfű probléma is automatikusan lezárul. A parlagfű egészen október első feléig bocsát ki polleneket, így az őszi szezonban is bőven okozhat panaszokat, valamint a szezonális növények is terjeszthetnek olyan apró részecskéket, amelyek allergiás tüneteket váltanak ki.

Erre az időszakra jellemző allergén növények az útifű, a csalán, a vadkender, fekete üröm és a bodza.

Ezek közül néhány inkább az augusztusi hónapokban veszélyes, de sokszor hatásuk belenyúlik az őszbe is. Nemcsak a növények, hanem egyéb tényezők is irritációt válthatnak ki.

A szellőztetés ritkulása a poratkák elszaporodásának, a nedves, sötét közegek pedig a penészgombák elszaporodásának kedveznek.

A penészgombák a nyirkos, árnyékos helyeket kedvelik, így ősszel a felhalmozódó nedves falevelek remek táptalajt nyújtanak számukra. A poratkák a fűtőberendezések réseiben gyülemlenek fel, amelyek a levegőbe kerülnek, amint a fűtésszezon beindul, így a hideg ellenére sem szabad a napi pár perces szellőztetésről megfeledkezni.

Az őszi allergia megelőzése

Szárító hatása miatt irritálhatja a nyálkahártyát az alacsony páratartalom is. Így a hidegebb napokon érdemes odafigyelni, hogy a zárt térben ahol tartózkodunk, a fűtés mellett megfelelő legyen a páratartalom is.

Néhány tanács, hogyan kerüld el az allergiát

  • Semmiképp se zárkózz be otthon
  • Tartózkodj sokat friss levegőn
  • Naponta szellőztess
  • Takaríts gyakrabban
  • Figyelj a megfelelő páratartalomra
  • Pótold a vitaminokat 

Az E-vitamin például segít megszüntetni az allergia okozta légúti panaszokat, így az allergiásoknak, ha nem is pirula formájában, de érdemes E- vitamintartalmú ételeket fogyasztaniuk, például húsokat, tojást és növényi olajokat, valamint búzacsírát.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Sok a méreganyag a májadban? Ezek jelezhetik

A máj közel 500 testi folyamatban vesz részt, így szerepet játszik a méregtelenítésben is, nem csoda, hogy az egyik legfontosabb szerv. Lássuk, milyen tünetekkel jelzi a májunk, ha a megtelik méreganyagokkal.

Vélemény, hozzászólás?