Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Nincs ősz allergia nélkül, vagy mégis?

A növények, növényfélék okozta allergiák főleg tavasszal és nyáron kínozzák áldozataikat. Tévedés, hogy a hideg idő beálltával a szénanáthának, és az egyéb fű- és fafélék okozta orrfacsaró érzésnek vége, mert az őszi hűvös levegőben ugyanannyi allergén kering.

Előzd meg az őszi allergiát

A levegőben szállingózó pollenek az allergiások szemébe, légútjaiba, fülébe kerülve okoznak irritációt, allergiás reakciókat. Téves gondolat, hogy a nyár végével a parlagfű probléma is automatikusan lezárul. A parlagfű egészen október első feléig bocsát ki polleneket, így az őszi szezonban is bőven okozhat panaszokat, valamint a szezonális növények is terjeszthetnek olyan apró részecskéket, amelyek allergiás tüneteket váltanak ki.

Erre az időszakra jellemző allergén növények az útifű, a csalán, a vadkender, fekete üröm és a bodza.

Ezek közül néhány inkább az augusztusi hónapokban veszélyes, de sokszor hatásuk belenyúlik az őszbe is. Nemcsak a növények, hanem egyéb tényezők is irritációt válthatnak ki.

A szellőztetés ritkulása a poratkák elszaporodásának, a nedves, sötét közegek pedig a penészgombák elszaporodásának kedveznek.

A penészgombák a nyirkos, árnyékos helyeket kedvelik, így ősszel a felhalmozódó nedves falevelek remek táptalajt nyújtanak számukra. A poratkák a fűtőberendezések réseiben gyülemlenek fel, amelyek a levegőbe kerülnek, amint a fűtésszezon beindul, így a hideg ellenére sem szabad a napi pár perces szellőztetésről megfeledkezni.

Az őszi allergia megelőzése

Szárító hatása miatt irritálhatja a nyálkahártyát az alacsony páratartalom is. Így a hidegebb napokon érdemes odafigyelni, hogy a zárt térben ahol tartózkodunk, a fűtés mellett megfelelő legyen a páratartalom is.

Néhány tanács, hogyan kerüld el az allergiát

  • Semmiképp se zárkózz be otthon
  • Tartózkodj sokat friss levegőn
  • Naponta szellőztess
  • Takaríts gyakrabban
  • Figyelj a megfelelő páratartalomra
  • Pótold a vitaminokat 

Az E-vitamin például segít megszüntetni az allergia okozta légúti panaszokat, így az allergiásoknak, ha nem is pirula formájában, de érdemes E- vitamintartalmú ételeket fogyasztaniuk, például húsokat, tojást és növényi olajokat, valamint búzacsírát.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Az ételallergia ritkább tünetei (szerencsére)

Az ételallergia az immunrendszer túlérzékenységét jelenti, ami általában gyermekkorban jelentkezik, de nem ritka, hogy felnőttek olyan ételre lesznek túlérzékenyek, amivel addig nem volt problémájuk. Az immunrendszer bizonyos fehérjéket támadónak ítél meg, ezért reakcióra készteti a szervezetet. Hogy milyenekre?​ Lássuk!

Vélemény, hozzászólás?