Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Sok a méreganyag a májadban? Ezek jelezhetik

A máj közel 500 testi folyamatban vesz részt, így szerepet játszik a méregtelenítésben is, nem csoda, hogy az egyik legfontosabb szerv. Lássuk, milyen tünetekkel jelzi a májunk, ha a megtelik méreganyagokkal.

Duzzadt láb és boka

A méreganyagoktól sérült máj hegszövet képzésével próbálkozik gyógyítani magát, és minél több az ilyen hegszövet, annál jobban romlik a működése. Ez okozza, hogy a lábakban folyadék halmozódhat fel, fontos ismertetőjele: ez a duzzanat fájdalommentes. Sokszor mindkét lábat érinti, és a gravitáció hatásai miatt a lábak alsó részén jelentkezik gyakrabban, így a bokákon.

Súlygyarapodás

Amennyiben nem változik a napi rutin, így a naponta bevitt kalória mennyisége, a hormonrendszer is rendben van, esetleg még a rendszeres mozgás ellenére is növekszik a testsúly, akkor állhat májprobléma a háttérben. Amikor a máj már nem tud megbirkózni a szervezetbe kerülő méreganyagokkal (alkohol, sok zsír, gyógyszerek, adalékanyagok,…), akkor ezeket a zsírsejtekben tárolja el, ez okozza a súlynövekedést, és ettől csak akkor lehet megszabadulni, ha helyreáll a máj működése, azaz a szervezet megtisztul. Ha ennek a problémának a gyanúja áll fenn, akkor ezzel orvost érdemes felkeresni.

Máj környéki fájdalom

A hasi terület jobb felső részén érzett fájdalom jelezheti, hogy a májjal valami probléma van. Ennek a fájdalomnak a jellemzője, hogy szinte mindig tompa, csak ritkább esetekben válik igen erőssé. A máj egyik feladata a sokból, hogy segítse az elfogyasztott étel megemésztését, és a benne lévő tápanyagok hasznosulását, ezzel a szervezetből kiszűrje a káros méreganyagokat. Ha már nem tudja elvégezni rendesen a dolgát, megbetegszik, megnagyobbodik, ez okozza a fájdalmat, a test pedig mérgezés jeleit kezdi mutatni.

Allergia

Nem köztudott, de sokszor áll a különböző, hirtelen megjelenő allergiák hátterében a túlterhelt, méreganyagokkal telített máj. Amikor a máj már nem tud megfelelően működni, akkor nem tudja a vért megtisztítani a káros molekuláktól, így a potenciális allergénektől sem.

Forrás: brightside.me

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Az ételallergia ritkább tünetei (szerencsére)

Az ételallergia az immunrendszer túlérzékenységét jelenti, ami általában gyermekkorban jelentkezik, de nem ritka, hogy felnőttek olyan ételre lesznek túlérzékenyek, amivel addig nem volt problémájuk. Az immunrendszer bizonyos fehérjéket támadónak ítél meg, ezért reakcióra készteti a szervezetet. Hogy milyenekre?​ Lássuk!

Vélemény, hozzászólás?