Ortopédus tanácsok home office-hoz

Az otthoni munkavégzés megsokszorozta a mozgásszervi panaszok előfordulását, ezért ortopéd szakorvosi tanácsokat olvashatsz a hát-, nyak- és derékfájdalmak megszüntetésére.

Egyre több home office-ban dolgozó fiatal és középkorú páciens jelenik meg az ortopédiai szakrendeléseken azzal, hogy fáj a nyaka, a háta, a dereka.

„Én is tapasztalom, hogy a páciensek fele home office-szal összekapcsolható panaszokkal jelentkezik, ami nem meglepő. Az otthoni munkavégzés miatt az irodai dolgozók többsége tulajdonképpen lecserélte a kényelmes, ergonómiailag megfelelő munkaállomását egy konyhaasztalra és valamiféle ülő alkalmatosságra, vagy rosszabb esetben egyszerűen a kanapéról, ágyból görnyedve dolgozik. Ráadásul a mozgásszegény életmód a korábbihoz képest is még jellemzőbbé vált. Ezek együttesen súlyosbítják a már meglévő mozgásszervi tüneteket vagy az eddig egészséges embereknél is panaszokat okozhatnak. A test egy ideig képes kompenzálni, de túl hosszú ideje tart ez a helyzet, így a home office-ban dolgozók egy részénél a derék, hát- és nyakfájdalom bizony krónikus problémává vált” – magyarázta Dr. Ráthonyi Gábor, az Affidea Magyarország ortopéd szakorvosa és gerincspecialistája is.

„A laptopon való munka folyamatos izommunkát igényel, hogy a fejünket megfelelő szinten tartsuk. Ha ez a helyzet nagyon lent van, akkor különösen megterheli a nyaki izmokat, amely fájdalomhoz, görcsökhöz, később pedig keringési problémákhoz vezet. Ehhez társul, hogy ha az izmok elfáradnak, utána tulajdonképpen átveszik a szalagjaink a tartó szerepet, így az úgynevezett passzív részekben is komoly fájdalmak, mikrosérülések alakulnak ki, illetve egy idő után a porckorong is érintett lesz. Váll- és gerincprobléma alakul ki a nem megfelelő ülőhelyzet miatt. Ráadásul a home office-ban dolgozók még azt a minimális napi mozgást is elvesztették, amit korábban a munkahely gyalogos megközelítése vagy az irodában való járkálás jelentett” – mutatott rá Dr. Ráthonyi Gábor.

Szakorvosi tanácsok

Megfelelő munkakörülményeket kell teremteni otthon, elsőként például nagyon fontos az asztal magassága, tudni kell egyenesen ülni úgy, hogy a monitor szemmagasságban helyezkedik el, a billentyűzet pedig kényelmesen elérhető enyhén hajlított karral.

Nem javasolt teljesen áttérni álló asztali munkára, mert az álló pozíció sokszor komoly terhet ró a lábra, a térdre és a visszerekre.

Dr. Ráthonyi Gábor ortopédus szerint a testhelyzet gyakori változtatása is rendkívül fontos, azaz a munkát félóránként-óránként megszakító kis mozgás. Nem elég, a heti kétszer-háromszori kocogás vagy kerékpározás, fontos a mélyebb izmokat is átmozgató rendszeres torna, az állandó ülést megszakítani egy-egy kis átmozgatással.

A futás,az aerobic, a kardio edzések nagyon jót tesznek a szív- és érrendszernek, a hangulatnak és feszültségoldásnak is kiválóak, ám a mozgásszervi panaszokkal küzdőknek nem feltétlenül ajánlottak.

„A mélyizmokat átmozgató torna más hozzáállást kíván, lassabb, és több odafigyelést igényel, ezt érdemes szakember segítségével elsajátítani. Az is általános tapasztalat, hogy a páciensek otthon kevésbé tornáznak rendszeresen, ezért sokkal célravezetőbb, ha valaki hetente több alkalommal eljár egy vezetett gerinctornára vagy egyéb átmozgató tornára” – emelte ki a szakorvos..

A megoldások

A kialakult mozgásszervi problémákkal érdemes szakértői segítséghez fordulni Az ortopéd szakorvos az állapothoz mérten, javasolhat gyógyszeres kezelést a gyulladások enyhítésére, vagy szükség esetén megfelelő mozgásterápiát írhat fel a kiváltó okok megszüntetésére, gyógytornász bevonásával.

Forrás: hazipatika.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

11 perc az ülőmunka hátulütőinek kompenzálására

Reggel beülünk az autóba, vagy valamelyik tömegközlekedési járműbe, hogy aztán 8-10 órát ülhessünk az irodában a számítógépünk előtt, majd este leülünk a televízió elé még néhány órára. Az egyre nagyobb teret hódító home office szintén nem kedvez a mozgásigényünknek. Ha így belegondolunk, gyakorlatilag egész nap ülünk, mielőtt lefeküdnénk. A testünk és az izmaink ennél többre hivatottak.

Vélemény, hozzászólás?