Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Rengeteg a tévhit a rákkal kapcsolatban

A közösségi médiában megjelenő legnépszerűbb cikkek akár harmada is félrevezető információt tartalmaz a daganatos betegségek kezeléséről. A téves információk azért veszélyesek a rákos betegekre, mert negatívan befolyásolhatják a kezelésük minőségét, ezzel a túlélési esélyeiket.

„A tévhiteket tartalmazó cikkekre több figyelem irányul, mint a tudományos tényeken alapuló cikkekre” – jelenti az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet tanulmánya. Az internet fontos forrása az egészségügyi információknak, viszont egyre több tévhit terjed.

A kutatásról

Dr. Skyler Johnson, a tanulmány vezető szerzője, a Utah Egyetem onkológusa arra az eredményre jutott, hogy a rákos páciensek közül nagyobb a halálozási ráta azoknál, akik olyan kezelési módot választanak, amire nincsen tudományos bizonyíték.

Kutatótársaival a közösségi oldalakról gyűjtötték össze a rákos betegségekkel kapcsolatos 200 legnépszerűbb cikket, és azok tartalmát elemezték ki.

„Úgy találtuk, hogy a közösségi médiában a rákról szóló cikkekben nagy számban (32,5%) vannak téves információk, és ezek zöme (76,9%) kifejezetten kártékony”

– nyilatkozta a kutató.

A tudós ezzel együtt megérti, hogy a rákbetegek miért fordulnak a közösségi médiához.

„Rákbetegnek lenni félelmetes és nagyon kiszolgáltatott élethelyzet. A betegek egy számukra új kórral küzdenek. Szeretnének saját döntéseket hozni az egészségi állapotukkal kapcsolatban, és mindent megtesznek, hogy őrizzék a reményt. A diagnózis után hatalmas információáradat zúdul rájuk, részben a közösségi médiából. Egyes betegek aktívan kutatják is az új ismereteket, míg bizonyos információkat a család és a barátok a legjobb szándékkal osztanak meg a betegekkel” – magyarázta Dr. Johnson.

Fontos az orvos és beteg közötti aktív párbeszéd

Saját praxisában mindig felhívja a páciensei figyelmét arra, hogy valószínűleg sok téves információt fognak olvasni betegségükről az online felületeken, ezért arra bátorítja őket, hogy kérdezzenek rá nála azokra az információkra, amelyeket az interneten olvastak.

„Foglalkoznunk kell ezzel a témával. Orvosként nem ignorálhatjuk a közösségi médiában terjedő, rákkal kapcsolatos téves információkat, és a pácienseknek sem mondhatjuk, hogy hagyják ezeket figyelmen kívül. Empátiával kell a betegek felé fordulni, és segíteni őket, amikor ilyen információkkal találkoznak. A daganatos betegeknek hiteles információkra van szükségük, amelyek a legjobb eséllyel juttatják el őket a legkedvezőbb kifejlethez” – tanácsolja a kezelőorvos társainak Dr. Skyler Johnson.

Forrás: newswise.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Csak heti 2 óra az egészségért

Mozogni sem kell hozzá, és csak heti 2 óra, mégis nagyon sokat számít az egészségünk szempontjából. Heti két óra természetben eltöltött idővel sokat tehetünk az egészségünkért, derült ki az Exeteri Egyetem kutatási eredményeiből.

Vélemény, hozzászólás?