Spermapokalipszis

Válságban a spermabankok és a nemzőképesség

Nem olyan régen felborzolta a kedélyeket a magyar spermabankokat érintő határozat*, amely szerint nem használhatnak a mesterséges megtermékenyítésekhez külföldről importált ivarsejteket. Megkezdett hormonstimulációs kezeléseket kellett azonnal leállítani, és számos családtervező pár várólistára került. A magyar sperma pedig nem elég jó az igények kielégítéséhez…

Hazánkban az import spermára azért van ilyen nagy szükség, mert a magyar férfiak megtermékenyítő képessége évről évre csökken. A statisztikák szerint a donorok csak 10 %-a ad megfelelő ivarsejteket.

Már egy tavalyi adat szerint 152 férfiból végül 2 férfi adott használható mintát. Idén még végleges adatok nincsenek, de az már látszik, hogy a helyzet folyamatosan romlik.

Egyre több a nemzőképtelen férfi?

Tényezők, melyek befolyásolják a férfiak nemzőképességét

Napjaink rohamos technikai fejlődése az egyik legártalmasabb jelenség a spermiumok életében. Konkrétan az elektroszmog, a levegőben lévő rádióhullámok, a mobil telefonok, a mikrohullámú sütő, a Wi-Fi-routerek sugárzása. Az ölben tartott laptopoknak sincs jó hatása a spermiumok termelődésére, mert ezek a herében 35 fokon képződnek, ennél magasabb hőmérsékleten már nem termelődnek, a meglévők pedig elpusztulnak.

A stressz, a mozgáshiány, a dohányzás, az alkohol és/vagy drogok fogyasztása, a helytelen öltözködés (például túl szűk farmer) mind módszeresen kártékony hatásúak. A drogfogyasztás különösen veszélyes, hiszen az örökítő anyagot teszi tönkre.

A túl szűk nadrágok, alsóneműk tartósan elszoríthatják a vérkeringést, ami hosszú távon negatív hatást gyakorol a hímivarszervek működésére.

A környezetünkben lévő elektromos készülékeket nem készenléti állapotban kell tartani, ha éppen nincsenek használatban, hanem áramtalanítva kikapcsolni. A mikrohullámú sütő használatakor ne tartózkodjunk a közvetlen közelében, a mobil telefon sugárzásmentesítésére alkalmas a Repülő üzemmód, és a Wi-Fi routert is áramtalanítsuk ha nem használjuk.

Az aktuális divattrendek követését is ajánlott egy kis odafigyeléssel tenni, például ha kifejezetten a szűkszabás a kedvelt forma, abból is érdemes a sztreccs változatot választani, ami rugalmas és mozgásteret hagy. Azoknak a férfiaknak nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a megelőzésre, a helyes táplálkozásra, rendszeres mozgásra, egészséges életmód kialakítására, akik életmódjukból adódóan számíthatnak problémákra (pl. élsportolók, fokozott stressznek vannak kitéve, esetleg speciális körülmények között dolgoznak melegben, kémiai anyagok mellett stb.).

Magyarországon majdnem minden ötödik párt érint valamilyen módon a meddőség problémája.

Az esetek 40 %-ában a férfi az oka, további 40 %-ban a nők, míg a maradék 20 %-ban mindkét fél miatt sikertelen a gyermeknemzés. A megtermékenyítő képesség csökkenése mellett a gyermekvállalás életkora is tolódik, ami szintén nehezítő körülmény a sikeres terhesség tekintetében. Azonban nem csak a hölgyekre vonatkoznak az életkori és életmódbeli követelmények a családtervezés szempontjából. Meglepő, hogy mennyi apró dolog van, ami kifejezetten a férfiak nemzőképességét befolyásolja.

Tévhit, hogy csak a nőknek ketyeg a biológiai órájuk

Az évek múlásával a férfiak képessége is egyre csökken a megtermékenyítésre, továbbá az idősebb apától származó gyermekek között nagyobb eséllyel fordul elő skizofrénia vagy autizmus, Down-szindróma. A 45 év feletti apák gyermekei rosszabb, gyengébb szociális képességgel rendelkeznek, a kor előrehaladtával pedig egyre nagyobb az esély a bipoláris zavarokra is.

Természetesen nem csak az önpusztítás gördíthet akadályt a családalapítás útjába. A nemzőképesség hiányának okai lehetnek genetikai-, hormonális elváltozások, testi megbetegedések és pszichés tényezők is.

A párok ilyenkor külső segítséghez folyamodhatnak, és egy lombikprogram esetében sejtdonortól származó ivarsejtekkel létrejöhet egy sikeres megtermékenyítés. Ha a fentebb említett egészségkárosító tényezők miatt valakiben kétség merülne fel, hogy később majd minden rendben megy-e, lehetőség van saját minta tárolására is.

Feltétlenül szükséges a személyes odafigyelés, hiszen a megelőzés az, amit leginkább tehetünk a kudarc elkerülése érdekében.

Gyengül a magyar sperma.*A mesterséges megtermékenyítésre váró párok és a magyar egészségügy is felháborodottan állt az Országos Tisztifőorvosi Hivatal határozata előtt, amely pár hónapja betiltotta, hogy a Krio Intézet (őssejtbank) külföldről hozzon spermát. Magyarországon két spermabankban gyűjtenek és tárolnak spermát, a Humancellben és a Krioban. A Krio 2015-ben 900 beavatkozásból 700-800 esethez biztosított donormintát. A magyar sejteken kívül a dániai Nordic Cryobankból importálnak ivarsejteket, ami nem jelenti azt, hogy a sejtek mindegyike dán.

A határozat főleg azért született meg, mert egy felmerülő egészségtelen spermaveszély miatt az OHT arra kérte az őssejtbankot, hogy különítsék el a különböző nemzetiségű donormintákat. Mivel a magyar bankok csak egy kódszámot kapnak az importminták azonosítására, nem tudták kivitelezni a kérést. Az intézkedés következménye, hogy rengeteg nő került várólistára, olyanok is, akiknek már elkezdődött a hormonstimulációs kezelése.

A hatósági intézkedés a dán spermabank miatt történt, mivel az egyik mintáról, amivel két sikeres beavatkozást is végre hajtottak, kiderült, hogy genetikai betegséget hordoz. Szerencsére az újszülöttek egészségesek lettek, mivel az anyák nem hordozták a hibás gént. A protokoll szerint a hibás mintát eltávolították és megsemmisítették.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Tipp az intim szexért

Éleszd újra az intimitást!

Egy tanulmány szerint férfiak és nők ugyanarra a dologra vágynak a szexualitásban… Napjainkban járványként zúdul végig …

Vélemény, hozzászólás?