Új remény: A malária jó lehet a rák ellen!

Dán tudósok a malária ellenszerét kutatták egy teljesen új módszer kidolgozásával, és felfedeztek egy olyan jelenséget, ami a rákos sejtek elpusztításához alkalmas lehet. A laboratóriumi eredmények eddig nagyon biztatóak.

Terhes nőket vizsgálva dolgoztak dán kutatók a malária elleni vakcinán, amikor a kísérletek során Ali Salanti, a Koppenhágai Egyetem egyik kutatója hasonlóságot fedezett fel a várandós nők méhlepénye és a rákos daganatok szénhidrátja között.

A malária lehet a rák ellenszere

Ez a hasonlóság azért lehet meghatározó, mert évtizedek óta próbálnak valamilyen azonosságot találni a tumorok és a méhlepény működésében. A méhlepény a terhesség következtében néhány hónap alatt pár sejtből egy közel 1 kg-os szervvé növekszik és táplálja a magzatot, egy számára nagyrészt idegen környezetben. A tumor működése hasonló. Idegentestként növekszik rövid idő alatt.

Ali Salanti a vizsgálatok során azt fedezte fel, hogy az a szénhidrát, amelyhez a malária kapcsolódik a terhes nők méhlepényében, megtalálható a daganatos sejtekben is, és mindkét esetben a növekedésért felelős.

A laboratóriumi vizsgálatok során kiderült, hogy a maláriát okozó parazita a rákos sejtekre ugyanúgy rákapcsolódik.

Előállították a fehérjét, amit a parazita ehhez használ, és egy toxint adtak hozzá. Ezután a agydaganatos és leukémiás mintákon tesztelték, hogy a toxinnal dúsított fehérje hozzákapcsolódik a rákos sejthez, ami elnyeli azt, ekkor a toxin aktiválódik, belülről pusztítva el a daganatot.

Az eddigi tapasztalatok alapján a malária fehérjéje a daganatok 90 %-át képes megtámadni. Különböző rákos sejtekkel beoltott egereken is tesztelték a módszer működését, amely esetekben szintén sikeresnek bizonyult.

Az embereken végzett tesztek négy éven belül kezdődnek és akkor derül ki, hogy az emberi szervezetben is működik-e az eljárás, anélkül, hogy komolyabb mellékhatásokat váltana ki.

A daganatos megbetegedések kezelésével sem feltétlenül az a probléma, hogy nem tudják elpusztítani a tumort, hanem, hogy a módszerek az egészséges sejteket is súlyosan károsítják. Ebben az esetben viszont úgy tűnik, a fehérje csak a rák és a méhlepény szénhidrátjaira kapcsolódik. A felfedezés egyetlen iróniája, hogy pont a terhes nők nem használhatják majd ezt az ellenszert, ha megoldásnak bizonyul.

Mindenesetre nem az első példa lenne a történelemben, hogy a malária gyógyít egy súlyos, akár halálos betegséget. A penicillin felfedezéséig a maláriát használták a szifilisz gyógyítására, mivel a betegséget okozó baktérium 41 Celsius-fok felett elpusztul, és a magas láz kiirtotta azt a szervezetből.

Forrás: Index

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A leggyakoribb bőrrák típusok 5 fontos jele

A bőrrák kapcsán a legtöbben a melanomára asszociálnak, pedig a betegségnek több különböző fajtája van. A 3 leggyakoribb a bazális karcinóma, az elszarusodó laphám, és a melanoma.

2 hozzászólás

  1. Családunknak egyik tagjának sajnos agydaganata van olyan helyen, amihez ha hozzányúlnak, vagy meghal, vagy légzésbénulása lesz és-vagy tolókocsihoz köti életét. Most olyan szinten van, hogy kezeivel nem érez, lábait úgy tudja használni, hogy két három órát masszíroz. Remény csillant meg bennünk a felfedezésük kapcsán, de nekünk nincs négy évünk! KÉRJÜK SEGÍTSENEK!!!

Vélemény, hozzászólás?