Szabad vagy tilos? Ételek epebetegeknek

Vannak helyzetek, amikor muszáj megfelelő diétát tartanunk az egészségünk érdekében. Ilyen az epeköves roham, néhány májbetegség, anyagcsereprobléma, vagy az epekő- vagy epehólyag-műtét utáni lábadozás. A megfelelő étrend betartásával nem csak a fájdalom és a görcsök előzhetőek meg, de akár a már eltávolított epekő kiújulása is.

A szerep, amit az epénk tölt be a szervezetünk működésében

A májunk és az epénk szoros együttműködésben látják el a funkcióikat. A hasüreg jobb felső részén helyezkedik el a májunk, ez alatt pedig az epénk. A máj a hozzá érkező vért megtisztítja, szénhidrátokat raktároz, szabályoz néhány anyagcsere-folyamatot és epét választ ki. Az epehólyagból az epevezetéken keresztül az epe a vékonybélbe jut. A zsírokat részecskékre bontja, részt vesz az A-, D-, E- ÉS K-vitamin felszívódásában, segít a vízkiválasztásban, ezáltal a béltartalom előrehaladásában is.

A szabad és tiltott ételek epebetegek számára

Az epe megbetegedései alatt elsősorban a kövességet, az epehólyag- és epeút gyulladását, valamint az epehólyag-daganatot értjük. Utóbbi szerencsére ritka jelenség. Az epebetegségek tünetei minden esetben kellemetlenek a komolyabb görcsöktől, a lázon, hányáson, emésztési zavarokon át az általános rosszullétig sokfélék lehetnek a szimptómái.

Akut rohamot követően vagy műtét után a diéta kifejezetten javasolt. Ebben az esetben a teljes koplalás után fokozatosan kell visszatérni a kímélő étrendhez 5-6 nap alatt. A krónikus epebántalmak esetében ajánlott a rostban gazdag zsírban szegény táplálkozás.

Szem előtt tartandó alapelvek epediétához

  • Naponta többször kevesebbet enni (kb. 4-5 alkalommal)
  • Minimalizálni a zsírbevitelt
  • Magas rosttartalmú ételek fogyasztása javasolt, ugyanakkor kerülendők az éretlen gyümölcsök
  • A szárazhüvelyeseket hagyjuk el, alkalmazzunk minél kevesebb fűszert az ételek készítésénél

További tanácsok a könnyebben emészthető étrend kialakításához epebetegek részére

  • Pürésítsük a zöldségeket, gyümölcsöket
  • Pároljuk, grillezzük a húsokat vagy alkalmazzunk sütőzacskót/ római tálat a készítésükhöz
  • A csirkét bőr nélkül süssük
  • A levest hidegen lássuk el zsíradékkal
  • Sűrítsünk kefires habarással
  • Főzzük fedő nélkül a puffasztó zöldségeket
  • Hanyagoljuk a rántott ételeket
  • Ne alkalmazzunk használt olajat az ételek készítéséhez

Amit az epebetegek szabadon fogyaszthatnak

  • főtt, grillezett sovány húsok
  • tőkehal, pisztráng, csuka, hekk
  • krumplipüré, párolt rizs, nokedli, grillezett zöldségek
  • cukor nélküli kompótok, alma, körte, barack héja nélkül
  • burgonya, spenót, sóska, répa, borsó, zöldbab
  • sovány tej, zsírszegény sajt, – túró, joghurt, kefir
  • kevés tojás
  • zöldfűszerek (petrezselyem, kapor, rozmaring, stb.)
  • teljes kiőrlésű pékáru, piskóta, keksz

Amit az epebetegeknek tilos fogyasztani

  • olajban sült húsok, rántott húsok, szalonna, kolbász, máj és belsőségek
  • ponty, angolna, tonhal, szardella
  • krokett, hasábburgonya, röszti
  • banán, szőlő, aszalt gyümölcsök
  • száraz bab, lencse, káposzta, kelbimbó, uborka, paradicsom, paprika
  • tejszín, vaj, zsíros tej, érlelt sajt
  • rántotta, tükörtojás
  • csípős fűszerek (bors, chili, csípős fűszerpaprika)
  • vajas krémmel töltött sütemények, még meleg élesztős tészták, fánkok

Forrás: Egészségtükör

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ezeket érdemes tudnod az epekőről

Sokan egy életet leélnek anélkül, hogy tudnának létezésükről, míg másokat hullámokban jelentkező görcsös fájdalom figyelmezteti az epéjük útjait elzáró epekövekre. Utóbbiakon már csak a rendszerint epehólyag áldozattal járó műtét segít.

Vélemény, hozzászólás?