Ezeket érdemes tudnod az epekőről

Sokan egy életet leélnek anélkül, hogy tudnának létezésükről, míg másokat hullámokban jelentkező görcsös fájdalom figyelmezteti az epéjük útjait elzáró epekövekre. Utóbbiakon már csak a rendszerint epehólyag áldozattal járó műtét segít.

Hasüregünk jobb oldalán, a máj alatt helyezkedik el az epehólyag. E körte alakú páratlan szervünk tárolja és sűríti a máj által termelt sárgászöld emésztőnedvet, az epét, amelynek elsődleges feladata a zsíroldás.

Zsíros ételek fogyasztásakor az epehólyag összehúzódik, és tartalmát a hasnyálmirigyével közös végződésű vezetéken át a vékonybélbe üríti, ahol a zsírok lebontásában segít. Epesói a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) és a koleszterin oldhatóságát és felszívódását szolgálják.

A termelt epe mennyisége a fogyasztott ételével arányos, azok összetételétől függően naponta akár fél liter is lehet. Az elégtelen epetermelés emésztési zavarokat, puffadást, hányást, nyomásszerű felhasi fájdalmat okoz.

Hogyan keletkezik és miből áll az epekő?

Az epe leggyakoribb betegsége az epekövesség. A kövek az epehólyagban és az epevezetékben képződnek. Az epeváladékot a máj méregtelenítő funkciója során termelt koleszterin, bilirubin (a test szöveteihez oxigént szállító hemoglobin bomlásterméke, az epe fő színezőanyaga), lecitin, víz stb. alkotja. Az epe folyékony állapotáért a máj termelte epesav és nyák a felelős.

Ha a máj nem tudja ezt a feladatát megfelelően ellátni, az epe besűrűsödik, egyes összetevői túlságosan felszaporodnak, és az epében vagy az epevezetékben kicsapódva, kezdetben csak homokszemnyi, később akár pingpong labdányi méretűvé is növekvő kövekké állnak össze. Ugyanezzel az eredménnyel jár az epehólyag összehúzódások mértékének a teljes kiürülést lehetetlenné tevő csökkenése is.

A különböző méretű, színű és összetételű kövek közül a világosabb színűekben sok a koleszterin, míg a sötétebbek több epefestéket (bilirubint) tartalmaznak. Összetételük betegenként eltérő, de csaknem 90 százalékuk koleszterinkő.

Mikor gyanakodhatsz epekőre?

Az epehomokkal, epekővel élők csaknem háromnegyede, az epekő elhelyezkedésétől is függően, alkalmankénti kisebb puffadástól eltekintve tünetmentes, és talán egész életében az is marad. Náluk csak más okból elrendelt UH-vizsgálat, más szervüket célzó műtét, vagy végső esetben a boncolás tárja fel a „néma” epekő jelenlétét.

Amíg nem generál tüneteket, az epekövet nem kell műtéti úton eltávolítani. Ha rólad is kiderült, hogy „néma” epeköved van, elég betartanod az orvos által előírt diétát és részt venned a rendszeres orvosi ellenőrzéseken. Amennyiben a fennmaradó egynegyedhez tartozol, már van fogalmad az epekő okozta jellegzetes tünetekről.

A méreténél fogva akár az epevezeték elzárására is alkalmas, vagy az abban keletkező, legalább 8 mm-t elérő kő, zsíros, erősen fűszeres, vagy nagyon rostos ételek fogyasztásakor görcsös fájdalommal jelentkezik. Az említett ételfélék emésztéséhez nagy szükség lenne a vékonybéltől kőakadállyal elzárt epére.

Hiányára és egyben a kő jelenlétére a jobb bordaív alatt hirtelen jelentkező görcsös – néhány perces, de akár 4-5 órán át, váltakozó intenzitással fennmaradó, a vállba és lapockába is kisugárzó – fájdalom, vagy az ugyanott tapasztalt tompa nyomás hívja fel figyelmedet. A görcs, betegenként változó periodicitással ismétlődik. Ha nem rohamszerűen jelentkezik, hanem hosszabb időn keresztül fennáll, epehólyag-gyulladásra gyanakodhatsz.

Az enyhülő vagy megszűnő fájdalom a kő elmozdulására utalhat. Epekövet jelezhet a gyakori böfögés, a látszólag ok nélküli hányinger és az epés hányás is. Váltakozó hasmenésnél és székrekedésnél, de rendszeres fejfájásnál is gyanakodhatsz epekőre. Az epevezeték teljes elzáródása sárga bőrszínnel és szemfehérjével járó sárgasághoz vezet, a világos széklet és a sötét vizelet is erre utal.

Szövődmények és mellékhatások

Az epekő a kellemetlen tünetekkel járó emésztési zavarokon túl a májadra is veszélyes. A májnak kettős szerepe van. Itt alakulnak át a belekből felszívódott értékes tápanyagok testünk építőköveivé, de a szervezetünk számára káros anyagok méregtelenítését is a máj végzi. Mivel az epekövek által elzárt epeutak miatt felgyülemlett epe nyomja a májat, roncsolja a májsejteket, amelyek így nem képesek fenti funkcióikat ellátni.

Minél tovább marad a szervezetben az epekő, annál nagyobb a szövődményveszély. Ha a kő tartósan beékelődik az epeúti csatornába, az epehólyagban felszaporodó folyadék elfertőződhet és az epehólyag gennyel telítődhet.. Az epeutak nyálkahártyájának állandó irritációja idült gyulladást okoz. Az epekő generálta epehólyag-gyulladás pedig akár perforálhatja is a hólyagot, szabad utat engedve a kőnek a vékonybél irányába, ami bélelzáródáshoz vezet.

Az epekő megzavarhatja a máj működését (sárgaság), hasnyálmirigy gyulladást is okozhat és hosszabb ideig benned maradva, növeli az epehólyagrák kialakulásának esélyét.

Az epekőműtétnek is lehetnek szövődményei. Az epehólyaggal együtt eltávolított, de nem megfelelően csonkolt epevezeték májon belüli szakaszában ismét képződhetnek epekövek. Rosszabb esetben az epevezeték és a hasnyálmirigy-vezeték közös kivezető nyílása elhegesedhet, vagy hasnyálmirigy gyulladást okozva, elzáródhat.

Van elég kockázat, te ne kockáztass

Míg a vesekő elsősorban a férfiakat kínozza, az epekő a nők keresztje. Veszélyeztetettek a többszörös epehólyag-gyulladáson átesettek, de kialakulását az átlagnál magasabb koleszterinszinttel és nehezen ürülő epehólyaggal járó elhízás és a gyors fogyás is elősegíti.

Vagyis ha el akarod kerülni az epegörcsöket, nem érdemes túl alacsony zsírtartalmú, gyors fogyást ígérő diétát tartanod. Egy ilyen fogyókúra egyrészt megváltoztatja az epehólyagodban a koleszterin/epesó arányt, másrészt csökkentve az epehólyag összehúzódások gyakoriságát, akadályozza a teljes kiürülést.

A rendszertelen táplálkozás és a túlzott zsírfogyasztás is negatívan befolyásolja az epehólyag összehúzódások ütemét, az epehólyag ürítését. Az említett esetekben koleszterin vagy bilirubin halmozódik fel, aminek egyre növekvő és szaporodó epekő lesz a következménye.Van elég kockázat, te ne kockáztass.

Koleszterinszint növelő és az epehólyag mozgásképességét csökkentő hatása miatt rizikófaktort jelent a terhesség és a szoptatás, ahogy a fogamzásgátló tabletták szedése és az ösztrogén bevitellel járó hormonkezelés is. A nők között magas ösztrogénszintjük miatt fordul elő a férfiakhoz mérten kétszer gyakrabban epekő.

Megjelenését májzsugor, cukorbetegség, a vékony-és vastagbelek krónikus gyulladása is kiválthatja, de a szerv-, vagy csontvelőátültetés is rizikófaktort jelent. Genetikai okok is lehetnek a háttérben és a koleszterincsökkentő gyógyszerek felelőssége sem kizárt. A szociálisan hátrányos helyzet és a kényszeres, önértékelési zavarok okozta éhezés is generálhat epekövet, de kialakulása a tartós idejű mesterséges táplálásnál sem kizárt.

Az 50-70 év közötti korosztálynál gyakoribb, de bármely életszakaszban jelentkezhet. Idehaza harminc év alattiaknak csupán néhány százalékánál fordul elő, a 40 év feletti nőknek azonban már egytizedénél, míg a 60 éven túliak megközelítőleg egynegyedénél alakul ki epekő.

Diagnózis: epekő

Hasi ultrahang vizsgálattal jól megfigyelhető a folyadékkal telt epehólyag, és felállítható a diagnózis. Hasi röntgennel a magas kálcium tartalmú, meszes kövek is kimutathatók. Kétség esetén radiológiai (CT, MRI) vizsgálatokat rendelhet el az orvosod. A bilirubint szintre vonatkozó vér- és vizeletvizsgálatokkal leszűkíthető az epekőn kívüli potenciális betegségek köre. Laboratóriumi vizsgálatokkal az epekő által okozott sérülések és gyulladások is kimutathatók.

Hogy szabadulhatsz a kövek fogságából?

Az erős tüneteket okozó epekőtől meg kell szabadulnod, vagyis tüneteiddel minél előbb fordulj orvoshoz, aki várhatóan tünetmentes időszakban végezhető műtétre jegyez elő. Műtéti kockázat esetén, jól működő epehólyag mellett, a 1,5 cm átmérőnél kisebb epekövek gyógyszeresen, epesavas sókkal is oldhatók. Ez azonban egy néhány hónaptól akár 2-3 évig is eltartó folyamat, amely elsősorban koleszterinből álló köveknél hatásos, és mivel az újraképződés sem kizárt, valószínű, hogy orvosod nem ezt a módszert ajánlja.

Marad a műtét. Ma már az epeköved sajátosságaival megismerkedő orvos több lehetőség közül választhat. Dönthet hagyományos műtét mellett (néha nincs is más lehetősége), de a köldökön keresztül is eltávolíthatja az epekövet tartalmazó epehólyagodat és az epevezetéket. Ez a szövetek épségét megőrző, kórházi utókezelést gyakorlatilag nem igénylő, a munkába állást akár a műtétet követő 1 hét után lehetővé tevő laporoszkópiás eljárás a hagyományos műtétnél kevesebb fájdalommal és jelentős időnyereséggel jár.

Ennek, a számodra is kevésbé megterhelő, és gyorsabb felépülést garantáló megoldásnak kétféle technikája van. Az egyiknél négy bemetszést végeznek, egy kb. 2 cm-est a köldöknél, és a közelében három kisebbet (0,6 cm). Ez gyakorlatilag szövődménymentes, gyors hazatérést garantál.

A másik egy, a köldöknél történő nagyobb (2,5 cm) bemetszéssel jár, és bár ez is rövid kórházi tartózkodással jár, fennáll a sérv kialakulásának veszélye. Harmadik lehetősége a kőoldó gyógyszerek szedésével kombinált, de nagy és meszes kövek, valamint gyulladás és terhesség esetén nem végezhető UH-os kőzúzás. A vele járó tartós gyógyszerszedésnek azonban kellemetlen mellékhatásai lehetnek, és az epekő kiújulására is van esély. Ám mellette szól, hogy a másik két műtéti eljárással ellentétben megmarad az epehólyag, így nem áll fenn a tárolási funkciója megszűnésével járó vastag- és/vagy vékonybél gyulladás veszélye.

Az epehólyag eltávolításával is járó műtét után megoldatlan az epe tárolása és sűrítése. A folyamatosan csordogáló epében felszabaduló epesav nemcsak a bélflórát teszi tönkre, de megalapozhat a vastagbélráknak is. Kevés zsiradékot és sok rostot, enzimet tartalmazó, emésztést segítő étrenddel megkötve az epesavat, elkerülheted a műtét említett kellemetlen mellékhatásait. Ha epehólyag eltávolítással járó műtéten esel át, diétád egész életre szól, és bár görcseid nem lesznek, de továbbra is számíthatsz puffadás okozta diszkomfort érzetre.

Tartsd magad az előírt diétához

Ha epeköved van, vagy átestél epekő műtéten, kerüld a magas cukor- és zsírtartalmú ételeket és fogyassz sok rostos, teljes kiőrlésű terméket. A fehérjefogyasztás pozitív hatással van az epebetegekre, ezért válassz alacsony zsírtartalmú tej és tejtermékeket étrendedbe. Magas fehérjetartalmuk miatt a zsírszegény húsok sem tiltottak. A fűszeres, füstölt, sós kolbászféléket azonban ki kell hagynod napi menüdből. A tojás főzött, sütött és nyers fogyasztása a sárgájának magas koleszterintartalma (bár ez ma már vitatott) miatt nem, fehérjéje viszont továbbra is fogyasztható.

Az epegondokkal összefüggő zsíremésztési zavar miatt a használt zsiradékok fajtájára és minőségére is figyelned kell. Ha csak lehet, kerüld a zsírok használatát, fogyassz inkább párolt, vagy gőzben főzött ételeket. Nem ajánlottak a zsírban sült krumplik, rántott húsok és rántott zöldségek, de olajban sütve ezeket is eheted. Mivel az epekőnek a székletre is lehet hatása, megelőzve a székrekedést, fogyassz nyersen, párolva vagy főzve sok zöldséget és gyümölcsöt. Az erős fűszerezésről viszont szó sem lehet!

Igyál sok folyadékot, ez megelőzésként is hatásos. A rendszeres, lehetőleg napi többszöri, kis adagokban történő étkezés és a gazdag rosttartalmú élelmiszerek is csökkentik az epekőképződés esélyét. A fölösleges kilók ellen ajánlott a rendszeres mozgás, és a magas kalóriatartalmú ételek mellőzése. Ha már súlyproblémákkal küzdesz, az epekő kialakulásának elkerülése érdekében a lassú fogyás ajánlott.

Csonthéjas gyümölcsök, dió, mandula, mogyoró rágcsálása is csökkentheti az epekő kialakulásának kockázatát. Mivel a kávézás nemcsak az epehólyag összehúzódására van jó hatással, de az epe koleszterin koncentrációját is csökkenti, megelőzésként is ajánlott.

Lehet, hogy nem vagy veszélyeztetett és inkább drágaköveket gyűjtesz, mint az epédben epeköveket. Az is lehet, hogy abba a 70 százalékba tartozol, akik ugyan növesztettek követ, mégsem kínoz majd epegörcs. És lehet, hogy már ma is küzdesz a rohamokban rád törő görcsökkel. Bárhova sorolod magad, légy tisztában azzal, milyen jelentős szerepe van emésztésedben és tested tápellátásában májadnak és epédnek, és vigyázz rájuk, hogy még sokáig szolgálhassanak.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A majoránna egészséges hatásai

Közkedvelt, változatosan használható fűszernövény, jellegzetes lágy aromával, számos étel ízesítéséhez alkalmazható. Ha esetleg eddig nem fogyasztottad rendszeresen, akkor érdemes változtatni rajta, mert sok pozitív egészségügyi hatása van.

Vélemény, hozzászólás?