Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Szívbetegséget kockáztatsz? Mutatjuk az erre utaló laboreredményeket

A vérben szinte mindennek nyoma van, éppen ezért egy laboreredmény képes jelezni a kezdődő szívbetegséget, különösen a cikkünkben bemutatott 4 érték kapcsán érdemes odafigyelni.
Akár már a súlyosabb, nehezebben kezelhető szimptómák megjelenése előtt képes jelezni a véred a kezdődő szívbetegség kockázatait. Hazánkban a leggyakoribb egészségügyi problémák közé tartoznak a szív- és érrendszeri megbetegedések, és világszinten is vezetik a halálozási okokat. Minél korábbi kiszűrésük életmentő lehet. Rendszeres szűrővizsgálatok révén akár a szívelégtelenség és a szívinfarktus is megelőzhető.

A kezdődő szívbetegségre utaló laborértékek

A prevenció hatékony módját jelentik a különböző laborvizsgálatok, melyek segítik a korai diagnózis felállítását, bizonyos értékek révén időben figyelmeztethetnek a megnövekedett, várható egészségügyi kockázatokra.

Ilyen esetben tudatos életmódváltás, étrendmegválasztás révén is sok minden orvosolható lehet, előrehaladottabb esetben pedig orvosi közreműködés révén előzhetjük meg a súlyosabb következményeket. Lássuk, melyek azok az értékek, amik szívbetegségre utaló figyelmeztetéssel bírhatnak a laboreredmények közül:

Triglicerid

A megnövekedett trigliceridszint oka az életmódbeli tényezőkben valamint a háttérben meghúzódó betegségek meglétében keresendő. Ezek a háttérbetegségek lehetnek anyagcsere-problémák, így diabétesznél is magasabb lehet ez az érték.

A normálértékű trigliceridszint 1,7 mmol/l alatti. Ha a laboreredmény ennél magasabb számot mutat, megnő az érelzáró plakkok kialakulásának rizikója, a szív- és érrendszeri eredetű betegségek kialakulásának, a stroke-nak, érelmeszesedésnek, trombózisnak a veszélye. Különösen azoknak érdemes erre odafigyelniük, akik veszélyeztetettek ezekben a kórokban, mozgásszegény életmódot folytatnak, elhízással, magas koleszterinnel küzdenek vagy dohányoznak.

Ebben az esetben alapos átgondolással érdemes életmódot váltani, visszafogni az alkohol-, zsír-, szénhidrátfogyasztást, és bevezetni a rendszeres testmozgást az életünkbe.

Összkoleszterin

Annak ellenére, hogy a koleszterin fontos szereppel bír a szervezetünk működése szempontjából, magas szintje egészségkárosító hatású. Árt az érrendszernek,mivel a felesleg az érfalakban rakódik le, növelve az érelmeszesedés és a stroke rizikófaktorait. Az összkoleszterin mennyiségét a szervezetben kis részben az étrend adja, nagyobb részben pedig a máj termeli, így a laborértéke a máj állapotát is jelzi.
A normálértékű összkoleszterinszint 5,0 mmol/l alatti. Ha az értéke 6,4 mmol/l felé megy, nagy kockázatot jelez. A vérvételt követően külön vizsgálják az LDL- és a HDL-koleszterint. Ha magas az LDL-koleszterin szintje, az a koleszterin lerakódásának kockázatára hívja fel a figyelmet, míg a HDL koleszterin esetében az alacsony szint jelez kockázatot, ugyanis utóbbi az erek falán lerakódott koleszterint szállítja vissza a méregtelenítő szervbe.

Homocisztein

A homocisztein egy olyan aminosav, aminek magas szintje a vérben szintén a szív- és érrendszeri betegségek, a stroka, az infarktus, az érelmeszesedés fokozott kockázatára figyelmeztet, ugyanakkor a demencia kialakulását is kapcsolatba hozták vele.

A homocisztein magasabb szintje mögött számos tényező állhat, ilyen a B-vitaminok, főként a folsav és a B12-vitamin hiánya, ilyenek, a felszívódási zavarokkal járó betegségek, gyulladások, valamint anyagcserezavarok is. Ebben az esetben a háttérproblémák kezelése, orvoslása a cél. Sok esetben már a B-vitaminpótlás is megoldást nyújthat.

Prothrombin idő és INRA prothrombin idő

Ezek az értékek azt mutatják meg, hogy a levett vérmintában az alvadási folyamat során mennyi idő alatt képződik alvadék. Ez a laborvizsgálat különösen a véralvadás-gátlót szedőknél, a vérképzési zavarral élőknél fontos. Gyakorlatilag azt mutatja meg, mennyi a kockázata a vérrögösödésnek, illetve gyógyszeres kezelés esetén azt, hogy az adott készítmény elég hatékony-e a prevencióra.

A prothrombin INR a nemzetközileg normalizált rátát (International Normalized Ratio) tükrözi, ami áthidalja az esetleges (különféle reagensek miatt felmerülő) mérési különbségeket: ez a normálérték 2,0-3,0 közötti, esetenként a 2,5-3,5 is elfogadható kategóriák.

Ha a prothrombin idő vagy INR magasabb szám, azt jelenti, hogy a vér nagyon lassan alvad. Ha ez a jelenség nem véralvadásgátló gyógyszer eredménye, több vizsgálat válik indokolttá.

Forrás: Femina

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ezek miatt is érdemes napi 30 percet sétálnod

Életkortól, edzettségi állapottól, testsúlytól függetlenül lehet sétákat végezni, és már napi 30 perc is komoly pozitív egészségügyi változásokat okozhat, ha beépíted a hétköznapjaidba.

Vélemény, hozzászólás?