Szívbetegséget kockáztatsz? Mutatjuk az erre utaló laboreredményeket

A vérben szinte mindennek nyoma van, éppen ezért egy laboreredmény képes jelezni a kezdődő szívbetegséget, különösen a cikkünkben bemutatott 4 érték kapcsán érdemes odafigyelni.
Akár már a súlyosabb, nehezebben kezelhető szimptómák megjelenése előtt képes jelezni a véred a kezdődő szívbetegség kockázatait. Hazánkban a leggyakoribb egészségügyi problémák közé tartoznak a szív- és érrendszeri megbetegedések, és világszinten is vezetik a halálozási okokat. Minél korábbi kiszűrésük életmentő lehet. Rendszeres szűrővizsgálatok révén akár a szívelégtelenség és a szívinfarktus is megelőzhető.

A kezdődő szívbetegségre utaló laborértékek

A prevenció hatékony módját jelentik a különböző laborvizsgálatok, melyek segítik a korai diagnózis felállítását, bizonyos értékek révén időben figyelmeztethetnek a megnövekedett, várható egészségügyi kockázatokra.

Ilyen esetben tudatos életmódváltás, étrendmegválasztás révén is sok minden orvosolható lehet, előrehaladottabb esetben pedig orvosi közreműködés révén előzhetjük meg a súlyosabb következményeket. Lássuk, melyek azok az értékek, amik szívbetegségre utaló figyelmeztetéssel bírhatnak a laboreredmények közül:

Triglicerid

A megnövekedett trigliceridszint oka az életmódbeli tényezőkben valamint a háttérben meghúzódó betegségek meglétében keresendő. Ezek a háttérbetegségek lehetnek anyagcsere-problémák, így diabétesznél is magasabb lehet ez az érték.

A normálértékű trigliceridszint 1,7 mmol/l alatti. Ha a laboreredmény ennél magasabb számot mutat, megnő az érelzáró plakkok kialakulásának rizikója, a szív- és érrendszeri eredetű betegségek kialakulásának, a stroke-nak, érelmeszesedésnek, trombózisnak a veszélye. Különösen azoknak érdemes erre odafigyelniük, akik veszélyeztetettek ezekben a kórokban, mozgásszegény életmódot folytatnak, elhízással, magas koleszterinnel küzdenek vagy dohányoznak.

Ebben az esetben alapos átgondolással érdemes életmódot váltani, visszafogni az alkohol-, zsír-, szénhidrátfogyasztást, és bevezetni a rendszeres testmozgást az életünkbe.

Összkoleszterin

Annak ellenére, hogy a koleszterin fontos szereppel bír a szervezetünk működése szempontjából, magas szintje egészségkárosító hatású. Árt az érrendszernek,mivel a felesleg az érfalakban rakódik le, növelve az érelmeszesedés és a stroke rizikófaktorait. Az összkoleszterin mennyiségét a szervezetben kis részben az étrend adja, nagyobb részben pedig a máj termeli, így a laborértéke a máj állapotát is jelzi.
A normálértékű összkoleszterinszint 5,0 mmol/l alatti. Ha az értéke 6,4 mmol/l felé megy, nagy kockázatot jelez. A vérvételt követően külön vizsgálják az LDL- és a HDL-koleszterint. Ha magas az LDL-koleszterin szintje, az a koleszterin lerakódásának kockázatára hívja fel a figyelmet, míg a HDL koleszterin esetében az alacsony szint jelez kockázatot, ugyanis utóbbi az erek falán lerakódott koleszterint szállítja vissza a méregtelenítő szervbe.

Homocisztein

A homocisztein egy olyan aminosav, aminek magas szintje a vérben szintén a szív- és érrendszeri betegségek, a stroka, az infarktus, az érelmeszesedés fokozott kockázatára figyelmeztet, ugyanakkor a demencia kialakulását is kapcsolatba hozták vele.

A homocisztein magasabb szintje mögött számos tényező állhat, ilyen a B-vitaminok, főként a folsav és a B12-vitamin hiánya, ilyenek, a felszívódási zavarokkal járó betegségek, gyulladások, valamint anyagcserezavarok is. Ebben az esetben a háttérproblémák kezelése, orvoslása a cél. Sok esetben már a B-vitaminpótlás is megoldást nyújthat.

Prothrombin idő és INRA prothrombin idő

Ezek az értékek azt mutatják meg, hogy a levett vérmintában az alvadási folyamat során mennyi idő alatt képződik alvadék. Ez a laborvizsgálat különösen a véralvadás-gátlót szedőknél, a vérképzési zavarral élőknél fontos. Gyakorlatilag azt mutatja meg, mennyi a kockázata a vérrögösödésnek, illetve gyógyszeres kezelés esetén azt, hogy az adott készítmény elég hatékony-e a prevencióra.

A prothrombin INR a nemzetközileg normalizált rátát (International Normalized Ratio) tükrözi, ami áthidalja az esetleges (különféle reagensek miatt felmerülő) mérési különbségeket: ez a normálérték 2,0-3,0 közötti, esetenként a 2,5-3,5 is elfogadható kategóriák.

Ha a prothrombin idő vagy INR magasabb szám, azt jelenti, hogy a vér nagyon lassan alvad. Ha ez a jelenség nem véralvadásgátló gyógyszer eredménye, több vizsgálat válik indokolttá.

Forrás: Femina

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

13 élemiszer az egészséges szívért

A táplálkozás a szívünk egészségének megőrzése szempontjából is roppant fontos. Vannak olyan élelmiszerek amelyek szívünknek különösen előnyös, kedves tulajdonságokkal bírnak. Lássuk!

Vélemény, hozzászólás?