Tippek az agyvérzés megelőzésére

Az idősödéssel egyre nő a stroke előfordulásának kockázata, de sajnos bármilyen életkorban megtörténhet. Egyértelmű rizikót annak jelent, akiknek a családjában már történt agyvérzés, továbbá a magas vérnyomás, és a migrén is jelentősen növeli az agyvérzés esélyét.

A stroke (gutaütés, szélütés vagy agyvérzés) akkor alakulhat ki, amikor egy agyi terület vérellátása leromlik, és az adott területen található sejtek pusztulni kezdenek.

Az agyvérzés típusai:

  • vértelen (iszkémiás) – egy vérrög zár el egy agyi eret
  • trombotikus (trombózisos) – a vérrög helyben jön létre
  • embóliás – az eret elzáró rög nem helyben keletkezik, hanem a vérkeringéssel kerül abba az agyi érbe amit elzár
  • vérzéses – megreped egy ér, és a kiömlő vér nyomni kezdi az agyat

Kialakulási kockázatát sok dolog befolyásolja, de lehet tenni ellene

Az első legfontosabb a rendszeres vérnyomás ellenőrzés, ami 1-2 évente mindenkinek ajánlott, viszont a magas rizikócsoportba tartozók esetében érdemes 6 havonta elvégeztetni.

Egészséges táplálkozás

A megelőzés szempontjából is fontos az egészséges táplálkozás, azaz a „szívbarát” ételek fogyasztása. A sötét színű leveles zöldek, a teljes kiőrlésű gabonák és a halak is kiválóak, ezek természetes módon segíthetik a vérnyomás csökkentését is, akár 11 higanymilliméterrel.

A nátriumbevitel mérséklése is kiemelkedően fontos, mert a sószegény életmóddal 5-6 higanymilliméternyi csökkenést lehet elérni a vérnyomásban. A készételekről és a bolti felvágottakról is ajánlott lemondani, és amit csak lehet, otthon kell elkészíteni.

Ajánlott a káliumban gazdag ételek fogyasztása, ilyenek a hüvelyesek, az avokádó és édesburgonya is. Ezek a szervezet só-víz háztartását is segítenek optimalizálni, aminek kulcsszerepe van a vérnyomás alakulásában.

Rendszeres testmozgás

Már heti néhány alkalommal 30 perc közepes tempójú séta is rengeteget számít, főleg napi 8 órás ülés esetén, mert ez jelentősen növeli az agyvérzés, az elhízás, és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is.

Résen kell lenni migrén esetén

Alapesetben a nőknek és a férfiaknak körülbelül hasonló esélyük van az agyvérzésre, viszont a hölgyek esetében a fogamzásgátlók szedése, a hormonkezelés, vagy a terhesség alaposan megnöveli a kockázatot. A migrénes nők esetében még magasabb a rizikó, ezért nekik ajánlott elkerülni a szájon át szedhető fogamzásgátlókat, a dohányzást, továbbá sűrűbben kell ellenőriztetni a vérnyomásukat.

Forrás: prevention.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A legjobb kalciumforrások

A kalcium az emberi szervezet számára az egyik legfontosabb ásványi anyag, mert a csontok, fogak, izmok, és az idegrendszer épségében is fontos szerepet játszik. A megfelelő mennyiségű bevitelével biztosíthatjuk a normális véralvadást, és vérnyomást is, sőt a vastagbélrák, a gyulladásos bélbetegségek, a szürke hályog, és a vesekő megelőzésében és kezelésében is jelentős szerepet játszik.

Vélemény, hozzászólás?