Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Az agyhártyagyulladás jellemző tünetei

A legismertebb idegrendszert érintő fertőző betegség az agyhártyagyulladás (meningitis). A fertőződés többnyire úgy jön létre, hogy a baktériumok a légutakban megtelepednek, ott gyulladást okoznak, a gyulladt nyálkahártyán keresztül először a véráramba, majd az agyvízbe kerülnek, ahol a betegséghez vezető összetett folyamatokat indítanak be.

Fejfájás

Náthához, vagy influenzához hasonló tüneteket is okozhat, láz, gyengeség és rosszullét, ami megfázás, és egyéb felső légúti fertőzés vagy influenza tünete is, de jelezheti az agyhártyagyulladást is. Fontos ismertetőjele viszont az állapotot kísérő fejfájás, ami semmilyen gyógyszer beszedése után nem múlik el.

Tarkókötöttség

Az agyhártyagyulladás okozta merev nyak tünetnél, nem olyasmire kell gondolni, mint az egyszerű nyakelalvás. nyak elfekvés, ezek nyújtástól, és masszázstól enyhülnek, elmúlnak. A meningitis okozta nyakmerevség jellemzője, hogy a nyújtástól, masszázstól csak rosszabb lesz, a fájdalom tovább sugárzik a vállakba, a fejbe, és a hátba is.

Fényérzékenység

Amennyiben fejfájással fotofóbia is jelentkezik, azaz a szem fájdalmasan érzékeny lesz a nappali fényre, ez is jelezheti az agyhártyagyulladást, mert ilyenkor a szem hátsó részében található látóideg is begyulladhat.

Tudatzavar

Az eleinte jelentkező ködös agy, és koncentrációs zavarok addig fajulhatnak, hogy az érintett egyszerűen nem érti mások szavait, és/vagy azt sem tudja pontosan, hol van.

Kiütések

Pici, vöröses-bordós kiütések megjelenése a bőrön is jelezhetik az agyhártyagyulladást, amit az okoz, hogy a szervezetbe került baktérium toxint juttat a testbe, ami megtöri az apró vérereket. Ez már sajnos súlyos tünet, mert ekkor már az agyhártyagyulladás hatására biztosan kialakult szerv- vagy agykárosodás.

Az előzőekben felsorolt tüneteken kívül jelentkezhet hányinger, hányás, aluszékonyság, ingerlékenység, görcsök, bénulások. Amennyiben felmerül az agyhártyagyulladás gyanúja, azonnal orvoshoz kell fordulni!

Forrás: HáziPatika

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ezt a 7 fájdalomtípust komolyan kell venni

A szervezet a fájdalommal jelzi, ha valami nincs rendben, általában szerencsére enyhébb dolgok okozzák. Általában elmondható, hogy ha nem tudod a pontos kiváltó okát érdemes kivizsgáltatni, de íme 7 fájdalom típus, amelyet komolyan kell venni, és orvosi segítséget kell kérni a diagnózishoz, kezeléshez.

Vélemény, hozzászólás?