COVID-19: mire számíthatnak 19–49 évesek, ha elkapják?

A koronavírus-fertőzéssel a kórházba került fiatal felnőtteket, és középkorúakat is majdnem akkora mértékben sújtják a koronavírus szövődményei, mint az 50 év felettieket egy friss tanulmány eredményei alapján, ami a The Lancet című orvostudományi folyóiratban jelent meg.

A 19-49 év közöttiek körében 10-ből 4 esetben alakultak ki vese-, tüdő és más szervi problémák!

A tudósok több mint 73 ezer beteg adatait elemezve jutottak erre, ezeket az Egyesült Királyságban lévő 303 kórházból gyűjtötték be. Ezek a betegek még a koronavírus-járvány első hullámában – 2020. január 17. és 2020. augusztus 4. között – fertőződtek meg a COVID-19 vírussal.

„Ez nemcsak az idősek és az elesettek betegsége. Az adatok megerősítik azt a tényt, hogy a Covid–19 nem csak egy kis nátha, és fiatal felnőttek is kerülnek kórházba súlyos komplikációkkal, akiknek a jövőben is szükségük van további kezelésre”

– nyilatkozta a kutatás vezetője, Calum Semple professzor a BBC News-nak.

A kutatás szerint, a kórházba kerülő koronavírus-fertőzéses betegek majd fele szenvedett minimum 1 szövődménytől. A leggyakoribb a vesekárosodás volt, ezt követi a tüdő-, és a szívkárosodás. Az 50 felettiek 51%-nak volt legalább 1 szövődménye, a 30–39 éveseknél ez az arány 37%, a 40–49 évesek esetében 44%.

A tanulmányból az is világosan látszik, hogy leginkább azoknál alakultak ki szövődmények, akiknek valamilyen krónikus betegségük volt, viszont azért a szövődmények kockázata a fiatal, egészséges fertőzötteknél is magas volt. A kórházban kezelt 19–29 évesek 13%-a, illetve a 30–39 évesek 17%-a volt képtelen önállóan gondoskodni magáról a hazaengedés után.

Forrás: MTI

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ez a legproblémásabb életkor a gyereknevelésben

Felmérés készült a gyermeknevelés legjelentősebb mérföldköveiről. Többek között az is kiderült, hogy nem a legkisebbek, és nem is a kamaszok nevelése jelenti a legnagyobb kihívást a szüleiknek.

Vélemény, hozzászólás?