A COVID-19, az oltás, és a szívizom-gyulladás

Az elmúlt időszakban több cikk jelent meg az oltások és a szívizom-gyulladás esetleges kapcsolatáról, miközben korábban a koronavírus fertőzés okozta szívizom-gyulladásos esetekre derült fény.

A COVID-19 és szívizom-gyulladás

A vírusok közvetlenül a sejteket fertőzik meg, a COVID-19 vírusa például elsődlegesen a tüdőt támadja, viszont ahhoz is hozzájárulhat, hogy a szervezet túlzott immunválaszt produkáljon, ami testszerte fokozza a gyulladások kialakulásának kockázatát.

Amikor a gyulladás a szívizomban jelentkezik, akkor romlik a szív pumpafunkciója és az elektromos jelek továbbításának képessége is, tehát kialakulhat a myocarditis, vagyis a szívizom-gyulladás, amely súlyosabb formában akár szívritmuszavarhoz, szívelégtelenséghez is vezethet.

Kutatási eredmények szerint még az enyhébb lefolyású fertőzés sem jelent e tekintetben biztonságot, mert az is okozhat gyulladást és károsíthatja a szívet.

A tisztánlátás végett fontos tudni, hogy ez bármilyen vírusfertőzés következményeként kialakulhat, és az esetek többségében tünetmentes, és magától meggyógyul.

A tudósok úgy látják, a COVID-19 két módon is hatással lehet a szívre. Közvetlenül okozhat szívizom-gyulladást és fokozhatja a vérrögök kialakulásának esélyét, közvetetten pedig ronthatja a szív-érrendszeri betegségek állapotát.

Amennyiben valakinél beigazolódik a koronavírus fertőzés, akármilyen mértékű tüneteket okoz közben, illetve az átesés után is, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha az alábbiakat tapasztalja:

  • nagyfokú fáradtság,
  • légzési nehézség,
  • ödémák kialakulása,
  • mellkasi fájdalom, diszkomfort.

Az oltás és a szívizom-gyulladás

Fontos, hogy ez az elsősorban tinédzserkorú és fiatal férfiakat érintő probléma jellemzően kevésbé súlyos, mint a „hagyományos” myocarditis! Ettől még természetesen minden esetben orvoshoz kell fordulni, ha fájdalom-, nyomás-, kellemetlen érzés alakul ki a mellkasban, ha fulladás érzet, erős szívdobogás (palpitáció) jelentkezik, a szakorvosok tudni fogják, milyen kezelés lehet szükséges.

Minden szakértő tudós egyetért abban, hogy az oltás előnyei messze felülmúlják a kockázatokat!

Mit tehetnek a szív-érrendszeri betegek?

  • “Mind a kardiovaszkuláris betegeknél, mind a magas vérnyomás betegeknél a fő cél, hogy a lehető legjobb állapotban legyenek, a lehető legjobban karbantartott immunrendszerrel és alapbetegséggel. Szív-érrendszeri betegeknek a rendszeresen kontrollokon kívül is ajánlatos kardiológiai vizsgálaton részt venni, ha szokatlan tüneteket tapasztalnak akár oltás után, akár annak hiányában” – emelte ki dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus. – “Aki pedig még hezitál az oltás felvételével kapcsolatban, annak mindenképpen érdemes szakorvostól tanácsot kérnie, és a lehető legkisebb kockázattal járó megoldást választani, bár a kardiológusok döntő többsége szerint ez mindenképpen valamelyik oltás felvételét jelenti.”

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Folyadékbevitel vs. szívproblémák

A szervezet megfelelő mennyiségű és minőségű hidratálása egész életen át csökkentheti a szívelégtelenség, és a balkamra-hipertrófia kialakulásának kockázatát az amerikai Nemzeti Szív, Tüdő és Vér Intézet tudósai szerint, akik az Európai Kardiológiai Társaság ez évi kongresszusán hozzák nyilvánosságra az eredményeiket.

Vélemény, hozzászólás?