10 mód, hogyan vigyázz a mentális egészségedre

Szükségünk van mentális, lelki egészségre ahhoz, hogy elláthassuk mindennapi feladatainkat, új dolgokat tanulhassunk, képesek legyünk teljesíteni a kihívásokat, kezelni a jó és rossz történéseket az életünkben. Sőt, emberi kapcsolataink szempontjából is nélkülözhetetlen momentum, akárcsak a fizikai egészség. Ahogy testünket építjük, szépítjük mozgással, ápolással, táplálkozással, úgy a lelkünk épsége is odafigyelést igényel. Összegyűjtöttünk 10 tippet, melyek révén növelheted mentális egészségedet a zökkenőmentes mindennapok érdekében.

1. Építs erős kapcsolatokat

Ha a szociális kapcsolataid rendben vannak, az a lelkiállapotodon is meglátszik. Érdemes fejleszteni, ápolni a barátságokat, akkor is, ha kicsit nagyobb erőfeszítést és több időt igényel. A barátok meghallgatnak, érzelmi támogatást nyújtanak a nehéz időszakokban, segítenek a döntéshelyzetekben, támogatják a célkitűzéseidet, kirángatnak a depresszióból. Jót tesznek Neked. A szociális kapcsolatok révén nem érzed magad kívülállónak, sokkal inkább egy közösség részeként létezhetsz, biztonságban.

egeszsegugyelet-eletmod-egeszseges-eletvitel-mentalis-egeszseg-nagy1

2. Keresd azokat, akiknek hasonló az érdeklődési körük

A valahová tartozás érzését, élményét erősítheti, ha olyan csoporthoz csatlakozol, akikkel hasonló az érdeklődési körötök, legyen az egy sport klub, egy jóga csoport vagy egy olvasó kör. A lényeg, hogy otthon érezd magad a tagjai között. A csoportélmény képes csökkenteni a stresszt, a szorongást, és elűzni a negatív, depresszióba hajló gondolkodást. Amikor olyan dolgot csinálhatsz, vagy olyan témáról beszélhetsz, amit szeretsz, olyan emberekkel, akik ugyanúgy lelkesednek az adott dolgokért, akkor minőségi időt töltesz másokkal.

3. Hagyd el a komfort zónád

Amikor elhagyod a komfort zónádat, és új kihívásokat keresel, akkor gyakorlatilag újra tanulod önmagad, mert az új célok elérése új készségeket mozgat meg benned. A kihívások magabiztosabbá tesznek, javítják a mentális képességeidet, visszaigazolást nyerhetsz általuk arról, hogy jó úton jársz-e az életedben.

4. „Az légy, aki vagy…”

Szerencsére ebben mindannyian különbözünk egymástól, de amennyire kell alapdolgokban hasonlítunk is. A sokszínűségben Te magad is egy különálló szín vagy, amitől szebb a világ. Bár sokaknak gondot okoz az önelfogadás, hidd el, hogy sokkal nehezebb enélkül. Szeresd magad, mert ez rövid- és hosszútávon is megtérül.

egeszsegugyelet-eletmod-egeszseges-eletvitel-mentalis-egeszseg-nagy4

5. Mondd el, mit érzel

Azok, akik elnyomják az érzelmeiket magukban, komoly mentális következményekkel számolhatnak. Könnyebben lesznek depressziósok, szorongók és sikertelenek az életben. Beszéld ki magad olyan valakivel, akiben megbízol, mert miközben kiöntöd a szíved, sokszor a megoldás is hamarabb felmerül egy-egy problémára. Arról nem beszélve, hogy a kapcsolataidat is erősíti, ha így teszel.

6. Tanuld meg kezelni a stresszt

A stressz az élet része, és csak akkor válik károssá, ha nem tudod, hogyan kezeld. Végezz pihentető technikákat, meditálj. A jóga és a különféle mozgásformák is megóvnak a stressz ellen.

7. Szánj időt magadra

A stressz elleni védekezés legjobb módja, ha mindennap szánsz időt magadra. Az én-idő lehet 10 perc, de akár két óra is, a lényeg, hogy ez idő alatt olyat csinálj, amit szeretsz. Ezek a pillanatok lendületbe hozzák a napod!

egeszsegugyelet-eletmod-egeszseges-eletvitel-mentalis-egeszseg-nagy2

8. Aludj eleget

Az alvás, fizikailag és mentálisan is újratölt, visszaállítja az energiakészletedet. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy könnyedén megbirkózhass a következő nap kihívásaival. A pihentető alvás érdekében mindig sötétben és csendben feküdj le, hogy az agyad kikapcsolhasson.

9. Ne félj segítséget kérni

Néha nehezebb, mint máskor: több a feladat, kevesebb az idő, nehezebben mennek a dolgok. Ilyenkor ne félj segítséget kérni, egy kollégától, aki a munkádban lehet a társad, a párodtól, aki otthon segíthet a ház körül, a barátaidtól, akikkel mindent átbeszélhetsz stb.

Ne feledd: Senki sem mindenható, ne várd el magadtól se!

10. Étkezz egészségesen és mozogj rendszeresen

Ahogy azt már a tudósok is bebizonyították, az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás egyaránt hozzájárul a fizikai és mentális egészséghez, kiegyensúlyozottsághoz. Néhány élelmiszer kifejezetten jó hatással van a mentális folyamatokra. Pl. a brokkoli, a zsíros halak, mint a lazac és a tonhal, dió és a B-vitaminban gazdag élelmiszerek.

A jó életminőség nem nélkülözheti a mentális jólétet sem, ennek ellenére sokan mégis elhanyagoljuk a mindennapok lelki oldalát. Te ne tedd, tartsd be az említett tippeket, és érezd magad jól a bőrödben minden nap!

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Egészségvédő szokások, melyekkel optimalizálhatod az immunvédelmed

Az egészséges életmód szakértői szerint az immunrendszer erősítése holisztikus megközelítést igényel. Ahogy egy diéta sem …

Vélemény, hozzászólás?