Egészségvédő szokások, melyekkel optimalizálhatod az immunvédelmed

Az egészséges életmód szakértői szerint az immunrendszer erősítése holisztikus megközelítést igényel. Ahogy egy diéta sem hozza formába a testünket egyik napról a másikra, úgy a szervezetünk védekezőképessége sem egyetlen nap alatt válik harcra késszé. Megerősítése következetes odafigyelést igényel. 

Gondolj úgy az immunrendszeredre, mint az egészséged, közérzeted hajójának kormányosára. Az a feladata, hogy megvédjen téged, ezért a legénységét is feladatokkal látja el, azzal kapcsolatban, hogyan vehetik észre és fojthatják el csírájában a bajt, legyen szó vírustámadásról, baktériumbojkottról stb. Mindez egy tartós folyamat része.

„Az immunitás utolsó pillanatban történő, reakciós megközelítése ellentétben áll azzal, ahogyan gondolkodnunk kellene róla”

Vallja Nicole Avena, a Princetoni Egyetem egészségpszichológiai professzora. Meglátása szerint az immunvédelem maraton, nem sprint. Immunvédelmünk kiépítése hosszú folyamat, ami olyan sokat hallott életmódbeli tényezőkön múlik, mint az alvás, a stresszcsökkentés, a méregtelenítés. A legfontosabb, hogy ezekre figyeljünk oda, ugyanakkor ne várjunk villámmegoldást.

„Egy hét alatt nem leszel egészségesebb azáltal, ha vitaminokkal tömöd magad, mert egy hozzátartozód beteg lett” – mondja E. John Wherry, a Pennsylvaniai Egyetem Immunológiai Intézetének igazgatója. – De bizonyos fokig megerősítheted a védelmedet a rendszeres odafigyeléssel.”

Immunitást optimalizáló szokások, melyekre érdemes különösen összpontosítanod

Alakíts ki alvási rutint

Az alvás – különösen a legalább hét órás éjszakai alvás – a legfontosabb. A Sleep folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok az emberek, akik egy héten keresztül legalább 1-6 órát ébren töltöttek éjszaka, négyszer nagyobb eséllyel kaptak vírusos megfázást. A megbetegedés kockázata még nagyobb volt azoknál, akik éjszakánként kevesebb mint öt órát aludtak.

„Minden, amit ébren teszel – étkezés, emésztés, munka, járás, testmozgás – arra ösztönzi a tested, hogy felszabadítsa a gyulladásos sejteket” – mondja Rita Kachru, klinikai immunológus és allergológus. – Az alvás szünetet ad a testednek mindezektől.”
A hosszú távú, következetes jó alvási szokások kialakítása a megfelelő immunitás egyik építőköve.

Tippek: Vacsorázz magnéziumban gazdag ételt (pl. spenót, bab, dió). A magnézium segíti a test és az agy ellazulását, ez pedig a frissítő pihenést.

Tartsd kordában a stresszreakciód

„Köztudott, hogy a stressz kortizolt szabadít fel. Ez a hormon felel a szervezet harc vagy menekülési reakcióiért. Ha magas a kortizolszint, akkor az immunrendszer nem olyan aktív – mondja Daniel M. Davis, az angliai Manchesteri Egyetem immunológia professzora. – A tested kivonja erőforrásait a védelemből és beveti azokat ott, ahol veszélyt észlel.”

A feszültség kiküszöbölése helyett finomítsd a megbirkózás módját a következő tanácsok segítségével, melyek révén kezelhetőbbé válik a stressz és enyhül a szervezet kortizol-reakciója.

Hálamódszer

Pszichológiai tanulmányok is alátámasztják, hogy hálával csökkenthető a stressz. Érdemes úgy indítani és zárni a napot, hogy felsorolunk magunkban 3-3 dolgot, amiért hálásak lehetünk.

Csak a ma van

Azáltal is csökkenthető a belső feszültség, ha mindig csak az adott nap feladataira kontrázunk a távlati célok, feladatok és határidők helyett.

Elő a titkokkal

Valld be a titkaidat. Bután hangozhat, de kutatások támasztják alá azt is, miszerint a titoktartás szintén fokozza a szervezet kortizol-kibocsátását. Vagyis immungyengítő stresszállapotot generál. Egy bizalmas barát vagy egy terapeuta segítségével ettől a tehertől könnyen megszabadulhatunk.

Mozogd ki magadból

A testmozgás is segít a kortizol modulálásában, ugyanakkor a túlzásba vitt edzéssel ellenkező hatást érhetünk el. Ideális esetben érdemes rendszeresen, mérsékelt testmozgást végezni. Erre a napi minimum 20 perc séta is ideális, különösen, ha ezt egy szép parkban vagy egy hangulatos erdei turista útvonalon tesszük meg.

Forrás: womanhealthmag

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Csak heti 2 óra az egészségért

Mozogni sem kell hozzá, és csak heti 2 óra, mégis nagyon sokat számít az egészségünk szempontjából. Heti két óra természetben eltöltött idővel sokat tehetünk az egészségünkért, derült ki az Exeteri Egyetem kutatási eredményeiből.

Vélemény, hozzászólás?