Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

5 súlymarasztaló tényező, ami sokaknál akadályozhatja a fogyást

Ha több diétát és edzésformát is kipróbáltunk, ha változtattunk az étrendünkön, az életmódunkon, a fölös kilók mégis makacsul ragaszkodnak a testünkhöz, akkor joggal tesszük fel a kérdést, hogy miért nem sikerül lefogynunk. A Lenyelt vágyak, Az éhes lélek gyógyítása és a Hogyan szeretsz? című könyv szerzője, Dr. Lukács Liza szakpszichológus véleménye a téma kapcsán sokat segíthet a tisztánlátásban.

Evési szokásaink nagyon is sokat árulnak el a személyiségünkről és arról is, hogyan viszonyulunk az evéshez, hogy örömmel vagy szorongással fogyasztjuk-e el az elénk tett ételt. A szakértő arról is beszélt, milyen tényezők gátolhatnak többeket abban, hogy sikeres legyen a fogyókúra.

Ha a kitűzött célok irreálisak

Dr. Lukács Liza úgy véli, hogy a legtöbb kudarcra ítélt fogyókúra hátterében az áll, hogy irreális célokkal vágunk neki, vagyis nagyon gyors és drasztikus változásokat követelünk meg önmagunktól. Ez a testet-lelket megviselő iram sok esetben összeegyeztethetetlen a hétköznapjainkkal. Ez azt jelenti, ha meg is indul a fogyás, a terv tarthatatlan, a kilók pedig hamar visszakúsznak.

Mentális éhség

Az ideális testsúly elérésének pszichológiai akadályai is lehetnek. A szakpszichológus ezek közül 8 típust sorolt fel, ezek: az ingeréhség, a kapcsolatéhség, az elismeréséhség, a szexuális éhség, a strukturális éhség, a cselekvési éhség, a produktivitási éhség és a szeretetéhség. Ilyen esetekben pótcselekvés az evés, ami akadályozza a hosszútávú változásokat.

Hiányzó tudatosság

A szakértő tapasztalatai szerint sokan attól a vágytól indíttatva szeretnének lefogyni, hogy ennek hatására visszanyerjék önbizalmukat, sikeresebbek legyenek az életükben, egy hozzájuk közel álló személynek bizonyítsák az akaraterejüket. Ezeket a dolgokat azonban nem garantálja a vágyott súlyvesztés, ebben az esetben a legtöbben visszahíznak, és úgynevezett jojófogyózásba kezdenek.

Családi mintázatok

Helytelen szokások, rossz családi beidegződések, minták is állhatnak a súlygyarapodás hátterében. Ha valakit gyerekként arra köteleznek a szülei, hogy ürítse ki a tányérját, az felnőttként is hajlamosabb lehet a túlevésre. Abban az esetben is nehezen mondunk nemet az ételre, ha a családunkban az evésen keresztül nyilvánult meg valamelyik szerettünk szeretetnyelve. Ezekre a mintázatokra is érdemes tudatosan oda figyelnünk.

Szociális presszió

Voltak idők, amik a túlsúly a vagyonosság jele volt, ugyanakkor mára negatív tulajdonsággá vált, amihez tévesen olyan személyiségjegyeket társítanak, mint a lustaság, igénytelenség stb. Ez az előítéletesség az egyik oka annak, hogy sokan a fogyástól jobb megítélést remélnek, és ha ez nem történik meg, csalódásukban visszahíznak.

Mielőtt fogyókúrába kezdenénk, érdemes megvizsgálni, milyen tényezők állhatnak az elhízásunk hátterében, hogy ne essünk a fentebb említett csapdákba újra és újra.

Forrás: Femina

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A tartós fogyás kulcsa

Egy alapvető túlélési ösztönből fakadó tápanyag-raktározási mechanizmus miatt, a rövid koplalások után a szervezet hamar visszaépíti a leadott kalóriákat. Különböző napos, vagy hetes diétákkal ideiglenesen meg lehet szabadulni kilóktól, de, hogy mi a tartós siker kulcsa, arra egy kutatás jött rá.

Vélemény, hozzászólás?