Súlyosbodó problémák: A túlsúly egészségügyi kockázatai

A karcsúság egy olyan „divatirányzat”, amit a média teremtett meg, és tesz naponta „példaértékűvé”, napjainkban mégis nő a túlsúllyal rendelkezők száma. Tévedés azt hinni, hogy a súlyfelesleg csak a külső megjelenést rombolja. Még nagyobb tévedés csak emiatt tenni vagy nem tenni ellene.

Testünk úgy működik, mint egy jól és pontosan megtervezett „gépezet”, amiben egy olyan változás, mint a túlsúly, az egészségünket romboló lavinát indíthat el. Az elhízás és a hízásra való hajlam napjainkban mind a felnőttek, mint pedig a gyerekek körében egyre gyakoribb jelenség (mondhatni betegség). 

Az elhízás, mint egészségügyi kockázat

Orvosi tapasztalatok támasztják alá, hogy fölös kilóink rombolóan hatnak az általános egészségi állapotunkra, és komoly következményekkel járhatnak. Lássuk, mit okozhat a túlsúly:

  • magas vérnyomáshoz vezethet, 
  • növeli a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát, 
  • károsan hat a szívre és az érrendszerre, 
  • fogékonnyá tesz a légúti hurutra, az emésztőrendszeri panaszokra, a mozgásszervi megbetegedésekre, cukorbetegségre hajlamosít, 
  • Hölgyek esetében még a női hormonrendszerre is kihat,
  • és ott vannak még a lelki terhek is, amiket a súlyfelesleg okoz…

Mit jelent az elhízás „számszerűsítve”?

Súlyunk és testmagasságunk alapján számítható ki, az úgynevezett body mass index, röviden BMI. Ezt az értéket kapjuk, ha a kilogrammban mért testsúlyunkat elosztjuk a testmagasságunk négyzetével. Felnőtteknél a 25,0-29,9kg/m2 közötti BMI túlsúlynak, a 30,0 kg/m2 feletti érték elhízásnak, a 40,0 kg/m2 feletti BMI pedig túlzott elhízásnak számít.

Ha szeretnél biztosra menni, érdemes kiszámítanod aktuális BMI értékedet, és annak tükrében „mérlegelni” a fogyás, a testsúlycsökkentés lehetőségeit. Mindezt ne csak a külsőd javítása érdekében tedd, de azért is, mert a súlyfelesleg számos betegségre hajlamossá tehet. Érdemes ez esetben is időben megelőzni a bajt!

Milyen mértékben növeli egy-egy betegség kialakulásának kockázatát a súlygyarapodás?

Megemelkedett vérnyomás

Az elhízottak körében hatszor nagyobb gyakorisággal jellemző a magas vérnyomás, mint a normál testsúlyú személyek esetén. Ráadásul, ha valaki már fiatalon elhízik, nagyobb eséllyel lesz később magas a vérnyomása. Ez a betegség elsősorban súlyos következményei miatt veszélyes: agyvérzéses bénulást, szívelégtelenséget, szívkoszorúér elmeszesedést okozhat.

A kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát 12 százalékkal emeli meg egy 10 kilogrammos súlygyarapodás. Nem beszélve az agyi infarktus kockázatáról, amire 42 százalékkal nő az esély. Magas vérnyomásra különösen az „alma típusú” elhízással küzdők számolhatnak, akiknek a hasán gömbölyödik a zsír lerakódása.

A szív és érrendszer épségét is veszélyezteti a testsúly növekedése, mivel a plusz kilók jobban terhelik a ketyegőt. Ha a túlsúly tartós, akkor hatására megnagyobbodhat a szív, ami végül szívelégtelenséghez is vezethet.

A felesleges kilók mindezek mellett a légző rendszerre is negatívan hatnak, mivel a megnövekedett hasi és mellkasi zsírszövetek következtében nagyobb megterhelést jelent a légzés is. Az elhízottak körében nem ritka az úgynevezett Pickwick szindróma, mely állandó álmossággal, apró légzéssel, szederjes bőrrel, szájjal jár. Az a fajta légzési nehézség, amit a többlet kilók okoznak, hirtelen halálhoz is vezethet, vagy akár tüdőembóliához. Sőt, a felső légúti hurutra is hajlamossá tesz.

Az önbecsülésünket is romboló túlsúly-problémák nagy eséllyel tovább „gyűrűzhetnek”, és kárt tehetnek az egészségünkben, az eddig felsorolt területeken kívül, akár a tápcsatornában is. Az elhízott embereknél gyakoribbak a gyomortáji fájdalmas panaszok, emésztési nehézségek, puffadás, feszülés, ami hatására rekeszsérv is kialakulhat. A felesleges zsír májfunkciós eltéréseket is okozhat. Ilyenkor gyakoribb az epekövesség, amit a rendszeres emésztési panaszok epehólyag gyulladássá alakíthatnak, ami akár műtétet is szükségessé tehet. Túlsúly esetén, azonban még egy rutinműtét is nagyobb kockázattal járhat.

Mozgásszervi problémák

A többlet súly folyamatos terhelést jelent az ízületeknek és a csontrendszernek. Ez elsősorban a gerincet, a csípő- és térdízületet sújtja, és ebben az esetben a lúdtalp sem ritka. A visszeresedés szintén lehet a nagyobb „teher” cipelése miatt. Ebben az esetben pedig igazán sakk-matt helyzet lép fel: A mozgás nehézkessé válik, és a még kevesebb mozgás következtében tovább gyarapszik a súlyfelesleg. Ördögi kör. Ilyenkor érezhetjük úgy, hogy csapdába ejtett a saját testünk.

Cukorbaj

A túlzásba vitt kalória bevitel következtében megemelkedik a vér glükóz szintje, fokozottabbá válik a hasnyálmirigyből az inzulin kiáramlása. Hosszú távon ennek hatására kimerülnek a szervezet inzulint termelő sejtjei, ami egyértelműen cukorbetegséghez vezet. És csak tovább tetézi a bajt. Szerencsére megfelelő diétával és a testsúly csökkentésével ez a folyamat megelőzhető, vagy visszafordítható.

Megbolygatott női hormonrendszer

A túlsúly hatására szabálytalanná válhat a menstruáció, vagy túl fiatalon jelentkezhet az első menses. Az elhízás negatívan befolyásolja a teherbeesés esélyeit is, ráadásul a terhességi és a szülési szövődmények is gyakoribbak ilyenkor. Arról nem beszélve, hogy, az anya testsúlyával egyenes arányban a magzat testsúlya is nagyobb.

Vastagbélpolip és a túlsúly

Az American Journal of Gastroenterology című szakfolyóiratban 23 korábbi kutatás eredményei alapján bebizonyították, hogy a túlsúlyos és elhízott személyeknél nagyobb valószínűséggel alakulhat ki vastagbélpolip. A tanulmányalapján kiderült, hogy az elhízás a vastagbélrák kialakulásának kockázatát is növeli.

A fizikai terheken túl a testünkön jelentkező többletsúly a lelkünkön is ott hagyja a nyomát. Minél nagyobb a súlyfelesleg, amivel küzdünk, annál kisebb az önbecsülésünk, annál jobban szenvedünk a kirekesztettségtől, az önbizalomhiánytól, a motiválatlanságtól. Minden súlyfelesleggel küzdő ember egyik nagy vágya az ideális testsúly elérése. Tévedés azt hinni, hogy csak a „hiúság” végett cél a megfelelő súly, hiszen mindenki tehernek éli meg a felesleget egészségügyi szempontból is.

Ha a Szeretteid közül valaki, vagy éppen Te küzdesz ezzel a problémával, akkor fontos, hogy tudd, milyen egészségügyi kockázatokkal járhat az elhízás, hogy legyen motivációd, erőd cselekedni ellene és, hogy időben tudd elejét venni a „súlyosbodó problémáknak.”

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Így segíthet a túlsúly leküzdésében a laborvizsgálat. Élj vele!

A túlsúly nem csak a külsőnkre vethet negatív fényt, de az egészségünket is beárnyékolhatja. Az életminőséget romboló fölösleges kilóktól megszabadulhatunk, de nem mindegy, hogyan kezdünk neki a felesleg ledolgozásának. Csodaszerek, sanyarú diéták, izomgyulladásig fokozott testmozgás helyett, kezdjük a laborban a fogyást! Sok esetben a súlyfelesleget valamilyen egészségügyi probléma okozza, ezért a hosszú távú megoldás érdekében érdemes a valódi okok nyomába eredni, mielőtt életmódváltásba kezdenénk.

Vélemény, hozzászólás?