A fehérjehiány következményei

Még akkor is, ha nincs is fehérje hiányod, csak egy kicsit alacsonyabb a szintje a kelleténél, okozhat alattomos problémákat.

Törékenyebbé váló körmök és haj

A fehérje ezek egyik esszenciális alkotóeleme, emiatt ahogy alacsonyabb lesz a szintje a szervezetedben a körmeid ereje csökkeni fog, azaz könnyebben beszakadnak, betörnek, a hajad pedig veszít a ragyogásából, töredezetté válik, sőt elkezdhet ritkulni is.

Az izmaidból kezdesz fogyni

Még az is lehet, hogy először örülni fogsz, hogy a mérleg kevesebbet mutatott, viszont, ha ezt a fehérje hiány okozta, akkor az nem éppen szerencsés. A szükséges fehérjebevitel nélkül az izmaidból kezdesz el fogyni, a problémás zsírraktárak viszont érintetlenek maradnak, így a testösszetételed kedvezőtlenül fog változni.

Törékenyebb váló csontok

Csontjaid egészségének az érdekében a megfelelő kalcium bevitelen kívül gondoskodni, kell a proteinről is. Ez kevésbé köztudott, de ha a bevitt fehérje mennyisége nem elegendő a szervek és az agy működtetéséhez, akkor test más helyekről vonja el, így például a csontokból. Emiatt az ellenállóságuk egyre csökken, nagyobb eséllyel repednek vagy törnek.

Energiátlanság

Nem hirtelen fogod gyengébbnek érezni magad, hanem lassan, idővel tapasztalod majd, hogy egyre fogy az energiád, az erőd. Ez egyrészt összefügg az izomzat állapotának változásával, másrészt azzal is, hogy a test oxigén ellátását végző a vörösvértestekben található hemoglobin nagyrészt fehérjéből áll. Amennyiben a hemoglobin nem tudja megfelelően elvégezni a feladatát, azzal lecsökken a szervek oxigén ellátottsága, ami gyengeséghez, és légszomjhoz is vezethet.

Betegesség

A protein az immunrendszeredben lévő antitestek egyik építőanyaga. Ezek veszik fel a harcot az olyan hívatlan vendégek ellen, mint a vírusok, és a baktériumok. Amennyiben nincs elég fehérje a szervezetben, akkor az immunrendszered meggyengül, azaz végeredményben gyakrabban kaphatsz el betegségeket.

Forrás: HaziPatika.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

7 fehérjehiányt jelző tünet

Köztudott, hogy a fehérje létfontosságú szerepet játszik a szervezetünk működésében, a hiányát az egész test megszenvedi. Egy friss tanulmány szerint világszerte mintegy 1 milliárd ember fehérjehiányos. Összeszedtünk 7 tünetet ami hiányukra utal, hogy ha érintett vagy, tudd pótolni.

Vélemény, hozzászólás?