Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

6 módszer a füldugulás biztonságos elhárítására

Általában is gyakori, de nyáron gyakrabban fordul elő a füldugulás. Úszás, fürdés vagy akár repülés után is kialakulhat, és a nagyon kellemetlentől a fájdalmasig terjedhet a panasz mértéke. Nem betegségről, hanem többféle betegség vagy probléma nyomán kialakuló tünetről van szó. Nézzük, milyen módszerrel orvosolhatjuk a problémát, ami persze attól is függ, mi okozta.

Ecet és alkohol

Akkor segíthetnek amikor a dugulás oka valamilyen baktérium-fertőzés. Egyenlő arányban kell ecetet és alkoholt összekeverni, majd pipettába szívni belőle, és néhány cseppet csepegtetni, majd vattát dugni a fülbe, és nem mozgatni addig a fejet pár percig, ameddig meg nem szűnik a dugulás.

Olívaolaj

Amennyiben a túl sok fülzsírtól dugul el a fül, megoldás rá egy kis felmelegített olivaolajból (a hőmérséklete langyos vagy enyhén meleg legyen maximum!) csepegtetni pár cseppet a fülbe. Nagyjából 10 perc múlva a fülzsír felpuhul annyira, hogy egy fültisztító segítségével, óvatosan el lehet távolítani a felesleget.

Mozgás

Enyhébb dugulás esetén elég lehet egyszerűen jobbra-balra mozgatni az állkapcsot, és ha 1 perc után pattanó hang jelentkezik, akkor sikeres volt a módszer. A rágógumizás, vagy kemény cukorka, nyalóka szopogatás is segíthet olyankor, amikor a magasság miatt hegyen, vagy a repülőn felszálláskor vagy landoláskor dugul be a fül.
Amennyiben víztől dugul el például a strandon, vagy zuhanyzáskor a fejet oldalra kell fordítani úgy, hogy a bedugult fül legyen a földhöz közelebb, és kicsit megütögetni a fejet, vagy picit fél lábon ugrálni, rugózni.

Fokhagyma

A fokhagyma ereje is használható a füldugulás elhárítására. Össze kell zúzni 2-3 kisebb fokhagymagerezdet, és egy kis olajba keverve felmelegíteni langyosra, majd ujjal bevinni a fülbe, majd 2 perc után eltávolítani egy kis vattapamaccsal.

Meleg

Ha víztől dugul el a fül akkor egy hajszárító is segíthet, csak fontos, hogy a legalacsonyabb hőfokra kell kapcsolni, és óvatosan oda-vissza mozgatni a fülünk előtt, amíg el nem párolog belőle a folyadék. A meleg olyan formában is hatékony, ha váladéktól dugul el a fül. Ilyenkor egy kis forró vízbe teafaolajat, és olivaolajat kell csepegtetni, majd óvatosan oldalra döntve a fejet fölé hajolni, hogy a gőz bejusson a fülbe, és fellazítsa a dugulás okát.

Toynbee-manőver

Ehhez egy egy korty vizet kell tartani a szájüregben csukott szájjal, az orrot befogni, majd lenyelni a vizet, ha pattanó hang hallatszik sikeresen megszűnt a dugulás.

Forrás: brightside.me

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Mikor fordulj az 5 leggyakoribb fülbetegséggel orvoshoz

A tévhitekkel ellentétben a fül betegségei nem csak a gyermekeket érintik, a felnőtteknél is gyakran kialakulhatnak, pláne nyáron a strandszezonban, illetve annak következményeként. Az alábbiakban összeszedtük az 5 leggyakoribb fülbetegséget.

Vélemény, hozzászólás?