Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

8 memóriajavító agytréning a mindennapokban

Néhány egyszerű trükkel sokat tehetünk memóriánk épségéért, agyunk kondíciójáért, ezáltal nem kell folyton azon aggódnunk, hogy elfelejtünk valami fontosat.

  1. Kíméld meg rutinnal a túlterhelődéstől

Megkímélhetjük az agyunkat a túlterhelődéstől azáltal, hogy rutint alakítunk ki. Időt és energiát spórolunk meg, ha bizonyos dolgokat, feladatokat hasonló ritmusban, szokás szerint végzünk nap mint nap.

2. Ragadd meg a változást minden érzékszerveddel

Ha a dolgok eltérnek a megszokott medertől, érdemes aktivizálni valamennyi érzékszervedet, hogy könnyebben jegyezhesd meg azt, amit meg kell. Például, ha a kulcsodat, telefonodat, pénztárcádat máshová, másik táskába teszed, mondd ki hangosan, mit csinálsz, így nagyobb valószínűséggel jegyzed meg később is mindennek az új helyét.

3. Egyszerre csak egy dologra koncentrálj

Ha egyszerre több mindent csinálsz, többfelé figyelsz, nem csoda, ha kimennek a fejedből a dolgok. Ha több mindenre koncentrálsz, nem jut elég figyelem a részletekre, vagyis az agyad felszínesebben raktározza el a dolgokat, ezért nem árt, ha egyszerre mindig egy dologra figyelsz.

4. Időnként csendesítsd el az elméd

Ha rendszeresen meditálsz, azzal is jótékonyan befolyásolod agyad működését. Az elme elcsendesítése mellett kutatások is szólnak, amik szerint meditációval kizárhatók a zavaró dolgok és az agy figyelemért felelős központja is stimulálható általa.

5. Rend(szer) a lelke mindennek

Ha az otthonodban, az irodádban mindennek megvan a pontos helye, akkor nem kell feleslegesen agyalnod azon, mit hol keress, így jobban koncentrálhatsz a jelen történéseire. Az agy ennek köszönhetően erősebb fókusszal működhet.

6. Természetfürdő

A meditációhoz hasonlóan a természetben eltöltött idővel szintén kikapcsolható az agy, kizárhatók a negatív hatások, és fókuszáltabbá tehető a figyelem. Az elme elcsendesítése 20 százalékkal javíthatja a memóriát.

7. Pihenés és alvás

Kutatások bizonyítják, hogy a hét óra alvás éjszaka, jobb memóriateljesítményt biztosít. Az agynak ennyi időre van szüksége ahhoz, hogy regenerálódjon és feldolgozza a napi történéseket. Az alvás erősíti az idegkapcsolatokat, és segíti az agy problémafeldolgozó funkcióit.

8. Testmozgás

A testünk kondicionálása az agyunkra is jó hatással van és javítja a memóriát. Mellette szól a szív-és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása is, és az agy oxigén- és tápanyagellátásának javítása is.

Forrás: Femina

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

40 felett még fontosabb: Ne fogadkozz, csökkentsd a demencia kockázatát!

A szokásos újévi fogadalmak között van olyan, amivel a demencia kialakulásának esélyeit is csökkenthetjük, elég, ha csak a több testedzésre vagy az alkoholfogyasztás kerülésére gondolunk. Negyven éves kor felett sajnos nem árt beterveznünk a mindennapjainkba olyan szokásokat, amikkel csökkenthető a kór kialakulásának kockázata. Bizonyos tényezőkön nem tudunk változtatni, ilyen az életkor és a demenciára kárhoztató genetikai hajlam, ugyanakkor van néhány lépés, amit megtehetünk a rizikó csökkentése érdekében. Tippjeink segítenek csökkenteni a demencia kialakulásának esélyét.

Vélemény, hozzászólás?