Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

A szieszta dicsérete – avagy érvek a napi kétszeri alvás mellett

A második ipari forradalomig a napi kétszeri alvás volt az általános, ez a megszokás csak a 19. század végén tűnt el, viszont jót tenne mindenki egészségének, ha újra lehetőségünk lenne a gyakorlására.

A napi kétszeri alvás előnyei.

Nagyon sokan érzünk késztetést a délutáni sziesztára, és ez nem véletlen, mert sokáig az volt a természetes, szinte bele van kódolva a génjeinkbe a napi kétszeri alvás.

Egyébként ez nem jelent egyet feltétlenül a sziesztával, leginkább arra a korábban élő általános megszokásra vezethető vissza, amikor a napnyugta utáni lefekvés volt a jellemző, majd kb. 4 óra múlva felkelés, tevés-vevés a ház körül, majd újra a (vissza)alvás napkeltéig.

Ezért az, ha valaki felébred az éjszaka közepén, még nem biztos, hogy alvási problémára utal, mert a két alvás közötti ébrenlét hosszú évszázadokon keresztül égett bele a szervezetünkbe. Ettől függetlenül viszont tény, hogy napjaink társadalmának harmada szenved valamilyen alvási rendellenességben.

A szieszta jótékony hatásai.

A kutatók afrikai és dél-amerikai törzsek feljegyzéseiben is találtak arra vonatkozó leírásokat, amelyekből kiderült, hogy a törzsi emberek az alvási ciklusukat két részre bontják. A 19.század előtti Európában is a két ciklusos alvási mechanizmus volt az általános, a történészek szerint.

A közismert szieszta az „ebéd utáni rövid pihenő”, ami a munkavégzést szakítja meg, a spanyol siesta szóból ered, aminek a forrása a latin SEXTA (HORA), azaz dél, déli óra, a napfelkelte utáni hatodik óra. Spanyolországban, Latin-Amerikában, Görögországban, Olaszországban, illetve ázsiai országokban van elterjedve.

Elmondható róla, hogy pozitív hatással van a hangulatra, az agyműködésre, a memóriára, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és a stresszt.

Azokban az országokban, ahol még hódolnak a délutáni pihenőnek, sokkal nyugodtabb életvitelt folytatnak az emberek. Nem kell órákat aludnunk, itt is érvényesül a kevesebb több elve, mert a túl hosszúra nyúlt pihenő ellenkező hatást válhat ki.

Tökéletes a 20-60 perces alvás, mert ennek a hatására már a motoros képességek javulnak, a memóriánk frissül, a gondolkodásunk gyorsul, a kreativitásunk nő.

A múltunkból adódóan a kétszakaszos alvás könnyed természetességgel tudna ismét általánossá válni, és talán érdemes lenne a rohanó életvitelünk lassítására, egészségünk érdekében ismét bevezetni. Ha van lehetőséged rá, ne habozz, tapasztald meg az előnyeit.

Forrás: Origo

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A legjobb és legrosszabb ételek alváshoz

Nem tudsz aludni? Vizsgáld meg, mit ettél alvás előtt. Az esti étkezés során elfogyasztott élelmiszerek és tápanyagok nagyban befolyásolhatják az alvásminőséget. Mutatjuk, mit érdemes, és mit nem ajánlott fogyasztanod mielőtt ágyba bújsz.

Vélemény, hozzászólás?