Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

A vaspótlás 4 lépcsőfoka

Sokszor hosszú idő telik el mire a vashiány diagnosztizálásra, majd kezelésre kerül, mert az érintett eleinte rendszerint másnak tudja be a tüneteit. Ugyanakkor, ha a hiány nem kerül még időben kezelésre, úgy egyre fokozottá válik, és egyre komolyabb kezelést igényel.

Vashiányra is utalhat a fáradtság, koncentráció zavar, és a fejfájás is

Mindenki megtapasztalja időnként a reggeli nehéz felkelést, vagy a vágyat, egy jó délutáni szieszta után. Ha a fáradtság mellett, az illető még fejfájásoktól is szenved, netán olyan koncentrációs zavara is előfordul, ami miatt nem képes a szokott módon ellátni a munkáját, és ezek a negatívumok tartóssá válnak, akkor érdemes vashiányra gyanakodni, mert ezeknél a tüneteknél gyakran az áll a háttérben.

A okok felkutatása

A vashiány kezelése előtt a vashiány okának, és fokának a megállapítása fontos, mert vannak olyan természetes állapotok, amikor a szervezet eleve több vasat igényel. Nagyobb vasbevitelt igényel a várandósság, a serdülőkor, az erős fizikai megterhelés, a versenysport, és ezeknél egyszerűen pótolható étrend változtatással. A baj, ha valamilyen kóros folyamat, vagy betegség áll a vashiány hátterében: például a vérzékenység, a felszívódási zavarokkal járó bélbetegségek, a daganatos betegségek, de lehet gyógyszerek mellékhatása, erős menstruáció, vagy nem megfelelő étrend.

Vérvétel útján egyszerűen, gyorsan diagnosztizálásra kerülhet a vashiány, és annak a mértéke dönti el, hogy milyen kezelést is kell alkalmazni.

Első lépcsőfok: megfelelő étrend

A legenyhébb esetben, azaz amikor még nincs vérszegénység, csak vashiány, első lépcsőfoknak a vasban gazdag étrendet kell kialakítani. A legjobb vasforrás az állati eredetű fehérje (hús), mert abban a vas hem-kötésben található, ami előnyt jelent a felszívódásban. Természetesen a növényekben is sok használható vas van, hiszen a zöld főzelékek, saláták, továbbá a bab, borsó, lencse és zab, aszalt szilva, mazsola, datolya, aszalt sárgabarack, gránátalma mind kiváló vasforrások. Fontos megjegyezni: 

  • támogatja a vas felszívódást a C-vitamin, és a folsav (B9-vitamin) 
  • csökkentik a vas felszívódást a magnézium, magas rost tartalmú ételek, kávé, tea

Vegetáriánusoknak ajánlott dietetikus segítségét kérni az étrend összeállításához, hogy semmiből se szenvedjen hiányt!

Második lépcsőfok: étrendkiegészítők

A vaspótlás második fokán az étrendkiegészítők használata áll. Vény nélkül be lehet szerezni őket a gyógyszertárakban, drogériákban, bioboltokban stb. Többségében nem tartalmaznak olyan nagy mennyiségű vasat, mint a receptre kapható készítmények. A felnőttek bátran, büntetlenül szedhetik őket, viszont a gyermekek nem, mert fennáll a túltelítődés esélye. Fontos, hogy lehetőség szerint C-vitaminnal és folsavval együtt ajánlott használni (esetleg eleve olyan terméket venni, amelyben mindegyik megtalálható), továbbá ha valaki közben magnéziumot és/vagy kalciumot, vagy esetleg gyógyszert is szed, minimum 2 órát kell hagyni a beszedésük között!

Harmadik lépcsőfok: vényre kapható gyógyszerek

Ha a vashiány az előzőektől nagyobb mértékű, akkor a receptre kapható készítmény következik. A kezelőorvos a laboreredmények, és az egyéb betegségek fényében írja fel a dózist, és határozza meg a kezelés időtartamát. Általában néhány hét, esetleg 1-2 hónap után, már normalizálódik a vérkép, de a teljesen kiürült vasraktárak feltöltéséhez akár 4-6 hónapig is kellhet szedni a vaskészítményt. A kezelés után is szükség lesz a vasban gazdag táplálkozás követésére.

Negyedik lépcsőfok: intravénás vaspótlás

Ha súlyos a vashiány, illetve a vas felszívódása különböző betegségek, vagy állapotok miatt akadályozott, mint például a közeli a szülési terminus, vagy halaszthatatlan műtétre van szükség, akkor indokolt a kizárólag orvosi felügyelet mellett alkalmazott intravénás vaspótlás. Kiemelten fontos a helyes dózis megállapítása, mert el kell kerülni a túltelítődést, ami igen komoly tünetekkel járhat! A vénás vaspótlásnak emiatt szigorú előírásai vannak, és az injekció beadásának körülményeit is szigorúan szabályozzák.

Forrás: Tromboziskozpont.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Bélpolipra figyelmeztetnek ezek a tünetek

A bélpolipok rendkívül gyakori képződmények, kinövések a vastagbél belső falán. Több típusuk is van, és többféle formában jelentkezhetnek, változatos lehet a méretük, és a számuk is. Az esetek nagy részében ártalmatlanok, amiatt kell figyelni rájuk, mert könnyen rosszindulatúvá válhatnak.

Vélemény, hozzászólás?