Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Bélpolipra figyelmeztetnek ezek a tünetek

A bélpolipok rendkívül gyakori képződmények, kinövések a vastagbél belső falán. Több típusuk is van, és többféle formában jelentkezhetnek, változatos lehet a méretük, és a számuk is. Az esetek nagy részében ártalmatlanok, amiatt kell figyelni rájuk, mert könnyen rosszindulatúvá válhatnak.

Milyen tünetek jelezhetik a bélpolipot?

Általában a bélpolipok annyira tünetmentesek, hogy az érintettek 95%-a nem észleli a jelenlétüket, a maradék pedig, ha észleli is, gyakran más problémának tulajdonítja, ezért sok polipot csak véletlenül fedeznek fel.

Ezek a tünetek utalhatnak bélpolipra:

  • élénkpiros vérrel szennyezett széklet,
  • a széklet fekete színe (a béltraktus felsőbb szakaszán található a polip okozta vérzés miatt),
  • vashiányos vérszegénység, gyengeség, szédülés, kótyagosság, ájulás, sápadt, fakó bőrszín, szapora szívverés (ezek mind a vérszegénységhez köthető tünetek).

Ritkább esetekben jelezheti a hasmenés (a polipból folyadék szivároghat, ami “hígítja” a székletet), a székrekedés (a polip olyan nagy, hogy gátolja a normális bélperisztaltikát), a hasi fájdalom, a hasi görcsök, a hányinger, illetve a hányás.

A bélpolipok diagnosztizálása

Az endoszkópos kolonoszkópiával (vastagbéltükrözés) észlelhetővé válnak a polipok, és más elváltozások is. Egy vékony, hajlékony tubussal a végbélen keresztül megfigyelik a bél falát, de ezzel a módszerrel eltávolíthatják, vagy szövetmintát is vehetnek belőlük, gyakran azonnal, hogy ne legyen szükség újabb beavatkozásra.

Hasonló elven alapul a sigmoidoszkópia vizsgálat, de utóbbival csak a bélrendszer kisebb szakaszát lehet átvizsgálni, emiatt ezt más diagnosztikai módszerrel, például székletvizsgálattal is össze szokták kötni.

Virtuális kolonoszkópia, amikor képalkotó készülékkel (CT vagy MRI) vizsgálják át a bélrendszert, amit általában kontrasztanyaggal, ritkábban levegővel feltöltött belekkel végznek. Ez a módszer kíméletesebb, és kevésbé kellemetlen a páciensnek, de ha felfedeznek valamit akkor szükséges elvégezni az endoszkópos kolonoszkópiát, a szövetminta vételhez, vagy a felfedezett bélpolip eltávolításához.

Forrás: HáziPatika

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A gyakori puffadás 7 előidézője

A bélgázok a szervezetünk szó szerint is szerves részei, mindenki termeli. A kóros mennyiségű keletkezésük viszont puffadáshoz vezet, a rossz helyen, rossz időben történő távozásuk pedig rendkívül kellemetlen helyzeteket teremthet. Mi okozhatja a többlet termelődést, a gyakori felfúvódást? Összegyűjtöttünk 7 dolgot ami okozhatja.

Vélemény, hozzászólás?