A WHO útmutatója: Ezt tedd, ha életedben tartós a stressz I.

Az Egészségügyi Világszervezet eredetileg angol nyelven adta ki részletes iránymutatását megpróbáltatások idejére, majd 2020-ban megjelent magyarul is, „A stressz idején tegyük azt, ami számít” címmel. A személyes nehézségeken túl számos tényező vezethet tartós, ezáltal pedig egészségromboló stresszhez, ilyenek lehetnek a munkahelyi problémák, vagy a személyes környezetünkön belüli erőszak, fenyegetettség. A WHO szakemberek által összeállított részletes útmutatása azoknak szól, akik nagy mértékű feszültséget élnek át. Cikkünkben röviden bemutatjuk, milyen stresszkezelési megoldásokra van lehetőséged megpróbáltatások idején.

Stresszről beszélünk, amikor össze vagyunk zavarodva, vagy fenyegetőnek érzünk egy helyzetet. A stresszt kiváltó helyzet lehet olyan nagy erejű tényező, mint a családon belüli erőszak vagy olyan kisebb probléma is, mint egy vitás helyzet. Egy-egy átmeneti feszültség még nem rombolja az egészségünket, de a tartós nyomás az egész szervezetben kifejtheti negatív hatásait.

Van, akinek kiütései lesznek az intenzív terheléstől, de gyakori ilyenkor a gyomor- és bélrendszeri panasz, a betegségek, fertőzések kialakulása is.

Stressz idején nehezen fókuszálunk, ingerlékenyek vagyunk, nem bírunk egyhelyben maradni, aludni, enni. A sírás, az aggódás, az önhibáztatás, a mérhetetlen fáradtságérzet szintén jellemző stressztünetek.

Ha nem óvjuk magunkat tudatosan ezektől a hatásoktól, könnyen a negatív gondolataink és érzéseink rabjaivá válhatunk. Ezek pedig eltérítenek az értékeinktől.

Értékeinket arra vonatkozó vágyaink adják, milyen emberek szeretnénk lenni, hogyan akarunk bánni magunkkal és másokkal, valamint a minket körülvevő környezettel. Az intenzív stressz hatására kialakult érzések, gondolatok hálója, eltávolít minket az értékektől.

Az alábbi gyakorlatok segítenek fókuszálni, újra kapcsolódni önmagadhoz, az értékeidhez, ezáltal pedig kezelhetőbbé teszik a nehéz helyzeteket.

Tudatos jelenlét – gyakorlat

Ha tudatosan igyekszel jelen lenni a pillanatban, és arra figyelni, amit éppen csinálsz, máris kapcsolódsz az élethez. A most következő gyakorlatot bármilyen rutintevékenység során alkalmazhatod. A lényeg, hogy teljes figyelmeddel fordulj afelé, amit éppen csinálsz.

Vízivó gyakorlat

Fogj egy pohár vizet, vagy egy csésze teát, és kezdd el nagyon lassan kortyolgatni, minden kortynál figyeld meg a folyadék hőmérsékletét, színét, illatát, ahogy a nyelvedre simul, hozzáér a fogaidhoz, a torkodon csúszik, figyeld meg, ahogy halványodik az íze a nyelveden. Ízlelgesd. Fókuszálj arra, amit éppen csinálsz. Gyakorold minél többször.

Érzelmi viharok esetén is keresd a talajt

A stressznek is vannak fokozatai, könnyebb és nehezebb szakaszai, utóbbiak közé tartoznak az úgynevezett érzelmi viharok. Ilyenkor vissza kell térnünk a tudatos jelenlét talajára. Figyeld meg, hogyan érzel és mit gondolsz ebben a helyzetben. Lassulj le és lépj kapcsolatba a saját testeddel. Figyeld a légzésedet, töltsd tele a tüdőd levegővel, lassan fújd ki. Érezd ahogy a talpad a talajba süllyed. Nyújtsd ki lassan a karodat oldalra, majd szorítsd ökölbe a kezed. Fókuszálj, figyeld meg hol vagy, mi az az öt dolog, amit látsz, mi az a három-négy dolog, amit hallasz, szagolj a levegőbe. Figyeld meg, hol vagy és mit csinálsz. Érints meg valamit a kezeddel és érezd a tapintást. Vegyél tudomást arról is, amikor megjelennek a rossz érzések és gondolatok benned, de figyelmedet ezekről helyezd át arra a világra, amiben látsz, hallasz, érzel.

Forrás: WHO

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Így segíthet a túlsúly leküzdésében a laborvizsgálat. Élj vele!

A túlsúly nem csak a külsőnkre vethet negatív fényt, de az egészségünket is beárnyékolhatja. Az életminőséget romboló fölösleges kilóktól megszabadulhatunk, de nem mindegy, hogyan kezdünk neki a felesleg ledolgozásának. Csodaszerek, sanyarú diéták, izomgyulladásig fokozott testmozgás helyett, kezdjük a laborban a fogyást! Sok esetben a súlyfelesleget valamilyen egészségügyi probléma okozza, ezért a hosszú távú megoldás érdekében érdemes a valódi okok nyomába eredni, mielőtt életmódváltásba kezdenénk.

Vélemény, hozzászólás?