Omikron hírek: Villámgyors, kevésbé súlyos, de veszélyes

Az omikron variánsa kevésbé támadja a tüdőt, mint a koronavírus korábbi változatai, derült ki egy brit kutatásból. A látszólag kedvezőbb tulajdonságai ellenére azért veszélyes, mert már ez is okozta emberek halálát. Úgy tűnik, hogy függetlenül az első két vakcina típusától a Moderna emlékeztető oltása növeli leghatékonyabban az oltottak antitestek szintjét.

Az omikron csökkent megbetegítő képességéről

Az omikron tüskefehérjéinek a mutációi, amik miatt hatékonyabban tudja kikerülni a szervezet védekező rendszerét, csökkentik a tüdőbeli szaporodását, és a súlyos megbetegítő képességét is – állapította meg a Cambridge Institute of Therapeutic Immunology and Infectious Disease (CITIID) kutatóintézet.

„Ezek a megfigyelések rávilágítanak arra, hogy az omikron az immunválasz megkerülését lehetővé tévő tulajdonságokért cserébe alkut kötött a szaporodást és a patogenitást befolyásoló tulajdonságok terén” – szerepel a tanulmány kivonatában.

A kutatócsoport vezetője Ravi Gupta, aki a Cambridge Egyetem klinikai mikrobiológia professzora, elmondta: Vizsgálataik alapján megerősítést nyert, hogy az omikron hatékonyabban kerüli ki az immunrendszer védelmét, ugyanakkor a betegség súlyos lefolyásához köthető tulajdonságai felhígulhattak valamelyest.

A koronavírus delta variánsánál látszólag kedvezőbb omikron tulajdonságok ellenére sem lehet hátradőlni, mert az omikron sokkal gyorsabb terjedése óriási közegészségügyi kihívást jelent.

Az omikron gyors terjedése, igazolt halálesetei

Nagy-Britanniában magas az átoltottság, és az emlékeztető oltások beadásában is élen járnak, de így is rendkívül gyorsan nő a koronavírus omikronnal fertőzöttek száma.

Sajid Javid brit egészségügyi miniszter elmondta, hogy az új esetek több mint 54 százalékát már az omikron variáns teszi ki. Pénteken rekordszámú új fertőzöttet diagnosztizáltak, több mint 93.000 embert. A kórházakban 104 igazoltan omikron fertőzött beteget ápolnak, és 12 ember halálát okozta eddig.

A WHO közben számszerűsítette a terjedési sebességét, tehát az omikron duplázódási ideje 1,5–3 nap. A duplázódási idő azt mutatja meg, hogy hány nap alatt nő kétszeresére egy adott időszakban a fertőzések száma.

Jól teljesít a Moderna 3. oltása

A Moderna vizsgálatai azt mutatják, hogy a jelenleg engedélyezett 50 milligrammos emlékeztető oltás 37-szeresére növeli az antitestek szintjét, ha pedig valaki harmadik oltásra is 100 mikrogrammos teljes adagot kap, akkor az ellenanyag szintje a 83-szorosára nő.

Ettől a vakcina még nem feltétlenül tudja megakadályozni az omikron okozta koronavírus-fertőzést, viszont az oltottak nagyrészénél megelőzheti a betegség súlyosabb lefolyását.

Forrás: MTI, CNBC, The New York Times

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Mikor kell orvoshoz menni a köhögéssel?

A köhögés a légúti védelem része, azt jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, idegentest került, amelyet a szervezet ezzel próbál meg onnan eltávolítani.

Vélemény, hozzászólás?