A Biblia is említést tesz a fahéjfa kérgének felhasználásáról. Az eredetileg távol-keleti növény kérge illóolajban, csersavban gazdag. Különleges íze miatt közkedvelt fűszer, a mézeskalács, a forralt bor, a tél szinte valamennyi csemegéje elképzelhetetlen nélküle. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan tehetjük a házipatikánk részévé, és hogyan alkalmazhatjuk egészségünk sokoldalú támogatására a fahéjat.
Támogatja az emésztést
Az ünnepi ételek sora képes alaposan megterhelni az emésztésünket. A fahéj nagy segítség lehet ilyenkor is, mert serkenti az emésztést, segít megelőzni a puffadást, serkenti a zsírbontást. Közvetetten jótékony a koleszterinszint szabályozásában is. Hányinger esetén egy késhegynyi fahéj őrleményt keverjünk a teánkba, gyorsan elmulasztja az émelygést. Mézes-fahéjas teával a gyomorfekély megelőzésében is hatékony segítség lehet. Jó tudni, hogy a bélrendszerben található E-coli baktérium szaporodását is gátolja, valamint gomba- és vírusölő hatása is bizonyított.
A szájhigiénia testőre
A fahéjról bebizonyosodott, hogy fogínygyulladás esetén hatékony fertőtlenítő, mert a benne lévő hatóanyagok mérséklik a plakk-képződést, a gyulladást, gátolják a lepedékben található baktériumok szaporodását, frissítően hatnak a szájszag ellen is.
Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású
Náthás, influenzás időszakban is hatékony társunk lehet tea formájában akár láz esetén is, és ízületi panaszoknál is bevethető természetes fájdalomcsillapítóként.
Szinten tartja a vérnyomást és a vércukorszintet
A rendszeres fahéj-fogyasztás hosszú távú védelmet nyújthat a szívrohammal és agyvérzéssel szemben, azáltal, hogy jótékonyan hat a vérnyomásra. Többszörösen hasznos az egészséges vércukorszint fenntartásában, érdemes szénhidrátdús, cukros ételek mellé fogyasztani. Inzulinrezisztencia esetén is ajánlott a fogyasztása.
Idegrendszeri megbetegedések esetén is stimuláló hatású
Kutatások igazolják a fahéj vegyületeinek észlelésjavító, memóriaserkentő hatásait, melyek révén a kognitívképességeket is kimondottan javítja a rendszeres fahéj-fogyasztás. Úgy vélik, Az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében is fontos szerepe lehet.
+ Lassítja a sejtek öregedési folyamatait
Antioxidánsainak és vegyületeinek, fenol tartalmának köszönhetően valamennyi sejt öregedési folyamatait lassítja. Nem csoda, hogy a bőrfiatalító, tonizáló, anyagcsere-fokozó hatása miatt a kozmetikai ipar termékeinek is kedvelt összetevője.