Amikor nem divat a pötty – a felnőttkori akne

Tinédzserkorban sokan a testükben zajló hormonváltozások miatt pattanásosak, zsíros bőrűek. Vannak azonban olyan nők, akiknek a tinikor testi megpróbáltatásai nem akarnak véget érni és pattanásosodásra, azaz akne kialakulására hajlamosak. Utána jártunk, mi ennek az oka.

A felnőttkori pattanásokat okozhatja hormonváltozás, betegség vagy egyszerűen a stresszes életmód. Ha más tüneteket is tapasztalunk a pattanásokon kívül, érdemes teljes körű orvosi vizsgálatot végeztetni, mivel ki kell derülnie, pontosan mi okozza a panaszokat.

Felnőttkorban is aknés a bőre?

Javasolt kozmetikus tanácsát is kikérni, aki személyre szabott bőrápolási technikákat mutathat, és segíthet az ápoló termékek kiválasztásában. Pattanás akkor keletkezik (felnőttkorban akne), ha a faggyúmirigyek nyílása eltömődik, és ennek köszönhetően begyullad. A tinikor vége nem jelent feltétlenül egyenes utat a javuláshoz, és számos tényező kiválthatja, hogy nem múlnak a zavaró pöttyök.

A következők is problémát okozhatnak:

  • rosszul megválasztott kozmetikai termékek,
  • ételallergia,
  • stressz,
  • piszkos városi levegő,
  • fertőzés,
  • belső gyulladás,
  • genetikai hajlam, stb. 

Ráadásul nők esetében a havi ciklus is befolyásolja, mivel a menstruációt megelőző napokban könnyebben pattanásosodik a bőr a hormonváltozásoknak köszönhetően.

felnőttkori akne

Az aknénak három súlyossági fokozata van:

  • Az enyhe, amikor mitesszeres, és nagyon enyhén gyulladásos a bőr, viszonylag hamar magától gyógyulnak a tünetek.
  • A második fokozatban már erős gyulladások, fájdalmas csomók jelennek meg főleg az arcbőrön, és már a hegesedés veszélye is fennáll.
  • A harmadik, egyben legsúlyosabb fokozatban több gyulladásos csomó látható, amelyek gennyesednek. 

A leginkább érintett területek az arcbőr és a hát bőre, de extrémebb esetben a hónalj vagy a végbélnyílás környékén is megjelenhetnek pattanások.

Az aknét megelőzni nem igazán lehetséges, viszont az elfertőződést és a hegesedést meg lehet akadályozni. Napi kétszeri arctisztítás bőrtípusunknak megfelelően bőven elegendő, valamint a javasolt kúra betartása. Sosem szégyen orvoshoz fordulni az aknával küzdőknek, mivel a pattanások jelenléte szorongást, szégyenérzetet, gátlásos viselkedést okozhat és önbizalomhiány alakulhat ki, amit nem szabad alábecsülni.

A miteszerek, pattanások, mélyebb gyulladás esetén göbök kezeléséhez felnőttkorban feltétlenül javasolt orvos véleményét kikérni, aki a tünetek alapján rögtön el tudja dönteni, hogy kozmetikai vagy orvosi segítség, esetleg mindkettő szükséges-e az eltüntetésükhöz. Az első enyhe fokozatban elég az otthoni kezelés, amikor főleg éjszakára a kozmetikus által ajánlott termékkel kezeljük a problémás felületet. A termékek éjszakai használata azért ajánlott, mert a bennük található hámlasztó anyagok fényérzékenyítő hatásúak.

Ha súlyosabbak a tünetek a helyi kezelés mellé az orvos gyógyszeres kezelést is előírhat, ami gátolja a baktériumok szaporodását. Nagyon fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a problémás bőrfelületeket, és az, hogy szakemberhez forduljunk, ugyanis a hegek eltüntetése nehéz, hosszadalmas folyamat.

 

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Így ápold a bőröd ősszel

Az évszakváltás nem csak a ruhatárunktól igényel változásokat, de a bőrápolási rutinunk terén sem árt odafigyelni a bőrünket ért változó környezeti hatásokra. Nyáron a fényvédelem, ősszel a regenerálás kerülhet fókuszba.

Vélemény, hozzászólás?