Amikor túl merev, hogy merev legyen

Avagy a merevedési zavarok okai a férfiaknál

A nők hajlamosak azt gondolni, hogy az önbizalom a férfiaknál nem olyan fontos, mint a szebbik nem esetében. Sőt, az önbizalomhiányban szenvedő férfiak a szemükben sokszor „férfiatlannak” tűnnek, pedig nekik is szükségük van a megerősítésre, mivel ennek hiánya előbb-utóbb olyan fizikai tünetekhez vezethet, melyek árnyékot vethetnek a szexualitásra.

A merevedési zavar lelki okai

A hölgyeknél már-már szinte természetesnek tűnik a jelenség, hogy nem mindig kívánják a szexet, nem érzik magukat elég kívánatosnak, nem tudják elengedni magukat kellőképpen, és ezer oka lehet még, ami miatt a női libidó sérül. A férfiak életében is vannak olyan befolyásoló tényezők, olyan nehezebb szakaszok, amikor csökkenhet ágybéli teljesítményük.

Előfordulhat, hogy ez valamilyen betegség előjele, de a legtöbb esetben pszichés okok húzódnak a hátterében. Ha szinte minden együttlét alkalmával jelentkezik a probléma, érdemes egy részletes orvosi vizsgálatot elvégeztetni.

Kevesen gondolnák, hogy a merevedési zavar vírusbetegségek, cukorbetegség, veseprobléma, vagy valamilyen hormonzavar elsődleges tünete is lehet.

A lelki okok szintén sokrétűek lehetnek és gyakran a hölgypartner is szerepet játszik bennük. A kapcsolat problémái a szexuális vágyra is hatást gyakorolhatnak, és a nő libidócsökkenése előbb-utóbb átragadhat a férfira is. A rutinszerű, kötelező szex is lehangolóan hat, valamint a sértő megjegyzések, pláne, ha azok a férfi szexbeli teljesítményét célozzák.

Mikor beszélhetünk merevedési zavarról?

Ha az erekció rendszeresen és fokozatosan csökken oly mértékben, hogy végül lehetetlenné teszi a közösülést. Az idősebb férfiak (40 év felett) csaknem felét érinti valamilyen mértékben a probléma. A munkahelyi stressz, a családi gondok, esetleg egy elégedetlen partner mind fokozhatják a jelenség kialakulásának esélyét.

Egy kezdődő kapcsolatban a megfelelési kényszer lehet az oka. A férfi nyomást érez partnere kielégítésére, és ha ez valamiért nem sikerül, akkor kudarcként élheti meg. Ez a nyomás pedig egy ördögi kört szül. A férfi nem tud teljesíteni, ettől megijed, kudarcként éli meg, a következő alkalommal pedig fél az újabb kudarctól, ami miatt ismét nem tud teljesíteni. Ez a lelki eredetű gond szituáció- és partnerfüggő is. Fontos, hogy a társ hogyan kezeli a problémát: együttműködően, megértően, vagy lekezelően és frusztráltan stb.

A pszichés gondok és a merevedési zavar.

A probléma nem megoldhatatlan

Mindenek előtt muszáj beszélni róla, főleg ha jól körvonalazható, hogy mi okozza a zavart (veszekedés, stressz, stb.). Az önbizalom erősítése jó módszer lehet, így törekedni kell a kiegyensúlyozott kapcsolat fenntartására. Megoldás lehet egy kis szexuális játék is.

Például nem feltétlenül kell erőltetni a klasszikus értelemben vett szeretkezést, lehet anélkül is örömet lehet szerezni egymásnak, hogy behatolás történne. Ezáltal megszűnik a szorongás a kudarctól, és előbb-utóbb az így szerzett önbizalom miatt helyreállhat a normális szexuális élet.

Ha a szervi okok kizárhatók, a pár mégsem tudja feloldani a lelki problémát, érdemes pszichológushoz fordulni.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Tipp az intim szexért

Éleszd újra az intimitást!

Egy tanulmány szerint férfiak és nők ugyanarra a dologra vágynak a szexualitásban… Napjainkban járványként zúdul végig …

Vélemény, hozzászólás?