Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

A testmozgás megállíthatja a rákot

A testmozgás hatására az izmok miokin fehérjéket választanak ki a véráramba, az ausztrál Edith Cowan Egyetem (ECU) tudósai egy kutatásban arra jutottak, hogy ezek gátolhatják a rákos daganat növekedését, sőt segíthetik a rákos sejtek elleni harcot is.

A mozgás hatása a rákra

Az ausztrál tudósok klinikai vizsgálatuk során elhízott, prosztatarákos páciensekkel végeztettek 12 héten át rendszeres testmozgást. A programban résztvevőktől előtte és utána is vettek vért, ezeket pedig közvetlenül élő prosztatarákos sejtekre helyezték.

„A betegek rákellenes miokinjeinek koncentrációja nőtt a 3 hónap alatt. Amikor a program előtt és utána levett vérmintákat az élő daganatsejtekre helyeztük, azt láttuk, hogy az edzések utáni minta jelentősen gátolta a daganatsejtek növekedését. Ez nagyon lényeges, mert arra utal, hogy a rendszeres testedzés a szervezetben rákellenes környezetet teremt” – nyilatkozta Dr. Robert Newton professzor, a kutatás felügyelője, aki szerint az eredmények magyarázatot adhatnak arra, miért fejlődik a tumor lassabban a testmozgást végző rákos betegek szervezetében.

A kutatás vezetője, a Ph.D. jelölt Jin-Soo Kim azt magyarázta, hogy a miokin fehérjék ugyan küldhetnek a rákos sejteknek olyan jelet, hogy lassabban növekedjenek, vagy teljesen álljon le a növekedésük, de önmagukban nem képesek elpusztítani a tumort, viszont jelezhetnek a véráramban lévő immunsejteknek, hogy támadják meg, és pusztítsák el.

Dr. Newton azt mondta, hogy a testedzés kiegészíti a prosztatarák elleni más kezeléseket, mint például az androgén deprivációs terápiát (ADT), amelyik hatásos és gyakran alkalmazzák, viszont gyorsan elhízáshoz, azaz izomtömeg jelentős csökkenéséhez, és a zsírszövet növekedéséhez vezet.

A kutatásban résztvevő páciensek mind kaptak ADT-t, és emiatt is túlsúlyosak voltak, az edzésprogram miatt azonban csökkent a zsírtömegük, az izomtömegüket pedig megtartották. Az Edith Cowan Egyetem folytatja a kutatást, például olyan kutatásuk is lesz, amelyben előrehaladott prosztatarákos betegekkel végeztetnek 6 hónapos edzésprogramot.

„Hisszük, hogy ez a mechanizmus minden ráktípusra vonatkozik” – tette hozzá Dr. Newton professzor.

Forrás: medicalexpress.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

11 perc az ülőmunka hátulütőinek kompenzálására

Reggel beülünk az autóba, vagy valamelyik tömegközlekedési járműbe, hogy aztán 8-10 órát ülhessünk az irodában a számítógépünk előtt, majd este leülünk a televízió elé még néhány órára. Az egyre nagyobb teret hódító home office szintén nem kedvez a mozgásigényünknek. Ha így belegondolunk, gyakorlatilag egész nap ülünk, mielőtt lefeküdnénk. A testünk és az izmaink ennél többre hivatottak.

Vélemény, hozzászólás?