Az egészséges bélflóra titka

A bélflóra állapota azért fontos, mert komoly szerepet játszik például az immunrendszer működésében is, védi a szervezetet a különböző kórokozóktól. Nézzük, mit kell tudni róla, mik segítenek abban, hogy a bélflóra egészséges maradjon, és mik veszélyeztetik.

Életkortól függően mindenkinek máshogy épül fel a bélflóra, más az egyensúlya, ám az biztos, hogy a bélcsatorna állapota rendkívül fontos. Fő feladatai közé tartozik a kórokozók elleni védelem, a tápanyagok megemésztése, a „rossz” baktériumok alacsony szinten tartása, készenlétben tartani az immunrendszert, és szabályozni a nyálkahártyát létrehozó sejtek osztódását.

A bélflóra egészséges egyensúlya akkor borul fel, ha a bélflórában elszaporodnak a káros baktériumok, ezért szükség lesz az élő mikroorganizmusok pótlására. Ilyen esetekre segítségek a probiotikumok, a prebiotikumok, és a szinbiotikum.

Probiotikumok

Szájon át juttathatóak a szervezetbe, és a vastagbélben megtapadva segítik az emésztőszervrendszer munkáját. Olyan élő baktériumokat jelentenek, mint a tejsavbaktériumok, amik például a joghurtban is megtalálhatóak. Gátolják a káros mikroorganizmusok elszaporodását, ezzel védik a bélrendszert a fertőzésektől.

A bélrendszerben található az immunrendszer 70%-a, emiatt nem csak az emésztőrendszert érintő betegségek ellen védenek a probiotikumok, hanem az allergia, az ekcéma, vagy a légúti fertőzések ellen is ők veszik fel a harcot. Amit már sokan tudnak, hogy antibiotikumok szedése alatt is segítenek megtartani a bélflóra egészséges egyensúlyát.

Prebiotikumok

A probiotikumoknak fontosak. Nem hatnak rájuk az emésztőenzimek, ezért könnyedén, és változatlan formában jutnak el a vastagbélig, ahol a probiotikumok táplálékai lesznek, és a szaporodásukat is segítik. A prebiotikumok is élelmiszerek segítségével, szájon át juttathatóak a szervezetbe, legfontosabb képviselőjük az inulin.

A legjobb prebiotikum források a hagyma, a fokhagyma, a banán, a csicsóka, az érett sajtok, a bab, a borsó, a zabpehely, és a tej.

Szinbiotikumok

Olyan készítmények amik egyszerre tartalmaznak jótékony hatású élő baktériumokat, azaz probiotikumokat, és prebiotikus rostokat.

Mi károsítják a bélflórát?

Amennyiben a bélflóra egyensúlya felborul, az betegségek kialakulásához vezet. Például ezek a tényezők károsíthatják:

  • tartós hasmenés,
  • székrekedés,
  • dohányzás,
  • túlzott alkoholfogyasztás,
  • egyoldalú táplálkozás.

Jó tudni, hogy ezek a gyógyszerek is felboríthatják a bélflóra egyensúlyát:

  • antibiotikumok,
  • fogamzásgátlók,
  • savlekötők,
  • szteroidos gyulladáscsökkentők,
  • hormontartalmú szerek.

Ezen gyógyszerek szedése mellett a hétköznapi étrendből származó probiotikum bevitel már kevés lehet, ilyenkor az orvosok probiotikum készítmény szedését is javasolják.

Forrás: HáziPatika.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Tisztítókúra salaktalanítással.

Ne hagyd, hogy elmérgesedjen!

Gyakran olvashatjuk, hogy időnként fontos salaktalanítani és méregteleníteni, de nem tudjuk, pontosan mi a helyes …

Vélemény, hozzászólás?