Száraz bőr: belső okok is állhatnak a háttérben

Az évszakváltás nem kedvez az érzékeny és a száraz bőrnek, ahogy bizonyos kozmetikumok sem, illetve a kevés folyadék fogyasztása, a fűtésszezon és a szél sem. Mindezek mellett azonban a bőrszárazság hátterében belső tényezők is állhatnak.

Urea a bőrvédelem visszaállítására

A bőrszárazság hátterében állhat a lipidréteg sérülése is, ez a réteg védi a bőr szerkezetét a külső behatásoktól és a vízvesztéstől. Ha ez a védelem átmenetileg megszűnik, a bőr károsul. Szerencsére megfelelő ápolással a sérülés helyrehozható. Ebben az esetben sokat segít az urea, ami a bőr felső rétegének egyik természetes összetevője és szinte valamennyi testnedv részét képezi. A kifejezetten száraz bőr ápolására szánt kozmetikumokban található urea ugyan mesterséges, mégis segít helyreállítani a bőrünk védelmét.

Ha minden odafigyelés ellenére marad a bőrszárazság

Érdemes belső okokra gyanakodni, és mielőbb utána járni ezeknek. Első körben javasolt felkeresni egy bőrgyógyászt, aki segíthet abban, milyen további vizsgálatokkal érdemes az okok nyomába eredni. Számos esetben egy fókuszált endokrinológiai kivizsgálás feltárhatja a bőrszárazság kiváltó tényezőit. Az okok listája ebben az esetben is igen hosszúra nyúlhat. A pajzsmirigy alul működése, a túlzott ösztrogén-, valamint a csökkent androgéntermelődés, bizonyos ételallergiák, anyagcserebetegségek (cukorbaj) is állhatnak a száraz bőr hátterében.

Amit tehetünk, ha belső tényezők okozzák a bőrszárazságot

A méregtelenítés sokban segítheti a tápanyagok megfelelő felszívódását, ami révén a bőrünk is hidratáltabbá válhat. Ha a kiváltó okok között hormon-, pajzsmirigyproblémák, cukorbetegség szerepelnek, akkor nagy eséllyel elkerülhetetlen a gyógyszeres kezelés. Utóbbi megfelelő táplálkozással együtt csodákat tehet. A vitaminok és ásványianyagok pótlására is érdemes jobban odafigyelni. Az A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin szuper hatóanyagok a hidratáltabb, egészségesebb bőrért, ránctalanító, gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatásuk miatt. Ne feledkezzünk meg az esszenciális zsírsavak beviteléről sem, mert ezek révén is támogathatjuk a hidratációt és a bőr védekező képességét. Abban az esetben, ha a szervezetünk omega-3 zsírsav-hiányban szendved, hamarabb alakulhat ki bőrszárazság, és az időjárási viszontagságokkal is nehezebben birkózik meg a bőrünk. A zöldség-, gyümölcsfogyasztás is segíti a belső hidratációt, különösen az olyan sokoldalú élelmiszerek, mint az avokádó, áfonya vagy az acai bogyó. Ezekből is érdemes naponta fogyasztani.

Forrás: Életmód-magazin

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A séta így a legegészségesebb

A rendszeres séta is kiváló edzésforma, csökkentheti a magas vérnyomás, a keringési problémák, és a cukorbetegség kialakulásának esélyét, még fogyaszthat is, ha a megfelelő technikával történik.

Vélemény, hozzászólás?