Egy fürt egészség – A szőlő

A szőlő talán az egyik legnagyobb múlttal és kultúrával rendelkező gyümölcsünk, ami nem csak finom, de nagy energiatartalommal is bír. A gyümölcsök királya az ókorban a termékenység szimbólumaként is szolgált, mivel olyan kiváló tulajdonságai és gyógyhatásai vannak, amelyekkel már csak az alma képes felvenni a versenyt.

A szőlő jótékony hatásai.

Teljes értékű táplálék, minden olyan tápanyag megtalálható benne, amely gabonafélékkel kiegészítve az emberi szervezet számára szükséges. Tehát, ha innentől kezdve csak gabonaféléket és szőlőt fogyasztanánk, szervezetünk akkor is hozzájutna mindenhez, amelyre az egészség megőrzéséhez szüksége van. Levelét, gyümölcsét egyaránt felhasználják mind a táplálkozásban, mind a gyógyászatban. Vértisztító és idegerősítő hatása kiemelkedő.

Gátolja a vérlemezkék összetapadását, ezzel csökkentve az érelmeszesedés kialakulásának veszélyét.

A benne található cukrot, szőlőcukrot a szervezet emésztés nélkül is képes felhasználni, így jó hatással bír a vérszegénységre, gyulladásokra és női megbetegedésekre. A zöld színű szőlőfajtákat ajánlják inkább a reumás és májbetegségekre, míg a kék fajták inkább a savasság és a hurutok ellen fejtik ki pozitív hatásaikat. A szőlőmag olaja is rendkívül értékes kivonat, mivel jótékony hatást gyakorol a látásra és segít megelőzni a szívbetegségeket.

Kívül-belül táplál

Nem csak belsőleg, de külsőleg alkalmazva is számos szépítő hatással rendelkezik a szőlő, így a kozmetikai iparban is igen kedvelt összetevő.

Késlelteti a ráncok kialakulását, valamint gyulladáscsökkentő hatása miatt a pattanásos bőr kezelésében is hatékony segítség lehet.

A bor élettani hatásai.

Nem utolsó sorban pedig nem szabad megfeledkeznünk arról a nemes italról sem, amelyhez a szőlő szolgál alapanyagul, vagyis a borról. A szőlővel egyidős borkultúra minőségi termékei az egészséges életmód részei lehetnek, ugyanis a megfelelő táplálkozás mellett mértékkel fogyasztott nemes borok szívvédő és egészségmegőrző hatása bizonyított tény.

A szőlő és a természetes szőlőlevek az idény alkalmával kiváló alapjai egy tisztítókúrának (méregtelenítő- és salaktalanító kúrának) vagy fogyókúrának, amikor pár napig, ha tehetjük, kizárólag ezeket fogyasztjuk. A bélrendszerre, a veseműködésre és a bőrre egyaránt jótékony hatású, és ősszel még pénztárcakímélő megoldás is.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ha ősz, akkor szőlő! Ezért szeretjük

A gyümölcsök egyik koronázatlan királya/királynője a szőlő. Mind a piros, mind a zöld szemek nagyon egészségesek. Magas energiatartalmának köszönhetően úgy lakat jól, hogy közben elkerülhetjük a kellemetlen teltségérzetet, és hiába a magas cukortartalom, a benne található fruktóz közvetlenül hasznosul a szervezetben. Összegyűjtöttük, miért érdemes minél többet fogyasztani belőle.

Vélemény, hozzászólás?