Időről-időre felbukkan egy-egy újabb csodaszer a piacon, amelynek gyógyhatása természetes lelőhelyén talán már évezredek óta ismert. Ilyen a fügekaktusz is, amelynek sokrétű pozitív hatásai nem rég kezdtek elterjedni a köztudatban, holott a gyógynövény- és táplálékkereskedelemben régóta jelen van.
A fügekaktusz vagy eredeti nevén a mexikói Nopal kaktuszféle egy rostokban, vitaminokban gazdag növény, amelyet hazájában a lakosok táplálékként is használnak. Készítik sütve, főzve, grillezve, és italokat is gyártanak belőle. Szárát is, és termését is (kaktuszfüge) értékesítik. Az emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásai, melyet napjainkban már számos vizsgálat is igazol, az 1500-as évek óta ismertek.
A fügekaktusz ma már táplálék-kiegészítőként is beszerezhető, fogyasztható kapszula, por vagy ital formájában. A táplálék-kiegészítők esetében azonban vigyázni kell a fogyasztás mennyiségével, mert mellékhatásként akár hasmenés is jelentkezhet.