Az idei év diétáinak jellemzői, előnyei, hátrányai 1.

Napjainkban rengeteg diéta típus áll rendelkezésünkre, így a bőség zavarában nehéz kiválasztani, megtalálni a számunkra legtesthezállóbb fajtát. Sorozatunkban bemutatjuk a Brit Dietetikusok Országos Szövetségének összeállítását a legnépszerűbb diétákról, párhuzamba állítva őket, rávilágítva előnyeikre és hátrányaikra, különbségeikre.

Az 5:2 diéta

Az 5:2 diéta elve egy időszakos böjtölésen alapszik. A hétből öt napon keresztül az étkezés normális, a maradék két napon pedig böjtölni kell.

A 5:2 diéta követői szerint az agy működésére pozitív hatásai vannak, valamint véd olyan betegségektől mint az Alzheimer-kór.

Az 5:2-es módszer mellett szól, hogy két napig könnyebb tartani egy étrendbeli változtatást, mint mindennap. Egy heti két napból álló szigorú diéta a testzsír, inzulin rezisztencia és más krónikus betegségek nagyobb mértékű csökkenéséhez, visszaszorításához vezethet.

Ellenérvek pedig, hogy a további öt napon sem engedett a mértéktelen evés, mert akkor a két napos böjt nem sokat ér és ráadásul az éhség rossz közérzetet is okoz, így a többi napon be kell állítani a szervezetet az egészségesebb és mértékletes táplálkozásra, valamint nem szabad mellőzni a testmozgást. Ha ezt a diétatípust választod nagyon kell ügyelni arra, hogy a két napos böjt alatt megfelelő legyen a folyadékfogyasztásod, valamint érdemes egyeztetned egy dietetikussal is.

egeszsegugyelet-eletmod-dietak-kiemelt

A Dukán diéta

A Dukán diéta egy alacsony szénhidrátbevitelen és magas fehérjetartalmú étrenden alapuló diéta. Ha tartod magad a diéta által előírt szabályokhoz, akkor nincs határa, hogy mennyit ehetsz, csak ragaszkodni kell a tervhez. A diéta négy fázisból áll, az első fázis alatt egy nagyon szigorú fehérje étrendet kell végig csinálni.

A további három fázis során fokozatosan engedheted vissza az étrendedbe a zöldségeket, gyümölcsöket, szénhidrátokat és egyéb tápanyag típusokat. Természetesen e mellől a diéta típus mellől sem hagyhatjuk el a rendszeres testmozgás beépítését életmódunkba.

Mellette szól, hogy nem kell kalóriaszámolgatással bíbelődnöd, nem éhezel, ha betartod a terv szerint előírt magas fehérjetartalmú ételek fogyasztását, valamint gyorsan jönnek az eredmények is.

Mellékhatása lehet azonban az elején fáradtság, szédülés, kellemetlen szájszag, amelyek a szénhidrát hiánya miatt alakulhatnak ki, valamint a teljes kiőrlésű termékek, zöldségek és gyümölcsök mellőzése székrekedést okozhat.

A Dukán diéta veszélye is abban rejlik, ha túlzásba viszi az ember és nem megfelelő információ birtokában végzi. A különböző élelmiszertípusok mellőzése vitaminhiány kialakulásához vezethet, így ezeket pótolni kell és természetesen a sportról sem szabad megfeledkezni. A változatosság gyönyörködtet, ami ennek a diétának nem tulajdonsága, így fenn áll a veszély, hogy unalmassá válik.

egeszsegugyelet-eletmod-dietak-nagy1

Paleo diéta

A Google felmérése szerint két évvel ezelőtt 2013-ban a Paleo diéta volt a legtöbbet kutatott fogyókúrás módszer az interneten. A Paleo diéta vagyis a barlanglakó étrend minden olyan ételt tartalmaz, amelyet vadászni, halászni, gyűjteni lehet. Gyakorlatilag a mezőgazdaság fejlődése előtti paleo időszakban feltételezett étkezési szokásokat követi a diétaterv.

Követői szerint ez a típusú étkezés egy hosszú távú életmódváltás, amely segít megelőzni, csökkenteni a kockázatát olyan betegségeknek mint a cukorbetegség, rák vagy a különböző szívbetegségek.

A Paleo diéta hatékonyságának és jótékony hatásainak bizonyításához még további kutatásokra van szükség. Azt mindenesetre egyetlen tanulmány sem jelenti ki, hogy ez a típusú fogyókúra hatásosabb lenne mint az többi.

Mellette szól, hogy arra biztat, egyél minél több zöldséget, gyümölcsöt és kevesebb feldolgozott élelmiszert, ezzel csökkentve a bevitt kalóriaszámot is, plusz nem kell vesződni a kalóriaszámlálgatással.

Fontos tudni viszont, hogy ez a diéta egy történelmi találgatáson alapszik, nem konkrét fennmaradt bizonyítékokon. Pénzügyileg is drága lehet, mert a húsfogyasztás az egyik alappillére, továbbá itt is elengedhetetlen az egyeztetés egy szakemberrel, mivel az elhagyott tápanyagokban található vitaminokat pótolni kell.

A sorozat következő részében az új Atkins diétával, az Alkaline- és a Cambridge diétával foglalkozunk részletesebben. Látogasd rendszeresen oldalunkat, és ne maradj le egyetlen információról sem!

Forrás: nhs.uk

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Tökéletes ételek éhgyomorra

Egészségünk érdekében fontos minden nap reggelizni, a szakértők még azt is megkockáztatják, hogy a egészségtelen reggeli is jobb, mint a semmi. De! Amikor alvás, után pihen, és még üres a gyomor, nem mindegy, hogy mivel indítjuk a terhelését. Ébredés után először is érdemes egy pohár vizet meginni ébresztésnek, kutatások alapján például éhgyomorra egy fél liter víz megivása, felgyorsítja az anyagcserét.

Vélemény, hozzászólás?