Fogyunk vagy sem az alacsony szénhidráttartalmú diétával?

Napjainkban az alacsony szénhidráttartalmú diéta az egyik legnépszerűbb. Az alapja, hogy a túlzott szénhidrátbevitel megemeli az inzulinszintet, és ez a folyamat zsírelraktározásra készteti a szervezetet.

Azt kevesen tudják, hogy igazából az alacsony szénhidrátbevitel, és a fogyás közötti kapcsolatot csak kis számú kutatási eredmény igazolja. Az American Journal of Clinical Nutrition nevű lapban megjelent új tanulmány szerint az ilyen típusú fogyókúra eredményessége erősen vitatható.

Fogyunk vagy sem a szénhidrát-csökkentett diétával

Az alacsony szénhidráttartalmú diéta lényegében nem kalóriacsökkentést javasol, hanem azt, hogy a szénhidrátokat (főleg a finomított lisztet és a cukrot) váltsuk fel zsírral és fehérjével. A diéta hatékonyságát tesztelő National Institutes of Health kutatói 17 túlsúlyos páciens táplálkozási szokásait követték 2 hónapon át, klinikai körülmények között:

  • Az első hónapban a páciensek ugyanazt az étrendet követték, amelyet a tesztidőszak előtt, és ez igencsak nagy mennyiségben tartalmazott szénhidrátot.
  • A második hónapban aztán jött a nagyon alacsony szénhidráttartalmú diéta, viszont a bevitt kalóriák számát nem csökkentették.

Egy diéta eredményességét általában azért nehéz előre megjósolni, mert számtalan egyéb körülmény is közrejátszik, például olyan alapvető dologtól is függ, hogy a diétázó aktív, vagy mozgásszegény életet él-e. Ebben a kísérletben részt vevő alanyok az arany középutat követték, azaz ugyanannyi átlagos mennyiségű mozgást végeztek, szigorúan ellenőrzött körülmények között.

A kísérlet során összegyűjtött adatok azt mutatták meg, hogy önmagában az alacsonyabb szénhidrátbevitel nem vezet súlycsökkenéshez.

Az első hetekben a csökkentett szénhidrátbevitelnek köszönhetően valóban kevésbé ingadozott az alanyok inzulinszintje, ám az energiafelhasználásuk hosszú távon is csak minimálisan fokozódott ennek köszönhetően. Ez a kísérlet is arra világított rá, ami mostanában egyre elfogadottabb elmélet, hogy a fogyás legbiztosabb módszere az hogy kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyit elégetünk.

Ha túl sokat eszünk, még a rendszeres intenzív mozgás hatására sem fogunk fogyni. Alapvetően a kalóriák számának csökkentése a megoldás hozzá, természetesen inkább egészséges, és kiegyensúlyozott táplálkozással.

Forrás: iflscience.com, hazipatika.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A tartós fogyás kulcsa

Egy alapvető túlélési ösztönből fakadó tápanyag-raktározási mechanizmus miatt, a rövid koplalások után a szervezet hamar visszaépíti a leadott kalóriákat. Különböző napos, vagy hetes diétákkal ideiglenesen meg lehet szabadulni kilóktól, de, hogy mi a tartós siker kulcsa, arra egy kutatás jött rá.

Vélemény, hozzászólás?