Hogyan válassz megfelelő napszemüveget

A fogyasztóvédelem emberei ismét két fajta napszemüvegnél találtak problémákat. Fontos, hogy az UVA és UVB sugarak nemcsak a bőrödre lehetnek veszélyesek, hanem számos szembetegséget is okozhatnak( Az UV-sugárzás szemre ártalmas hatásairól ide kattintva olvashatsz), ezért kiemelten fontos, hogy biztos védelmet nyújtó napszemüveget válassz.

A jó napszemüveg lencséje teljes védelmet biztosít a napfény káros UV sugarai ellen, csökkenti a szembe jutó fény erősségét, nem torzít és sérülésmentes.

A rossz napszemüveg károsabb lehet annál is ha nem védjük semmivel a szemünket.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában 18-féle napszemüveg vizsgálatát végezték el a látható fény- és UV szűrő hatékonyságukat figyelembe véve. A lista ide kattintva érhető el.

Ezek közül két napszemüveg nem felelt meg a szabványban előírt követelménynek. A TLC női napszemüveg, ami vezetéshez sem alkalmas; és az OK női napszemüveg, ami nem szűrte rendesen az UV sugarakat.

Napszemuveg választás szempontjai

Lássuk, mikre kell odafigyelni napszemüveg vásárlásakor:

  • Fontos, hogy legyen rajta „CE” jelölés.
  • Legyen rajta filter kategória, 0-4-ig.
  • A 4-es kategória nem alkalmas vezetéshez, mert csak 8 % alatti látható fényáteresztést valósít meg, ezért balesetveszélyes.
  • Szerepeljen rajta a gyártó, vagy a forgalmazó neve.
  • Ne legyenek éles szélei amelyek irritációt, vagy sérülést okozhatnak.
  • Ellenőrizzük a lencséket, hogy biztosan ne legyen rajtuk sérülés, vagy anyaghiba, amely csökkentheti a biztonságot (karcolás, légbuborék, matt rész,…)
  • Fontos kritérium, hogy csak kis mértékben változtassanak a természetes színeken, és a napszemüveggel érzékelt optikai kép ne változzon meg (vagy csak kis mértékben).
  • A színezett lencsék ne korlátozzák a látást, vagy a látóteret.

A biztonsági szempontok mellett természetesen az esztétikai igényeink is szerepet játszanak a napszemüveg kiválasztásánál. Kattints ide, és egy szemléletes kép révén segítünk, hogy az arcformádhoz illő napszemcsit találj!

Forrás: nfh.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Vigyázz: vakít! Avagy az UV-sugárzás ártalmas hatásai a szemre

Sokan abban a hitben élnek, hogy csak a Nap által kibocsájtott ultraibolya sugarak veszélyeztetik a …

Vélemény, hozzászólás?