Vigyázz: vakít! Avagy az UV-sugárzás ártalmas hatásai a szemre

Sokan abban a hitben élnek, hogy csak a Nap által kibocsájtott ultraibolya sugarak veszélyeztetik a látásunkat, és okozhatnak bőr daganatot. Ez csak részben igaz, mert sajnos léteznek mesterséges UV források is, amik szintén ártalmasak a szemünk épségére nézve.

uv-sugarzas-egeszsegugyelet-eletmod-nagy

A szolárium, a hegesztési ívfény vagy néhány lámpa és monitor éppen ilyen veszélyforrást jelenthet. Az ultraibolya sugarak közül az UV-A és UV- B sugárzás jó részét a szemünk szaruhártyája szívja magába.

Ez azt jelenti, hogy ezek a sugarak elsősorban az említett rétegben okoznak gyulladást és heveny panaszokat (fájdalom, vérbőség, fokozott könnytermelés). Ebben az esetben a hámrétegben sejtek halnak el. Szerencsére célzott kezeléssel ez a probléma gyorsan, akár 48 órán belül is orvosolható.

Tartós sugárzás egyenlő szürkehályog?

A rossz hír az, hogy a szem betegségei közül néhány nem gyógyul meg ilyen gyorsan. Kutatások kimutatták, hogy az időskori szürkehályog is összefüggésbe hozható az UV-sugárzással.

Ez a betegség a súlyos látásromlások közel feléért felelős, és kb. 20 millió embernek okoz problémát, és hosszú távon akár vakságot is.

A tartós hatás következtében a kötőhártya megvastagszik, és húsos gócot, pterygiumot, kúszóhártyát alkot. A folyamat során az elváltozás a szaruhártya egy részét is befedi, ezáltal jelentősen rontja a látást. Az így képződött réteg sebészeti úton távolítható el.

Vakság: múló vagy maradandó?

Különösen nagy veszély leselkedik a szemre, ha a napfény és a sugárzás nem közvetlenül érik, hanem visszaverődve. Ilyenkor jellemző az úgynevezett hóvakság kialakulása. Ez erős fájdalommal, könnyezéssel, a szemhéj rángásával járó állapot. A tünetek jó esetben 36 órán belül elmúlnak, de érdemes ezzel is szakorvoshoz fordulni.

Ha a szemünk rendszeresen ki van téve az UV-sugárzásnak, akkor más felszíni elváltozásokkal is számolhatunk. Ilyen például a sárgatest-sorvadás, ami az 50 éves kor felett kialakuló vakság egyik legfőbb okozója. Kevesen tudják, hogy az ártalmas napsugarak a retina öregedését is elősegítik.

A túl sok napfény, ugyanúgy, ahogy a bőr esetében, a szemnél is melanómához, bőrrákhoz vezethet.

Látáskárosodást fokozó tényezők

Az UV-sugárzás szemre gyakorolt káros hatásait csak tovább fokozhatják bizonyos gyógyszerek, úgymint a vízhajtók, fogamzásgátlók, bizonyos nyugtatók és antibiotikumok.

VIGYÁZAT! Jó, ha szem előtt tartod azt a tényt, miszerint a gyermeked szemlencséje még nem képes annyi UV sugárzás kiszűrésére, mint a Tied, ezért még hatványozottabb védelmet igényel. Fontos, hogy napsütésben ő is mindig 100% UV szűrős napszemüveget viseljen.

uv-artalmak-a-szemnek-nagy

Miért különösen veszélyes a napsugarak szemre gyakorolt hatása?

Az UV-sugarak káros következményei a szemünk esetében nem azonnal mutatkoznak meg, hanem hosszú idő után érvényesülnek. Ez az oka annak, hogy nem tudjuk mindig időben elkezdeni a kezelésüket, és így komolyabb szövődményekkel járhatnak.

Védekezz megfelelően

Hegesztéshez nagyon fontos, hogy védőszemüveget viselj. Külön jó, ha a monitorozáshoz is van védőszemüveged. Ma már mindenki számára természetes kellék kell, hogy legyen a 100% UV szűrős napszemüveg. Jó, ha tudod, hogy az UV-szűrős kontaktlencse nem helyettesítheti az UV szűrős dioptriás szemüveget, mert utóbbi nagyobb területen óvja a szemet.

Délelőtt 10 és délután 2 óra között a legerősebb a napsugárzás, ugyanakkor az újabb kutatások szerint kora délelőtt és késő délután is nagy veszélynek van kitéve az UV sugárzás miatt a szem. Az a legjobb, ha egész nap megfelelően óvjuk.

A táplálkozásoddal is segíthetsz megóvni a látásodat. Különösen a lutein van jó hatással a szem egészségére, ami megtalálható a brokkoliban, a spenótban, a narancsszínű zöldségekben és gyümölcsökben, a leveles kelben stb. Antioxidánsként védi a sejteket, és megakadályozza az ultraibolya fényt a retina érzékeny, hátsó szövetének elérésében.

Sok szemészeti kórkép kialakulásáért tehető felelőssé az UV sugárzás, aminek ártalmas hatásai az évek során összeadódnak, sokszorozódnak, így történhet meg az, hogy a károsodás szinte észrevétlenül veszi birtokba a látásunkat, legyen szó a szín- vagy az éjszakai látás gyengüléséről. Soha ne felejtsd el védeni a szemed, és gondoskodni a gyermeked látásának védelméről is!

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Vitiligo bőrbetegség.

Amit jó, ha tudsz a vitiligo nevű bőrbetegségről

A vitiligo nevű bőrbetegség tünetei elsősorban esztétikai szempontból keserítik meg az érintettek életét, mivel hatására látható …

Vélemény, hozzászólás?