Így válassz napvédő készítményt

A napvédők helyes használatával elkerülhető az UV-sugárzás sok káros következménye, és a napégés is. Nézzük, mire kell figyelni, hogy megfelelő terméket válassz.

Milyen adatok fontosak?

Alapvetően lényeges a faktorszám, mert jó napvédőnek az UV-B és UV-A sugarakkal szemben is védelmet kell nyújtania, és vízoldhatatlannak kell lennie.

Organikus vagy ásványi szűrős legyen?

A napvédő készítmények hatásmechanizmusuk alapján lehetnek organikus vagy ásványi szűrősek. Ezt kell tudni róluk:

Organikus (szerves) szűrő: kémiai anyagokat tartalmaz, amik a bőrbe bejutva felfogják az UV-sugarak energiáját és azt hővé alakítják át. Vannak UV-A-, UV-B- vagy széles sávú szűrős, vagy ezek kombinációit tartalmazó készítmények. Organikus szűrő például a benzophenon, a triphiloxan vagy a drometrizol. Jó tudni, hogy ezek a kémiai anyagok bizonyos embereknél allergiás reakciót válthatnak ki.

Ásványi (anorganikus) szűrő: mikropigmenteket tartalmaz, amik a bőr felszínéről visszaverik a napfényt (nem jutnak be a bőrbe) eltakarva a bőr belső anyagait, ezzel védik a napsugárzástól. A titán-dioxid, a cink-oxid vagy a magnézium-oxid is ilyen például. Ilyen termékeket használhatnak azok is, akik allergiásak a szerves szűrőkre, továbbá a nagyfokú fényvédelmet igénylő bőrbetegségekben szenvedőknek, és a gyerekeknek is jó választás.

Vannak kombinált termékek, amik ásványi szűrőket és szerves szűrőket is tartalmaznak. Ezeknél a szabály, hogy minél több a szerves szűrő a napvédő a készítményben, annál nagyobb az allergiás reakciók kockázata. Például a napblokkolók sok szerves, és ásványi szűrőt is tartalmaznak.

Milyet válassz?

Száraz bőrre: magas zsírtartalmú napvédő készítményt érdemes választani, amely gondoskodik a száraz bőr víztartalmának pótlásáról.

Érzékeny bőrre: olyat ami nem tartalmaz illat-, tartósító- és színanyagokat, keresd a kifejezetten érzékeny bőrűek számára készült napvédő készítményeket.

Sportoláshoz: spray-ket és géleket javasolt választani, amik nem tartalmaznak zsíros összetevőt.

Napallergiában (polimorf fénydermatózis) szenvedőknek: olyan napvédő készítményt kell választani, ami tartalmaz antioxidánsokat, például E- és C-vitamint vagy glycosylrutin nevű flavonoidot.

40-nél nagyobb faktorszámú fényvédő termék szükséges: várandós nőknek, világos bőrtípusúaknak, gyerekeknek, pigmentképződési zavarokban (cholasma) szenvedőknek, hegymászóknak, és vízi sportokhoz.

Csecsemőket sohasem szabad közvetlen napsugárzásnak kitenni!

Milyen összetevőket kerülj?

Ne válasz olyan terméket, ami ethylhexylt, octocrylene-t, PEG-et, PEG-származékokat, pézsmát vagy mesterséges pézsmát tartalmaznak. A terhes nőknek és szoptató kismamáknak különösen kerülni kell ezeket az anyagokat!

Az allergiás és/vagy érzékeny bőrű emberek kerüljék az illatanyagos, és konzerválószeres termékeket, mert allergiát válthatnak ki. Új készítményt érdemes először csak egy pici bőrfelületen kipróbálni.

Fontos! A védelem nélküli napozás sokkal nagyobb veszélyekkel jár, mint az ártalmas összetevők. Az UV-sugárzás akár rákot is okozhat!

11 és 15 óra között napvédő készítmény alkalmazása mellett sem javasolt napon tartózkodni, pláne hosszabb időt napon tölteni!

Forrás: webbeteg.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Bőrgyógyászok 6 legjobb bőrápolási tippje

Bőrgyógyászok saját bőrápolási praktikáit, szakmai és személyes bölcsességét foglaljuk össze cikkünkben a szépségápolás terén.

Vélemény, hozzászólás?