Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Így éld túl a nyarat, ha pajzsmirigybeteg vagy

A pajzsmirigy-betegségek nyáron plusz tünetekkel is jelentkezhetnek, ráadásul az adott gyógyszerekből is más dózisra és extra odafigyelésre lehet szükség.

Más dózisra lehet szükséged

A nyári hőségben felgyorsul az anyagcsere, és több pajzsmirigyhormon termelődik, ezért mind az alul, mind a túlműködéssel küzdőknél szükség lehet az alkalmazott gyógyszer dózisának módosítására.
Alulműködésnél télen 18.68±2.31 μUI/ml körüli a TSH érték, nyáron átlagosan 9.37±5.53 μUI/ml-re változik.
A pajzsmirigy túlműködése esetén a téli TSH 0.23±0.021 μUI/ml után, a nyári érték 0.148±0.76 μUI/ml.

A gyógyszer megfelelő tárolása

Fontos tudni, hogy a legtöbb gyógyszer eléggé hőérzékeny, azaz a nagy nyári melegben könnyen lebomlik. Ez kb. 30 fok a pajzsmirigyzavarokra használható gyógyszereknél, ezért ügyelj rá, hogy ne tartsd ennél magasabb hőmérsékleten, mert különben hatástalanná válik! Ez különösen fontos lehet utazáskor, mert például ha autóval utazol valahová, a csomagtartóban, vagy a leparkolt gépjárműben akár 50-60 fok is lehet a tűző napon.

Felerősödhetnek, változhatnak a tünetek

A hőséget gyakran még az egészséges szervezet sem viseli jól, hát még a pajzsmirigybetegeké. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája szerint náluk felerősödhetnek a tünetek, pláne a túlműködésben szenvedőknél, hiszen ezeknél a betegeknél gyakran jelentkezik fokozott izzadás, álmatlanság és jellemzően csökkent melegtűrésről számolnak be.

Nyáron az is előfordul, hogy az alulműködés átmegy túlműködésbe, emiatt egyrészt például csökkenteni kell a gyógyszer dózisát, másrészt ezzel a változással a nagy hőség már nekik is extra megterhelést fog jelenteni.

A jobb közérzet érdekében fokozottan ajánlott a napi minimum 2-3 liter folyadék bevitele, kerülni a tűző napot, és ha szükséges hideg vizes borogatás alkalmazása.

Forrás: Budai Endokrinközpont – Dr. Békési Gábor PhD, pajzsmirigy-specialista

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Száraz bőr: belső okok is állhatnak a háttérben

Az évszakváltás nem kedvez az érzékeny és a száraz bőrnek, ahogy bizonyos kozmetikumok sem, illetve a kevés folyadék fogyasztása, a fűtésszezon és a szél sem. Mindezek mellett azonban a bőrszárazság hátterében belső tényezők is állhatnak.

Vélemény, hozzászólás?