Új, otthoni használatra engedélyezett gyorsteszt

Nyálból mutatja ki a koronavírus jelenlétét az új, otthoni használatra engedélyezett gyorsteszt

Budapest, 2021.07.27. – A hazai gyógyszertárakban mostantól kapható olyan COVID-19 antigén gyorsteszt, ami a nyálból vett minta alapján képes kimutatni a vírus jelenlétét. A 15 perc alatt eredményt produkáló gyorsteszttel a mintavétel egyszerű és fájdalommentes, így jelentősen megkönnyítheti például a vizsgálattól tartó gyerekek tesztelését.

Már elérhetőek a hazai gyógyszertárakban az olasz ScreenItalia nyál alapú antigén COVID-19 gyorstesztjei, amelyek otthon, munkahelyen vagy közösségekben is egyszerűen használhatók. A nyálmintából végzett vizsgálat nagy előnye, hogy kevésbé invazív, az orr- és szájgaratból történő mintavételnél tapasztalható diszkomfort érzés elkerülhető, ezért például gyermekek számára is jobban tolerálható. A mintavételt nem kíséri semmilyen kellemetlen érzés, ezáltal növelhető a tesztelési hajlandóság, ami elősegítheti a fertőzött személyek gyors azonosítását és izolációjuk mielőbbi megkezdését.

„A most terjedő Delta-variáns esetében mások a tünetek, mint az előző hullámokat okozó vírus variánsoknál. A korábban tapasztalt szaglás és ízérzés elvesztése kevésbé jellemző, kezdetben egyszerű náthára jellemző tünetek jelentkeznek, mint pl. orrfolyás, torokfájás. Ezért előfordulhat, hogy azt gondoljuk, egyszerűen megfáztunk és nem teszünk óvintézkedéseket. Az őszi iskolakezdés vagy a nyaralás utáni első munkanapok előtt, ha megfázás tüneteit tapasztaljuk magunkon, érdemes elvégezni egy gyors és egyszerű nyál alapú antigén tesztet. A gyerekek esetében 4 éves kortól már kivitelezhető és 15 perc alatt mutat eredményt. Úgy gondolom, a mostani helyzetben fontos, hogy az otthoni házipatikának része legyen a koronavírus fertőzést kimutató antigén gyorsteszt is, hiszen ha arra gyanakszunk, hogy baj van, nem kell gyógyszertárba, emberek közé menni, hanem azonnal, gyorsan elvégezhetjük a tesztet” – mutatott rá dr. Pipei Szilvia, az Izinta IVD Kft. ügyvezető igazgatója, aki a Diagpro Home Kft.-vel közösen a Screen Italia nyálteszt hazai forgalmazói.

Az elmúlt időszakban számos tanulmány vizsgálta a nyálmintában a vírus jelenlétét, összehasonlítva az orrgaratminta és a nyálminta PCR-eredményeit. Az utóbbi hónapokban számos vizsgálat igazolta, hogy az orrgaratmintából és nyálmintából végzett víruskimutatás érzékenysége és specificitása között nincs érdemi különbség. A teszt pontossága 97%, 406 PCR megerősített mintából 394 esetben helyesen azonosította a koronavírus jelenlétét. Az OGYÉI engedéllyel rendelkező ScreenItalia nyál alapú antigén gyorstesztet az orrgarat gyorstesztekhez hasonlóan kell értékelni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, ha tünetmentes személy esetében pozitív eredmény születik, akkor azonnal meg kell kezdeni az izolációt és értesíteni kell a háziorvost. Tüneteket mutató betegek esetében csak a pozitív eredménynek van diagnosztikai értéke, ha negatív a teszteredmény, akkor további PCR-vizsgálatra van szükség a fertőzés kizárására vagy megerősítésére.

A nyál alapú antigén gyorsteszt javasolt fogyasztói ára 6500 forint. A gyorsteszt a gyógyszertárak mellett a gyógyászati segédeszközboltokban és az online patikákban is elérhető.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Mikor kell orvoshoz menni a köhögéssel?

A köhögés a légúti védelem része, azt jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, idegentest került, amelyet a szervezet ezzel próbál meg onnan eltávolítani.

Vélemény, hozzászólás?